Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Roxanne Wellens

Mustreads or Not in gesprek met…; Roxanne Wellens

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Roxanne Wellens?

 Ik ben 19, gepassioneerd door schrijven en kunst. Ik hou van thee, de herfst, mijn dalmatiër Grace, de zonsopgang, slagroomtaart, dozen vol herinneringen en een net opgemaakt bed.

Ik heb een fijn gezin, een leuke vriend en leef samen met een heleboel dieren. Zo hebben we thuis vier honden, een kat, konijnen, vissen en twee paarden.

 • Hoe ben je schrijfster geworden, was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

 Ik zat in het derde middelbaar, tijdens Nederlands kregen we dat jaar veel schrijfopdrachten. Na de les kwam de leraar naar me toe, om te zeggen dat ik schrijfwedstrijden zou kunnen winnen met wat ik kon. Toen ik thuis kwam vroeg ik mijn moeder of zij toevallig een paar wedstrijden kende waaraan ik kon deelnemen. ‘Schrijf dan gelijk een boek,’ grapte ze. Ik heb dat denk ik iets te serieus genomen…

 Die zomer nog ben ik naar Frankrijk getrokken om deel te nemen aan een coaching programma voor beginnende schrijvers, georganiseerd door bestsellerauteur Geert Kimpen en zijn ex-vrouw Christine Pannebakker. Met mijn 15 jaar was ik de jongste deelnemer ooit! Na die intense week in Frankrijk begon mijn boek vorm te krijgen. Ik heb mezelf toen beloofd dat ik er werkelijk alles aan zou doen om het te kunnen publiceren. Na die week werd het uitgeven van mijn boek mijn ultieme droom, die nu werkelijkheid is geworden.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

 Ja, ik heb er altijd een zwak voor gehad. Als kleuter was ik lid van de Disneyboekenclub, en kreeg ik elke week twee boeken in de brievenbus die mama diezelfde avond nog moest voorlezen. In het derde kleuterklasje las ik mijn eerste boekje zelf uit. Sinds toen ben ik nooit meer gestopt met lezen. Boeken waren er voor mij wanneer ik het gevoel had dat niemand mij begreep, wat vroeger nogal vaak gebeurde. Daarom was ‘Dit is alles: het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn’ van Aidan Chambers mijn favoriet. Toen was het boek ook écht alles.

Toen ik een jaar of elf was toen verslond ik de ‘Hoe overleef ik’ serie van Francine Oomen en de boeken over de avonturen van Thea Stilton.

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan? Wie is je grote voorbeeld?

Jean M. Auel (zie onder). Jeff Foster, alsof alle botten in mijn lijf breken als ik een gedicht van hem lees. Walt Whitman, omdat hij zoveel kan zeggen met zo weinig. En Jed McKenna, omdat er nu eenmaal niemand anders is die mensen zo kan wakker schudden als hij.

 

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom? 

Ik heb de meeste boeken in mijn kast van Jean M. Auel. Zij schreef een geniale reeks over het prehistorische leven van Ayla, die opgroeit bij een stam neanderthalers en pas later in aanraking komt met haar eigen soort, de homo sapiens. Door die boeken heb ik een voorliefde voor de prehistorie én kruidengeneeskunde gekregen. Deze boeken zijn dus echte aanraders. Ze zijn niet alleen gebaseerd op echte vondsten en doordrongen van mysterie, deze boeken zijn kunst in haar puurste vorm.

Verder vind ik dat iedereen ‘De alchemist’ van Paulo Coelho zou moeten lezen. Zo’n mooie metafoor voor een reis die iedereen op een bepaald moment maakt.

Het boek waarin ik momenteel bezig ben: ‘Ik geef je de zon’ van Jandy Nelson raad ik ook aan. Het heeft mijn hart gewonnen met zijn mooie metaforen en echtheid. Het is alsof dit boek uit een andere wereld komt, een wereld waarin ik me best wel thuis voel.

 

 • Te mooi om waar te zijn, is je debuut in boekenland. Hoe ben je gekomen tot dit zware onderwerp? Het lijkt ons geen gemakkelijk onderwerp.

Zowel vrijheid als zelfmoord zijn thema’s die mij nauw aan het hart liggen.

Drie van mijn vier grootouders kozen voor zelfdoding. Het was me niet duidelijk waarom mijn grootouders, en meer ultiem een persoon, ervoor kiest om zelf zijn leven te beëindigen. Waarom liet mijn grootvader twee kleine kinderen en een jonge vrouw achter? Waarom stopte mijn oma op een gegeven moment niet met drinken? En waarom pleegde bompi toch zelfmoord, terwijl ik hem na zijn eerste poging had gevraagd om nooit meer zoiets te doen?

Ik wilde begrijpen wat er door hun hoofd ging, dus creëerde ik Minthe. Een getormenteerd meisje dat vrij wil zijn, ten koste van alles. Uiteindelijk vindt ze die vrijheid in de dood. In de brieven die ze aan Othello achterlaat, legt ze uit wat haar zo ver heeft gedreven, en waarom ze niet anders kon.

 De vrijheidsdrang van zowel Minthe als Othello is geïnspireerd op mijn eigen verlangen naar vrijheid. Al sinds mijn kindertijd wist ik zeker dat ik een avontuurlijk, uniek en vooral vrij leven wilde leiden. Ik kon mezelf niet terugvinden in het huisje-tuintje-boompje ideaal. Daar was ik enorm bang voor. Zo ontstonden de vragen die aan de basis liggen van mijn boek. Wat is vrijheid? Waar vind ik het? Waarom heb ik het gevoel dat ik niet vrij ben?

Ik wou het antwoord samen met Othello achterhalen. 

 • ‘Er is geen betere fictie dan de realiteit,’ Heeft het schrijven van dit boek, je geholpen om de zoektocht naar vrijheid te vinden? Heeft het geholpen om de dood van geliefden te verwerken?

 

Voor mij staat schrijven gelijk aan verwerken. Hoe kon Othello ooit achter de betekenis van vrijheid komen, als ik dat niet deed? Vrijheid zit werkelijk in een kom ontbijtgranen. Dat heb ik samen met hem ontdekt. Sinds Te waar om mooi te zijn ben ik gestopt met zoeken. Ik realiseerde me dat zoeken naar vrijheid was als een vis in de zee die zoekt naar water.

Ook het verlies van mijn grootouders heeft een plekje gekregen, en vooral een stem. Er werd in mijn familie niet echt gepraat over de dood van mijn grootouders, ik vond dat dat moest veranderen.    

 • Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan jongeren met depressies, denk je dat jouw boek hier een bijdrage aan kan leveren? Om het nog meer onder de aandacht te brengen?

 

Ik denk het wel. Omdat zelfmoord nog steeds zo onbespreekbaar is, rust er een groot taboe op dat onbegrip met zich meebrengt. Achterblijvers begrijpen niet waarom hun dierbaren plots uit het leven stappen, en zij die met zelfmoordgedachten zitten voelen zich op hun beurt onbegrepen door hun omgeving, kunnen er maar moeilijk met anderen over praten, net omdat het zo’n taboe is.  

In mijn boek wordt de kant van de dood naast die van het leven geplaatst. Beiden zijn evenwaardig, beide perspectieven worden zonder oordeel gegeven. Juist omdat er geen oordeel is, kan mijn boek veel steun en begrip bieden. Voor nabestaanden zoals Othello kan het verhelderend zijn, antwoorden geven. Mensen als Minthe kunnen herkenning vinden, het gevoel dat ze niet alleen zijn. Alsof het boek een soort deur is die toegang geeft tot een ander leed buiten dat van henzelf. Een leed dat anders, maar toch hetzelfde is. Minthe is iemand waar ze hun diepste innerlijke wereld mee kunnen delen.

 • Ben je al bezig met een nieuw boek? Wat kunnen we nog meer van jou verwachten?

 Ja! Voorlopig kan ik nog niet te veel prijsgeven, maar het gaat om een reisverhaal waarin eigenliefde centraal staat. Jullie kunnen dus zeker nog meer van mij verwachten. Ook over een non-fictie boek denk ik na.

 • 18 jaar en al een prijs gewonnen, dit belooft veel voor de toekomst. Hoe was je reactie op de prijs? En hoe reageerde je omgeving op deze prachtige prestatie?

Ik had het helemaal niet verwacht! Toen ik een mailtje kreeg waarin stond dat ik weerhouden was voor de shortlist, ben ik nog langs de organisatie geweest om te vragen of het wel echt de bedoeling was dat ik naar de prijsuitreiking kwam. Vlak voordat de eerste prijs werd bekendgemaakt, legde mama een hand op mijn schouder, alsof ze wou zeggen: nu ben jij. Ik schudde haar hand bruut af omdat ik haar niet wilde geloven, de teleurstelling zou achteraf te groot zijn geweest. Natuurlijk was ik erg blij toen het wél mijn naam was. Het prijzenpakket was fantastisch, en de timing kon niet beter met mijn boek dat twee maanden daarna uitkwam.  

Mijn omgeving was trots en enthousiast, ik denk dat mijn ouders zelfs tranen en hun ogen hadden, en mijn vriend was er helemaal stil van.  

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

 De kracht van social media is groot. Het grootste deel van het gebeuren rond Te waar om mooi te zijn bevindt zich op internet. Hoe meer er over geschreven staat, hoe sneller het boek zich kan verspreiden en hoe bekender het wordt. Daarom heb ik jullie ook gevraagd of een post over mijn boek mocht maken op jullie pagina. Als auteur wil je niets liever dan dat je boek de wereld ziet!