Elsa las; ‘Thank you for your service’ – David Finkel.

‘Thank you for your service’ – David Finkel.

9200000075699973

De Achterflap van het boek; 

Niemand heeft zo gedetailleerd en met zo veel mededogen de psychologische gevolgen van oorlog voor de soldaten beschreven als David Finkel. In Thank you for your service zocht Finkel de mannen en vrouwen op die het strijdtoneel hadden verlaten, maar de oorlog nog elke dag met zich meedragen en opnieuw beleven. Net als 200.000 andere veteranen kampen zij met de gevolgen van PTSS – Post Traumatisch Stress Syndroom. Ook in Nederland lijdt naar schatting 20 procent van de veteranen aan PTSS. Finkel beschrijft op intieme wijze afwisselend de pijnlijke en de hoopvolle momenten die de soldaten doormaken op hun weg naar genezing, en schetst een ontroerend beeld van hoe het is om de oorlog niet los te kunnen laten. Niet alleen voor de soldaten maar ook voor hun partners, kinderen, vrienden en de psychologen die hun uiterste best doen om de schade te helpen herstellen maar daar helaas vaak niet in slagen.

Elsa haar ervaring: 

Voor de leesclub van Thrillzone heb ik dit non-fictie boek mogen lezen. Ik lees niet vaak boeken in dit genre. Toch raakte ik geïntrigeerd door het lezen van de flaptekst. Persoonlijk vind ik oorlog voeren een zeer nutteloze bezigheid van de mensheid. Ik vraag mij altijd af wat het doet met de mensen die daadwerkelijk vechten in deze oorlogen. Wat doet het met hun persoonlijkheid, met hun lijf, met hun geliefde en andere dierbaren. Al de genoemde elementen komen naar voren in ‘Thank you for your service’ vermoed ik.  

Het boek kwam op mij erg Amerika geënt over. Niet zozeer vergelijkbaar met het Nederlands of Vlaams leger. Maar wellicht vergis ik mij hierin. Dit komt vooral doordat in het boek Amerikaanse soldaten hun verhaal vertellen en Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij de besproken problematiek voorbijkomen.

De schrijfstijl komt documentaire achtig over. Je leest de verhalen van de soldaten afzonderlijk en leest puur hun eigen verhaal zonder verlichting of verheerlijking. De schrijver heeft voor mijn gevoel de verhalen van iedereen objectief neer gepend zonder daarin zijn eigen gevoel te mengen. Wel was het voor mij even wennen aan alle namen die in het boek voorkomen. Hierdoor moest ik soms echt goed nadenken over wie het nu precies ging. Verder las de bewoording soepel en passend in het thema van het boek. Geen extreem moeilijke woorden, ook niet te militaristisch. Ook bevinden zich foto’s in het boek, met daarop de mensen om wie het gaat. Dit geeft een extra dimensie en toevoeging aan het non-fictie karakter van dit boek. Als lezer zijnde besefte ik mij daardoor nog meer dat het om werkelijk bestaande mensen gaat en kreeg ik er een duidelijk beeld bij. De psychologische problemen van de soldaten komen aanbod en er wordt benoemd waar zij behandeling ondergaan. Maar verder wordt er voor mijn gevoel niet heel diep op de achterliggende psychologie ingegaan. Meer op de problematiek dat er veel soldaten PTSS ontwikkelen en hoe dit op tijd te signaleren.

  • Betrokkenheid: 5
  • Opbouw: 6  
  • Documentaire waarde: 7
  • Schrijfstijl: 7,5
  • Internationale herkenbaarheid: 5
  • Psychologie: 7

Ik geef dit boek 4 sterren.

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

12105937_10208155128422477_2456628242333608992_n
Koop bij bol.com

photovisi-download (61)

%d bloggers liken dit: