Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Pjotr Vreeswijk #Dwaalspoorblogtour

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Pjotr vreeswijk

Ik ben 45 jaar, vader van twee fijne kids, man van Mariska en politieagent. Ik ben gek op reizen, eten, sport en biertjes drinken in de kroeg. En schrijven natuurlijk. Dat is niet meer weg te denken uit mijn leven.

photovisi-download (47)

 • Hoe ben je schrijver geworden, heb je dit altijd al gedaan fulltime of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ja, hoe ben ik schrijver geworden? Wanneer ben je schrijver is dan meestal de volgende vraag? Het is voor mij sowieso nooit een droom geweest. Ik had veel wildere dromen. Ik speelde in bands, was leerling tatoeëerder. Allemaal veel meer uitgesproken natuurlijk. Uiteindelijk vond ik eens een multo-mapje met handgeschreven verhaaltjes in de schuur. Ik had ze geschreven toen ik op de lagere school zat. Ik herinnerde me weer dat ik vroeger graag schreef. Het was toen wel een bewuste keuze om hier weer mee te beginnen. 

 • Je hebt een stoer beroep, politieman, wat vinden je collega’s van je thrillers, wordt je anders behandeld of zijn ze nog precies hetzelfde als voordat je ‘beroemd’ was?

Haha. Nou beroemd ben ik niet hoor. Hooguit lokaal bekend. Mijn collega’s plagen me er vaak me. Ze zeggen dan, ‘dat jij hier nog werkt man. Je bent toch steenrijk.’

9

 

Grappenmakers. Ze zijn wel trots op me trouwens. ‘Onze eigen wijkagent schrijft,’ Dat is een mooi gevoel als andere vinden dat je bij ze hoort.

 • Gebruik je ervaringen vanuit je werk in je verhalen? Is het makkelijker voor je doordat je agent bent? Heb je meer inspiratievoer?

Dit doe ik wel actief. Uiteraard vergroot ik mijn eigen ervaringen natuurlijk enorm uit.  Maar in het werk heb je weleens met geweld en achtervolgingen te maken. Die ervaring komt natuurlijk perfect van pas in mijn verhalen. De echte inspiratie komt trouwens uit een hele andere hoek hoor. Of hoeken, kan ik beter stellen. De kleinste dingen kunnen mij inspireren. Een nieuwsbericht, een foto, een film. Noem maar op.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik lees weinig. Als kind ook niet. Er liggen wel vier jeugdboekjes aan de basis voor alles wat ik nu schrijf. Dat zijn de avonturen van geheim agent Lennet geschreven door luitenant X. Ik schreef als kind al liever dan dat ik las. Dat is nooit meer veranderd. 

photovisi-download (45).jpg

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?

Robert Ludlum, en Clive Cussler. Dat zijn mijn voorbeelden. Vooral die eerste. Ik probeer ook in dezelfde lijn als deze grootheden te schrijven. Maar, ik heb wel mijn eigen ideeën over hoe het boek moet voelen en hoe het moet klinken. Ik kopieer ze dus niet.

photovisi-download (46)

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Zoals ik in je vorige vraag al zei. Ik ben fan van de grote Amerikaanse schrijvers, Bij mij zal je dus ook weinig anders aantreffen. Alhoewel, de kast staat vol met boeken maar de meeste zijn van Mariska. Zij leest veel meer dan ik. Als je net als ik graag actiethriller leest, dan kan ik je de reeks van Jon Smith van Ludlum aanraden. Dat zijn echt fantastische boeken.

 

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?

Ja dat is denk ik toch mijn debuut en alle reacties die daarop volgde. Ik had kennelijk een goed boek geschreven. Het was echt te gek om de ThrillZone debuutprijs te winnen, nieuwe mensen te ontmoeten. Schrijven is leuk. En extra leuk als mensen je boek willen lezen.

 10

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Dat zijn een hoop vragen in een zeg. Ik heb tot nu toe de ervaring dat het ongeveer een jaar duurt een boek in handen te hebben vanaf het moment dat je aan je manuscript begint. Misschien iets langer. Ik ken verhalen van schrijvers die er jaren over doen, maar daar zie ik niks in. Ik blijf geen weken hangen in research. Ik doe oppervlakkig onderzoek. Lees wat artikelen en kijk wat filmpjes. Het moet allemaal leuk blijven. Voor de lezer, want wat mij betreft niet zit die niet te wachten op diepgravende onderzoeken, maar vooral ook voor mezelf. Ik wil schrijven. Ik wil me laten lijden door het verhaal en de personages. Te veel onderzoek remt af.

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuisfront ervan vindt, maar wat vind je  vrouw ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Maris en de kids zijn apetrots op me. Ze doen ook leuk mee. Masterplan kende Maris al helemaal. Ik had zoveel stukjes voorgelezen dat er geen verassing meer in stond voor d’r. Over Dwaalspoor vertelde ik niks. Ze las de proefdruk voor het eerst. Dat vond ik eigenlijk leuker.

photovisi-download (49).jpg

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Ik wil de mensen vooral een paar uurtjes ontspanning geven. Even je hoofd leeglezen zeg maar. Mijn actiethrillers lenen zich daar perfect voor. Even weg van de dagelijkse beslommeringen. Een avontuur lezen, meekijken over de schouders van een echte held of een vuige bandiet. Ik doe niet zo aan diepliggende boodschappen. Lekker lezen en even niet denken aan de echte shit om je heen. Dat is wat ik hoop dat de lezer ervaart.

 images (1)

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd heeft.

Ik denk dat als je het graag wilt doen, je het vooral ook moet doen. Dat is niet alleen met een boek schrijven natuurlijk. Maar man, leef je leven en geniet. Doe waar je blij van wordt. En als dat een boek schrijven is, begin er dan meteen mee. Dat is echt mijn motto. Doe wat je blij maakt.

7

Ik heb wel een tip. Maar daar geef ik in de volgende vraag antwoord op.

 

 • Hoe lang heeft het geduurd dat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Dwaalspoor stuurde ik meteen op. Ik heb een goeie vertrouwensband met mijn uitgever en hij weet hoe ik schrijf. Dus maak ik me daar niet al te druk om. Masterplan stuurde ik ook vrij eenvoudig weg trouwens. Ik had er veel vertrouwen in. Ik had het namelijk door een professionele redacteur laten redigeren. Dat is ook mijn tip aan aspirant schrijvers. Laat je manuscript redigeren. Echt. Het kost wel wat, maar je hebt dan ook echt wat. Tip van de dag.

 8

 • Wat vinden ze er thuis van, heb je nog wel een beetje tijd voor je gezin? Schrijven is een druk beroep en dat naast je gewone baan!

Zoals ik al eerder zei, thuis vinden ze het hartstikke prima. Ik heb door mijn onregelmatige werktijden juist enorm veel vrije tijd. Dus naast het gezin, werk en sporten hou ik zat tijd voor mezelf over. Iedere dag even een uurtje tikken ergens. Voordat je het weet ligt er weer een dik manuscript te wachten om een boek te worden. Mooi toch.

23770186_1937088986306527_1654865362_o.jpg

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Als je als schrijver niets met Social media doet wordt het lastig denk ik. Je kan gewoon niet meer zonder. Ik ben onwijs blij met bloggers en hobby recensenten. Het zijn natuurlijk onwijs getrainde lezers dus hun mening doet ertoe. Uiteindelijk is het de lezer die bepaald of je mag blijven schrijven.

photovisi-download (50).jpg