Recensies·Recensies van Caro

Irma Joubert – Het meisje uit het verscholen dorp.

Irma Joubert – Het meisje uit het verscholen dorp.

De tweede wereld oorlog nam niet alleen de vrijheid van mensen, maar nam ook de jeugdjaren van de kinderen af.

9200000079530397

Samenvatting:

Nunspeet, 1943. Mentje is niet blij met de vreemde mensen die haar vader in het geheim op de stalzolder van hun boerderij laat wonen. Op een dag gaat het helemaal mis. De soldaten halen iedereen weg – behalve Mentje.
Na een angstige vlucht komt ze midden in de nacht in een geheim dorp in de bossen, waar tientallen joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrij komt?

Mijn mening:

Van uitgeverij Mozaïek mocht ik het prachtige verhaal “Het meisje uit het verscholen dorp” lezen.

Auteur Irma Joubert was in Nederland om haar boek te promoten en ik heb haar ontmoet in Werkendam, waar zij vol passie over dit boek vertelde. Een roman met een geschiedenis achtergrond. De tweede wereldoorlog en wat de mensen daar hebben mee gemaakt. Irma heeft met overlevenden en nabestaanden gepraat in Nederland en zo kon zij het verhaal van de Nederlandse Mentje goed neer zetten.

Door het enthousiasme van Irma was ik enorm benieuwd naar het verhaal. Van deze auteur stond al wat in mijn kast maar ik had er nog niets van gelezen.

De twee verhaallijnen worden verteld vanuit verschillende landen en vanuit twee verschillende personen.

Als eerste de jonge Zuid-Afrikaanse Tinus, die je volgt wanneer hij samen met zijn opa en oma de boerderij moet verlaten waar hij is opgegroeid, omdat er geen geld meer is om daar te wonen. Maar Tinus beloofd zichzelf en zijn opa deze boerderij eens terug te kopen. Tinus groeit op en wanneer hij 21 is en er al enkele jaren oorlog woed, besluit hij in dienst te gaan en wil hij er alles aan doen om bij de parachutisten te komen. De elite groep.

Ik wil nog verder naar het noorden, denkt Tinus. Naar Engeland. Want alleen daar kan hij de toelatingsprocedure voor parachutisten doorlopen.

Mentje woont met haar vader in een boerderij en zij houden Joden verborgen, wanneer iedereen wordt opgepakt, ook haar vader maar mentje toevallig goed verstopt zit, kan zij toch niet op de boerderij blijven wonen. De Duitsers weten dat er nog een meisje moet zijn, en zijn opzoek, dus Mentje moet onderduiken ook al is ze geen Jood. Ze wordt naar het Pas-Op kamp gebracht en brengt daar, tot het te gevaarlijk wordt voor haar, haar tijd door met allerlei werkzaamheden. Dan wordt ze naar Arnhem gebracht door een oudere man op een fiets met houten banden, om daar bij de broer van haar vader onder te duiken.

Mentje maakt enorm veel mee op haar jonge leeftijd, haar jeugd wordt haar eigenlijk afgenomen. Mentje wordt iedere keer gedwongen om beslissingen te nemen waarvoor ze eigenlijk nog te jong is, maar die nodig zijn om te overleven.

Mentje kijkt scherp naar haar tante. Ineens dringt het tot haar door: tante Maria is zo bang dat ze niet meer kan denken. Nu is zij, Mentje met haar heldere verstand, degene die logisch moet nadenken.

De twee verhaallijnen komen bijna aan het einde van de oorlog samen.

Een einde wat ik niet had zien aankomen, maar ook al is de oorlog voorbij, nog niet helemaal wordt afgesloten.

Dit deel was het tweede uit de trilogiereeks en volgend jaar komt het laatste en derde deel uit, wat nog geen titel heeft maar al wel helemaal in het hoofd van Irma zit.

Ik heb enorm genoten van dit boek, ik kon het niet weg leggen. Ben ik niet zo van de oorlogsboeken, deze boeide me tot de laatste bladzijden en Irma Joubert heeft er een fan bij.

Wat ben ik blij dat ik geen oorlog heb mee gemaakt, wat een verschrikkingen en ontberingen hebben de mensen in die tijd moeten doorstaan. Door de schrijfstijl van Irma zat ik vaak zo diep in het verhaal, dat de tranen over mijn wangen biggelden. Dit is weer een echte mustread, met een heerlijke schrijfstijl, psychologische ontwikkelingen, een goed plot en de tweede wereldoorlog eens vanuit andere personages verteld.

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (8)