Recensies·Recensies van Moon

Tot As – Lisa Bjurwald “Lisa Bjurwald weet je te raken, met haar diepgang en haar schrijfstijl.”

Tot As – Lisa Bjurwald

“Lisa Bjurwald weet je te raken, met haar diepgang en haar schrijfstijl.”

1

De Achterflap

Rebecka bekeek het wapen een paar seconden voordat ze de gravure ontdekte. 666, het nummer van Het Beest. De Duivel was aangekomen in Värmland.
Stockholm, Zweden. Agente Rebecka Born heeft eindelijk de kans gekregen waar ze al jaren op wacht: ze is gevraagd om lid te worden van een elite-eenheid binnen de politie die zich richt op het bestrijden van terrorisme en georganiseerde misdaad.
Haar eerste zaak: het onderzoek naar de mysterieuze moord op twee vrouwen die gruwelijk verminkt en verbrand zijn gevonden bij de Klarälven-rivier. Wanneer ze aankomt in het pittoreske maar zeer geïsoleerde Värmland, wordt ze geconfronteerd met een dreiging die ze nog niet eerder is tegengekomen. Een dreiging die niet met doorsnee-politiemethoden bestreden kan worden en die haar oorsprong vindt in eeuwenoude rituelen, op een ander continent.
Wat is de anonieme slachtoffers overkomen? Zijn ze doelwit geworden van racistisch geweld dat recent opgelaaid is vanwege de plaatsing van vluchtelingen in een oud landhuis? Of zijn er misschien dingen gaande die te maken hebben met schimmige mensensmokkelaars en criminele netwerken die alles en iedereen vanuit de schaduwen in de gaten houden? Naarmate het onderzoek vordert, ontdekt Rebecka een onheilspellende connectie tussen het landhuis en haar eigen verleden.

Mijn Leeservaring

“Ze was thuis. Eindelijk was ze thuis. Maar veilig was ze hier niet.”

Een werkelijk prachtige omslag, kijkt mij aan wanneer ik het boek oppak. Zo`n cover waarbij je echt twee keer of zelfs meerdere keren naar moet kijken, wil je de werkelijke afbeelding goed kunnen zien.

Agente Rebecka Born, mag zich eindelijk lid van de SSH noemen, een elite – korps binnen de politie-eenheid. In Vãrmland wordt een zeer lugubere vondst gedaan, twee vrouwen worden gruwelijk mishandeld en verbrand aangetroffen. Rebecka wordt op de zaak gezet, maar wordt niet met open armen ontvangen in het pittoreske Vãrmland. Het onderzoek neemt grootse vormen aan wanneer Rebecka stuit op verschillende zaken welke het daglicht niet verdragen.

Kan Rebecka achter de waarheid komen, of haalt haar verleden haar in?

Tot As is een onheilspellend verhaal waarbij het lijkt of oude tijden herleven, alsof je terug bent in 1800 waarbij de rassenhaat en slavenhandel hoogtij vieren. Aangrijpend, het laat meerdere malen de rillingen over je rug lopen. Lisa Bjurwald weet deze sfeer heel overtuigend neer te zetten.  De aangrijpende schrijfstijl maar vooral de zwaarte van het onderliggende onderwerp maakt dat het verhaal onder je huid gaat zitten. Het verhaal lees niet heel vlot, omdat je meerdere malen het verhaal even moet laten bezinken. Maar juist dit geeft het verhaal de extra dimensie

“Zodra ze die oppakte verpulverde ze tot as. Ze raapte half verbrande, verkoolde snippers van kindertekeningen op en liet ze als zand tussen haar vingers glijden

Tot As, is op een bijzondere manier opgebouwd, je reist tussen heden en verleden en tussen Stockholm en Nigeria. Deze verhaallijnen komen langzaam naar elkaar toe, met een opgebouwde spanningsboog. De weerstand, de onmacht dit gevoel is tastbaar tijdens het lezen.

“ Vrouwen beschuldigd van hekserij, die vastgebonden op de brandstapel stonden tot hun inwendige organen smolten, baby`s in Carthago die levend werden geroosterd om goden en demonen gunstig te stellen. Nu kreeg ze de illustraties niet meer van haar netvlies.”

Soms verlies ik even mijn concentratie maar kort daarop zit ik weer helemaal in het verhaal. Wellicht omdat het een vrij zwaar onderwerp is wat me aangrijpt. Lisa Bjurwald heeft er wat mij betreft een Fan, omdat de manier waarop zij schrijft mij enorm aanspreekt. De diepgang, de personages waarvan je bij meerdere vanaf het begin een gevoel van wantrouwen hebt.

Dit boek is een dikke aanrader voor iedereen maar zeker voor degene die houden van een verhaal met inhoud, met diepgang en emoties.

5

Lieve Leesgroet Moon

 

14937423_1161648667236177_4005375491858789428_n

Koop bij bol.com

photovisi-download (46)