Recensies·Recensies van Caro

De grap- Gert Erauw “Een mustread en erg moeilijk weg te leggen.”

De grap- Gert Erauw

Niets is wat het lijkt en wat het lijkt is niets

Samenvatting:

Lust bedwing je door consumptie
Peter, een uitgeholde boekhouder met een ego ter grootte van een verschrompelde rozijn haakt zijn geluk aan de liefde van zijn dochter en aan de pinten met de voetbalmaten. Hij wil vooral met rust gelaten worden. Dat lukt aardig … tot een pedante schoonzoon en diens hooghartige familie zijn dobberende leventje met enkele brutale golfslagen doen kapseizen. Net wanneer hij dreigt te verzuipen krijgt hij hulp uit een onverwachte hoek. Een zieke geest en een absoluut amorele grap lijken te volstaan om have en goed te redden.
”Ik hield zielsveel van mijn dochter maar de laatste tijd kon ik me niet van de indruk ontdoen dat die liefde eerder het meisje van weleer betrof dan de vrouw die ze geworden was. Laten we wel wezen, behalve het feit dat ze geslachtsrijp was, was er niets mis met haar.”
”Ik werd doodmoe van al dat gespartel tussen hart en rede. Op de keper beschouwd was lust minder vermoeiend dan verliefdheid. Lust bedwing je door consumptie, verliefdheid wordt er enkel door aangewakkerd. Althans in het begin want naarmate verliefdheid tot liefde wordt ingekort, zoekt de lust het alweer elders. ”
Gert Erauw (°1965, Antwerpen) is van opleiding jurist. Sinds 2008 woont hij in Bourgondië waar hij samen met zijn echtgenote ”Chambres d’hôtes le Meflatot” uitbaat en zich toelegt op het schrijven.

Mijn mening:

Dit verhaal is waargebeurd.

Op vraag van de overlevenden werden de personages aangepast.

Uit respect voor de overledenen werden ook de feiten veranderd.

Van uitgeverij Kramat mocht ik het nieuwste boek van Gert Erauw lezen. Deze man vertelde mij vol passie over zijn boek en wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan.

Was ik niet echt enthousiast over de cover, de achterflap en het enthousiasme waarmee Gert sprak, lieten mij het boek oppakken.

Een echte Vlaamse schrijver, wat duidelijk werd in het taalgebruik, maar wat geenszins storend was.

Voor een fervent zwartkijker zijn alle middelen geoorloofd om zondagen op te leuken en omdat voor een boekhouder werkdagen in de regel pakdagen zijn, trok ik op zondagen iets dolletjes aan.

Hoofdstuk 1 is eigenlijk de proloog en hierdoor werd ik meteen in het verhaal gegrepen. Een roman dacht ik na het eerste hoofdstuk gelezen te hebben, nou wel een pittige roman en dat had ik al achterop gelezen.

Een meesterlijke roman, flink gekruid. Spannend, pittig, schalks… maar (lichtjes) verontrustend. Aldus Wim Urgel

Ging het in zijn eerste boek over onweerstaanbare drang, dat voert in dit boek toch ook wel de boventoon. De liefde en de lust komen frequent aan bod en nemen je mee in een dubbelleven. Niets is wat het lijkt en als het wat lijkt is het niets. Geweldig hoe Gert je meeneemt in verhaallijnen en je iedere keer op het verkeerde spoor zet. Het lijkt allemaal zo eenvoudig een beetje geld verdienen, wat je kunt gebruiken voor de bruiloft van je dochter, maar niets is minder waar. Wanneer je denkt nu ais alles verloren komt er weer een plotwending en zet Gert de lezer op een ander spoor.

Ik ben zeer enthousiast over de schrijfstijl van Gert en dit boek is een echte aanrader. Had hij met zijn boek “Koorddansen in het zand”een nominatie voor de Hercule Poirotprijs 2014  te pakken, dit boek is zeer zeker prijswaardig.

Houd je van romans met een drama tintje dan is dit zeer zeker de moeite waard.

“Roof een vrouw, wanneer je hart het beveelt!”

Zo denkt de man; de vrouw rooft niet, zij steelt.

(“De vrolijke wetenschap” Friedrich Nietzsche)

Een mustread en erg moeilijk weg te leggen.

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (12)