Recensies·Recensies van Caro

Frede en de Kerstman – Leen Lefebre “Een sprookje voor jong en oud”

Frede en de Kerstman – Leen Lefebre

“Een heerlijk sprookje om voor te lezen met Kerst voor jong en oud”

  • Auteur: Leen Lefebre
  • Nederlandstalig
  • 40 pagina’s
  • 9781521375495

9200000085144793

Samenvatting:

In een dorp hier ver vandaan wonen een boer en boerin. De zomeroogst is dit jaar mislukt en de winter staat reeds voor de deur. Hoe moeten ze alle monden voeden? Het idee ontspruit om hout te halen in het woud. Ze kunnen het drogen, verkopen en met de opbrengst eten kopen.
Frede beseft dat zijn ouders hun uiterste best doen, doch is dit voldoende om de meest barre periode van het jaar te doorstaan? Samen met zijn broers Rhune en Folke wil hij hulp halen bij de Kerstman, maar daarvoor moeten ze eerst door het woud trekken waar de Elfenkoning heerst.

 Wat vond ik van Frede en de Kerstman:

Van auteur Leen Lefebre mocht ik het kerstboekje lezen gemaakt voor volwassenen maar ook voor kinderen.

Zelf vond ik het een echt voorlees verhaal. Eerst deed het me denken aan kleinduimpje en zijn houthakkers familie, maar zo was het helemaal niet.

Het is een fantasy sprookje waarbij het licht van Kerstmis het moet opnemen tegen het donker van de elfenkoning in het woud waar de familie hout moet hakken om te verkopen en te overleven. Nadat hun hulpje, Nisse, plotseling is verdwenen gaat het niet goed op de boerderij en zal er iets moeten gebeuren om aan geld en dus aan eten te komen.

“Er is onvoldoende te eten, ”klaagde de boer tegen zijn vrouw. Hij schudde het hoofd. Hoe zouden ze alle monden voeden in de kilste periode van het jaar?

Samen met zijn broers, gaat Frede het bos in opzoek naar de Kerstman, die het gezin misschien kan helpen met eten.

Maar ze hebben buiten de mooie lieve elfjes gerekend die de jongens betoveren met hun zang en muziek. Alleen Frede kan uit de betovering blijven en gaat opzoek naar de Kerstman, zal hij hem optijd vinden voordat vader en moeder erachter komen dat de jongens weg zijn.

“Lief mensenjong, kom met ons mee, ”zong het koningskoor zoet.

“Wij dansen, wiegen en zingen jou in slaap!”

Het is wel een wat eng verhaal voor de allerkleinste, maar dit is een heerlijk kerstverhaal om de iets grotere kinderen voor te lezen, weer eens wat anders dan anders.

Lieve kerstgroet van

Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (15)