Een terugblik op......

Een terugblik op 2017 met …; Wendy van Deurzen

 

  1. Natuurlijk willen we even weten wie je bent, wat je doet, hoe je leest en welk genre jouw voorkeur heeft…. Kortom wie is..?

Ik ben Wendy, 43 jaar, en werk in de banksector. Ik lees al sinds ik de eerste letters kon lezen, en ben nooit meer gestopt! Momenteel lees ik vooral op weg naar en van het werk, op bus en trein.

Ik heb een brede interesse, maar kom toch vooral uit bij romans (al is dat misschien een te ‘brede’ term), al dan niet historisch, al mag er gerust ook eens non-fictie tussen zitten. Een goede young-adult kan ik ook smaken, net als op tijd en stond een goede thriller. Ook lees ik graag af en toe eens in de oorspronkelijke taal (Engels, Frans of Italiaans in dat geval), dat heeft dan toch net iets meer.

Van science fiction of te veel actie blijf ik over het algemeen wel weg.

photovisi-download.jpg

 

  1. Welk boek staat heel hoog op je verlanglijstje voor de december maand?

Een klein leven (omdat ik daar nu eindelijk eens zelf mijn mening over wil vormen), en ook Ons soort mensen, van Juli Zeh (omdat ik het doorkreeg van een goede vriendin die het zelf heel graag gelezen heeft). In de laatste ben ik intussen al begonnen, en het is veelbelovend!

photovisi-download.jpg

Ondertussen kijk ik dankzij jullie ook uit naar Puta van Sterre Carron, ik ben een grote fan!wdb

  1. Wanneer je je beste vriendin/vriend een boek wilt geven welk boek komt als eerste in je op om hem of haar cadeau te doen?

Heel moeilijk om maar één boek te kiezen, omdat het heel erg afhankelijk is van wie het vraagt, en op welk moment. Op het moment dat ik een boek lees, denk ik er automatisch ook aan aan wie ik het zou aanraden of doorgeven. Zo geeft lezen iets extra.

  1. En dan nu je top 5 van meest favoriete boeken voor 2017, en waarom staat juist dit boek in jouw favoriete-lijstje?

Het is heel moeilijk om een top 5 te maken, omdat ik veel goede boeken gelezen heb, en het bijna onmogelijk is om een keuze te maken. Maar toch, in willekeurige volgorde:

1: Een jihad van liefde, Mohamed El Bachiri

Een ongelofelijk mooi boekje, over verlies en verdriet, maar toch vooral over liefde en hoop.

Dit zou voor iedereen verplichte literatuur moeten zijn, zo hoopvol en menslievend. Dit is absoluut het boekje dat ik ooit het meest cadeau heb gedaan.

photovisi-download (37)

2: Eleonor Oliphant Is Completely Fine, Gail Honeyman

Het is een boek waarbij ik heel vaak met een glimlach om mijn lippen heb gezeten. Eleanor is (als ik het zo mag noemen) wereldvreemd met een eigen kijk op de wereld, en daardoor zo schattig. Door twee gebeurtenissen moet ze uit haar comfortzone stappen, en leert ze beetje bij beetje hoe de wereld in elkaar zit, leert ze te leven in plaats van te overleven.

Tegelijkertijd is het een triest verhaal, het wordt al gauw duidelijk dat een traumatische ervaring in haar kindertijd de reden is dat ze doet zoals ze doet, denkt zoals ze denkt.

Eleanor is ongelofelijk knuffelbaar, je zou haar zo uit het boek willen trekken, willen vastnemen en zeggen dat het goed komt.

photovisi-download (45)

3: Het dossier, Anya Niewierra

 Een boek waar orgaanroof, kunstvervalsing, de DDR en de Stasi samenkomen, zeer knap geschreven. Je merkt dat Anya Niewierra veel research gedaan heeft, wat het verhaal zeker ten goede komt. Ik was mee vanaf de eerste bladzijde, werd er volledig in meegezogen.

Het verhaal wordt door het hoofdpersonage Josta verteld, afgewisseld met hoofdstukken door iemand anders verteld. Beetje bij beetje wordt een tip van de sluier opgelicht van wie dit nu eigenlijk is. Het is een zeer intrigerend verhaal, ook door de geschiedenis die er doorheen verweven zit.

photovisi-download (54)

4: Noodweer, Marijke Schermer

Een klein maar zo fijn boekje. De taal is schitterend, en daardoor geen boek om snel te lezen, wel om langzaam de zinnen te laten doordringen (en om sommige zinnen meermaals te herlezen).

Het boek gaat over het hebben van geheimen en de invloed daarvan op een relatie, over het redden van een huwelijk, en parallel daarmee het redden van een huis. Over hoe alles kan afbrokkelen, het ene figuurlijk, het andere letterlijk. En over zoveel méér. De titel dekt meerdere ladingen, en is perfect voor dit boek.

photovisi-download (60)

5: Een soort van liefde, Alicia Gescinska

Prachtig boekje, vol pareltjes van (filosofische) zinnen. Zal ongetwijfeld nog een tijdje blijven hangen, en zal zeker nog eens herlezen worden. Hiervan was ik diep onder de indruk.

photovisi-download (69)

Maar ook:

Indigo en Carta van Sterre Carron; de Neshov-trilogie van Anne B. Ragde; de gedichtenbundel van Merel Morre en Siel Verhanneman; Begrijpend lezen van Alejandro Zambra; Vaak ben ik gelukkig van Jens Christian Grøndahl;  en nog zoveel meer…

4; Hoeveel boeken denk je volgend jaar te gaan lezen?

 Ik plak er nooit een cijfer op, maar blijk toch elk jaar rond de 80 à 90 uit te komen. Dat zijn dan zeker niet allemaal dikke boeken, er kunnen bv. ook kinderboeken of prentenboeken tussen zitten, waardoor dat aantal snel kan oplopen.

th

5: Naar welk boek kijk je nu al uit?

 Ik kijk nooit uit naar een specifiek boek, maar ik laat me verrassen door wat er gepubliceerd wordt, of toevallig ontdekt, of me door anderen aangeraden, daardoor kan dat alle kanten uitgaan. Maar het kan ook een boek zijn dat al lang op mijn te-lezen-lijstje staat, en waar ik dan nu eindelijk aan toekom om het te lezen, of dat eindelijk in de bib uit te lenen valt.

6: Welke schrijver/ schrijfster zou je heel graag in het echt ontmoeten, waarom juist hij of zij? En wat zou je hem of haar willen vragen?

 Dat klinkt misschien erg raar, maar ik voel niet de nood om een schrijver of schrijfster te ontmoeten. Ik ben hen heel erg dankbaar voor de boeken die ze schrijven, maar voel niet de nood om de mensen erachter te ontmoeten. Een boek blijft zo iets mysterieus hebben.