Recensies·Recensies van Caro

Oppassen – Selma Noort “een YA die verschillende thema’s behandelt”

Oppassen – Selma Noort

Oppassen – Selma Noort “een verhaal met onderliggende boodschappen”

  • Auteur: Selma Noort
  • Uitgever: Leopold
  • Nederlandstalig
  • 168 pagina’s
  • 9789025873141
  • november 2017

9200000076110513

Samenvatting:

Midden in mijn verhaal staat Luca ineens op van het bankje en kijkt zoekend om zich heen.

“Sammie?’ roept hij.

Ik hoor schrik en ongerustheid in zijn stem. 
Sammie moet in de buurt zijn. Een minuut geleden scharrelde hij nog met zijn kiepautootje tussen de herfstbladeren. Hij is pas twee. Een kind van twee kan niet ver weg zijn.

Nina en haar broer Luca hebben beloofd om op elkaar te passen als hun ouders het weekeinde naar Parijs zijn. Maar dan is er ineens ook oppas nodig voor Sammie, Luca’s oppaskind. Nina besluit met Luca mee te gaan. Twee dagen en twee nachten van huis… Wat kan er nou helemaal gebeuren?

Wat vond ik van Oppassen:

Dit recensie exemplaar mocht ik ontvangen van uitgeverij Leopold.

Een aantrekkelijke cover en een duidelijk lettertype spoorden mij aan dit boek snel op te pakken.

Het vierde boek van Selma en ik was erg benieuwd. Haar derde boek “De zee kwam door de brievenbus” is bekroond met de Thea Beckmanprijs in 2016 en een Vlag & Wimpel ook in 2016.

Een boek met verschillende boodschappen erin en wordt verteld vanuit Nina.

Oppassen, welk kind wil er nu niet een zakcentje verdienen met een oppas baantje. Maar hoe groot is de verantwoordelijkheid die je de oppas oplegt?

Luca is een jongen die vaak oppast op de kleine Sammie. Luca is excentriek en draagt make-up. Hij wordt vaak aangezien voor een meisje.

“Ik heb haar niet voor de gek gehouden hoor. Je hoeft niet zo naar me te kijken. De meeste mensen hebben liever een meisje als oppas, dus ik heb het maar zo gelaten want ik had het baantje nodig.”

Wanneer de moeder van Sammie, Sabine, voor haar werk een weekend weg moet vraagt ze Luca om op te passen. De ouders van Luca gaan ook een weekendje weg en daarom besluit hij in goed overleg met zijn ouders en Sabine, samen met zijn zusje Nina, op Sammie te passen.

Luca en Nina hebben dezelfde moeder, maar verschillende vaders en ook hebben ze beide een andere huidskleur.

Nina is een angstig kind en mag geregeld thuis blijven. Mee oppassen in een vreemd huis is doodeng, maar gelukkig is Luca bij haar.

“Meestal ben ik overdag niet bang. Maar als de schemering naar binnen kruipt, begin ik overal duistere vormen en vluchtende schaduwen te zien.”

Luca draagt graag vrouwen kleding en make-up. Er zijn jongens die hem aardig vinden, maar om stoer te doen hem niet aan kijken. Solomon een vriend van Luca, zien er wat angstaanjagend uit, met zijn gouden tanden en tatoeages, waardoor je al gauw een vooroordeel hebt. Maar wanneer er iets ergs gebeurd tijdens het oppassen, staat Solomon in ieder geval voor hun klaar.

In het verhaal kom je een liefdevol buitenlands gezin tegen, gescheiden gezinnen en een samen gesteld gezin, die van Luca en Nina. In gescheiden gezinnen hebben de kinderen vaak problemen. Je hebt beide ouders nodig voor de opvoeding en je mag kinderen ook niet laten kiezen tussen een vader of moeder.

Problemen van gescheiden ouders komen naar voren en ook de opvoeding van alleen staande ouders.

Kinderen met problemen klein of groot, komen aan bod.

Al met al een boek met meerdere herkenbare personages en hun verhalen.

Ik denk een heel goed boek voor de Ya lezer, niet het standaard huisje boompje beestje gezin, maar gezinnen en kinderen waar je je als lezer mee kunt verenigen.

Oppassen is ook het verhaal van teveel verantwoordelijkheid leggen bij kinderen, maar ook dat kinderen heel veel zelf kunnen oplossen en sommige problemen de baas kunnen.

Een weer zeer goed geschreven YA verhaal van Selma Noort

Lieve leesgroet

Caroline

Koop bij bol.com

photovisi-download (16)