Recensies·Recensies van Moon

Dwaalspoor – Pjotr Vreeswijk”Van deze schrijver gaan we nog veel horen, zijn prachtige woordkeuze laten zinnen zingen.” 

Dwaalspoor – Pjotr Vreeswijk

“Van deze schrijver gaan we nog veel horen, zijn prachtige woordkeuze laten zinnen zingen.” 

9200000082079697

De achterflap

Als Alex De Klerck, een ex-agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATIONS, een onheilspellend en mysterieus bericht ontvangt, reist hij in allerijl naar Brussel. 
Op hetzelfde moment komt er dertienduizend kilometer verderop een roestige oude dieseltrein in beweging, waarvan zowel de lading als de bestemming onbekend zijn.
Eenmaal in de Europese hoofdstad gearriveerd, lijkt voor Alex alles veranderd. Zijn oude werkgever keert zich tegen hem en als hij daarna ook wordt geconfronteerd met een brand met dodelijke afloop, neemt de voormalig geheimagent noodgedwongen contact op met zijn enige en laatste bondgenoot: computerexpert en oude vriendin Suzanne Boyle.
In een ultieme poging het bericht te ontcijferen, vraagt hij haar alle geschreven en ongeschreven regels te overtreden.
Wat hij niet weet, is dat daarmee de poort naar Europa wagenwijd wordt opengezet.
Een monsterlijk kwaad stroomt het continent binnen.

 

Mijn leeservaring

“Hij begreep het donders goed. Hij begreep dat hij een gigantisch probleem had.”

 Een heel pakkende cover staart mij aan wanneer je naar Dwaalspoor kijkt. Dit boek zou je door de kleuren en de afbeelding meteen oppakken in de winkel. Of het echt een thriller cover is? Wat mij betreft niet.  Hij maakt mij wel enorm nieuwsgierig, de aankomende trein op een verlaten spoorbrug. Dit intrigeert me en ik wil weten waarom, wat heeft deze afbeelding mij te vertellen.

Het ís een aanrader om eerst Masterplan te lezen. Het debuut van Pjotr waarmee hij in 2016 de Thrillzone debuut prijs won. Dwaalspoor begint in uptempo, wanneer je nog niet eerder kennis hebt gemaakt met Alex de Clerck en maagd bent wat betreft de boeken van Pjotr Vreeswijk, heb je waarschijnlijk moeite met de start. Het is even zoeken naar hoe de karakters in elkaar steken en wat je kunt verwachten. Maar…

“Je hebt zes dagen en de klok tikt.”

Nadat je eenmaal de karakters hebt leren kennen en grip krijgt op de verhaallijn, dan is stoppen een No Go. De trein op de cover blijkt een sneltrein te zijn en stopt past bij het eindstation van Dwaalspoor. De heerlijke snelheid waarin het verhaal is geschreven, maakt het lezen een feest. De hoofdstukken zijn kort en er wordt duidelijk aangegeven waar je je bevindt in het verhaal. De meerdere verhaallijnen maken je nieuwsgierig naar het hoe en waarom. Bij de plot is mijn honger nog niet gestild, er zit een gedeeltelijk open einde aan, waar Pjotr zo mee verder kan gaan.

Een groot compliment aan de schrijver zijn de werkelijk heerlijk lopende mooie zinnen, de beeldende woordkeuze geven het verhaal een bijkomend pluspunt.

“De volle maan tooide de beboste heuvels aan de horizon met een zilveren rand en nu de koude nachtwind zijn haren liet wapperen, dacht hij aan zijn team beneden in de klamme hitte en de duizenden muggen die ze uit hun slaap probeerden te houden.”

Pjotr beschrijft in zijn nawoord hoe het boek is ontstaan en waarom. Een kleine noot aan de schrijver; “Inderdaad Pjotr, Angelina Jolie verscheen ook op mijn netvlies.” Hopelijk komt Lynn in een volgend verhaal terug want zij heeft nog wel een aantal appeltjes te schillen denk ik zo. Wellicht als hoofdrol.

De beeldende schrijfstijl, de mooie woordkeuze maar vooral de intrigerende karakters, maken het verhaal. Pjotr Vreeswijk is een schrijver die je in de gaten kunt houden.

We zullen nog veel van hem horen.

Lieve Leesgroet Moon

  • Spanning 4 ****
  • Leesplezier 4 ****
  • Originaliteit 4 ****
  • Plot 3 ***
  • Schrijfstijl 5 *****

4 sterren

Koop bij bol.comphotovisi-download (9)