Recensies·Recensies van Caro

Het water komt – Gerda van Wageningen “Een roman over liefde, verdriet en opkrabbelen”

Het water komt – Gerda van Wageningen

Een roman over liefde, verdriet en opkrabbelen

9200000079530592

Uitgever: Z&K

  • Nederlandstalig
  • 224 pagina’s
  • 9789401911429
  • januari 2018

Iets over de schrijfster:

556656

Gerda van Wageningen is auteur van meer dan honderd familie- en streekromans. Haar liefde voor (regionale) geschiedenis vertaalt zich in historische romans, die zich niet zelden afspelen in de Hoeksche Waard waar ze zelf ook woont. Daarnaast schrijft ze moderne romans over actuele thema’s.

Samenvatting:

Mimi de Roode woont met haar familie op een boerderij vlak bij het dorp Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland. Er zijn nogal wat spanningen binnen de familie, maar ze vindt troost en een warme vriendschap bij Antje Smit. Ze is blij dat haar vriendin geluk heeft gevonden in de liefde. In de nacht van 1 februari 1953 steekt een storm op, die zo veel mensen voor het leven zal tekenen.

Mijn leeservaring:

Op 25 januari 2018 komt de nieuwste roman van Gerda van Wageningen uit.

Deze wordt gepresenteerd in het Watersnoodmuseum van Ouwerkerk, een toepasselijke omgeving voor dit heftige verhaal wat begon op 1 februari 1953 het begin van de watersnoodramp.

Van  uitgeverij Z&K, mocht ik alvast deze roman lezen en werd meteen in het verhaal gezogen.

Het was lang geleden dat ik een dergelijke roman, had gelezen, maar wat pakte het me.

Het verhaal speelt zich af op het eiland Schouwen-Duiveland wat tijdens de overstroming het vergeten eiland werd genoemd. Men kwam er pas later achter dat dit eiland bijna was weg gevaagd en de hulpverlening kwam dus ook pas later opgang.

Het verhaal trok me mee in die tijd en omdat ik de plaatsen ken die er worden genoemd, kreeg het verhaal een beeldende kracht.

Zelf woon ik op Goeree-Overflakkee waar het ook verschrikkelijk was en ons huis draagt nog altijd de gevolgen van deze ramp met zich mee. Je kunt zien aan de muren hoe hoog het water heeft gestaan.

Schouwen Duiveland kent vele slachtoffers van de watersnoodramp en Gerda van Wageningen beschrijft in deze roman wat er gebeurde met families die het water zagen komen.

Ik heb vandaag meerdere doden zien drijven, om van de dieren nog maar niet te spreken.

We moesten de lijken laten gaan. De levenden zijn nu belangrijker. Voor de doden kunnen we toch niets meer doen.

Doordat er nog weinig telefoon verkeer was, konden mensen niet tijdig worden gewaarschuwd.

Wat mensen mee maakten en zagen, ten tijden van de ramp is eigenlijk met geen pen te beschrijven, alleen krijg je bij het lezen van deze roman wel een gevoel en voorstelling erbij.

Gezinnen die allemaal wel iets of iemand zijn kwijtgeraakt en hun toekomst totaal zien weg spoelen. Hoe gingen de mensen met dit verdriet om en hoe was het tijdens de wederopbouw.

Ook mensen die elkaar niets gunnen, boos worden als iemand een extra stukje brood krijgt omdat hij zo hard mee helpt. In nood leer je je beste vrienden kennen en dat blijkt ook vaak uit de verhalen uit die tijd. Het zoeken naar onderdak, eten en kleding na de ramp. Het uitbuiten van hulp behoevenden en dit kort na de oorlog, waarbij ook alles was verwoest en men net zijn draai weer had gevonden. Het land wat toen door het kapot maken van de dijken, in de oorlog, ook onderwater was gelopen. Het had jaren geduurd om het weer vruchtbaar te maken. Alles was nu voor niets geweest. Maar de liefde blijft bestaan, ook in barre omstandigheden. Door liefde krijg je hoop en de kracht om te overleven, dus ook het weer vruchtbaar maken van de grond zodat de boeren weer terug kunnen naar hun boerderij en daar weer opnieuw kunnen beginnen.

Met een brok in mijn keel las ik deze huiveringwekkende roman over liefde, verdriet en opkrabbelen, na de watersnoodramp van ’53.

Lieve leesgroet  van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download