Blogtour·Recensies·Recensies van Caro·YA Mustreads or Not?

Onzuiver – Sarah Dalton “Het creëren van een perfecte wereld gaat niet zonder slag of stoot”

Onzuiver – Sarah Dalton

“Het creëren van een perfecte wereld gaat niet zonder slag of stoot”

9200000084861314

Samenvatting:

 In het Groot-Brittannië van de toekomst is perfectie te koop. Rijke ouders laten door het Ministerie voor Genetische Perfectionering (G.E.P.) perfecte kinderen maken. Mensen zonder ‘schoon’ DNA zijn Onzuiver en worden als slaaf gebruikt. De Operatie die voorkomt dat Onzuiveren nog kinderen kunnen krijgen, is verplicht.
Mina Hart is een vijftienjarig Onzuiver meisje met een geheim. Als ze met haar vader naar Regio 14 verhuist om een nieuwe start te maken, sluit ze al snel vriendschap met Angela en haar geadopteerde broer Daniel. Mina komt erachter dat Daniel ook geheimen heeft en dat zij een band delen die steeds sterker wordt.
Als Mina wordt geconfronteerd met de arrestatie van een Onzuivere klasgenoot, bewerkstelligd door hun wrede lerares, wordt het voor Mina steeds duidelijker: dit is niet het leven wat zij wil leiden. Ze wil zich aansluiten bij het verzet – de organisatie die zij verantwoordelijk houdt voor de dood van haar moeder.
Haar leven wordt nog ingewikkelder als Sebastian, een G.E.P.-jongen, verliefd op haar wordt en haar lerares hierachter komt. Voor een Onzuivere is het een misdrijf om zich in te laten met een G.E.P..
Mina slaat op de vlucht samen met Daniel, Angela en Sebastian. Ze moet vechten voor zichzelf en de mensen die haar het meest dierbaar zijn.
Want niemand is waardeloos. Niemand is Onzuiver.

Mijn leeservaring:

Schoonheid wordt duur betaald

Voor de blogtour van DVP uitgeverij mocht ik mee doen met deze Young Adult fantasy “Onzuiver”.

Al meteen werd ik nieuwsgierig naar het verhaal, toen ik las over onzuivere en perfecte kinderen. Door het veranderen van DNA kun je perfecte kinderen krijgen. Ooit las ik het boek Perfectie, waar ik enorm van heb genoten, maar wat eigenlijk een heel zielig einde had.

Perfecte kinderen, die bestaan niet, ja uiterlijk misschien maar innerlijk, zou je dat ook door middel van het manipuleren van DNA kunnen maken?

26219670_1152696694860551_7333810894899512422_n

Het verhaal wordt vertelt in de ik vorm en wel door Mina Hart. De eerste de beste dag dat ze op haar nieuwe school komt, wordt ze al door een groepje meiden onderdrukt en krijgt de naam “smetje”. Haar nieuwe start in regio 14 is niet zonder slag of stoot, maar dit is nog maar het begin.

Er mag niet met elkaar gesproken worden en al helemaal niet met een G.E.P. kind. Toch is er een nieuwe G.E.P. jongen, Sebastian, die de aandacht van Mina trekt, maar ook die van de lerares. Mina moet de aandacht van de G.E.P. jongen zuur bekopen.

De Onzuiveren hebben speciale kleding om te dragen en moeten met bedekte haren over straat.

Wanneer Mina erachter komt dat ze een gave heeft, gaat ze samen met haar vader proberen die gave onder controle te krijgen, misschien kan ze deze gebruiken om te vluchten en het verzet te helpen.

Ze krijgt een vriendinnetje Angela die weer een geadopteerde broer heeft Daniel. Sebastian en Daniel vinden beide Mina erg leuk en vragen haar aandacht. Daniel is ook een onzuivere en bezit ook een bepaalde gave. Toch mag er niets tussen hen groeien. Maar wat doe je als de liefde sterker is dan het verstand en je heen en weer wordt getrokken tussen beide jongens.

De onzuivere vrouwen worden tegen de tijd dat ze vruchtbaar worden, geopereerd om geen kinderen te kunnen krijgen, maar die operatie verandert de vrouwen. Ze worden vergeetachtig en gedragen zich anders. Zo ook de moeder van Angela.

De Onzuiveren zijn bijna uitgeroeid, maar Mina wil zich niet laten opereren, zeker niet nadat ze de moeder van Angela beter leert kennen.  Er ontstaat een plan om dat te voorkomen. Met gevaar voor haar eigen leven maar ook dat van haar vrienden ontsnapt Mina uit regio 14 en gaat opzoek naar het verzet.

Het boek was bijna niet weg te leggen, iedere keer wilde je weten hoe het verder ging. De gebeurtenissen met de Onzuiveren emotioneerden mij en ik werd in het verhaal gezogen. Het verhaal bevat heftige gebeurtenissen met soms ook lugubere kanten, waar ik de rillingen van kreeg.

Een fantasy verhaal voor de lezers, die ook houden van de Hunger-Games en de The Darkest minds-trilogie.

Aan het einde had ik wel het idee, dit is een open einde, er moet gewoon nog een vervolg op komen.

Ik heb alweer enorm genoten van deze ya fantasy en ik moet zeggen dat ik fantasy steeds leuker begin te vinden.

Lieve leesgroet Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (4)