Recensies·Recensies van Moon

Schemerzone – Hilde Vandermeeren “IJzersterk neergezette karakters”

Schemerzone – Hilde Vandermeeren

“Een winnares, welke de karakters ijzersterk neer weet te zetten”

 • Auteur: Hilde Vandermeeren
 • Uitgever: Q
 • Nederlandstalig 
 • 304 pagina’s 
 • 9789021403991 
 • mei 2017

 9200000075970131.jpg

De Achterflap

Kate werkt als verpleegkundige in een Londense privékliniek. Ze komt erachter dat ze narcolepsie heeft, waardoor ze onverwacht een slaapaanval kan krijgen en last heeft van nachtmerries die niet van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Om haar baan niet te verliezen verzwijgt ze haar aandoening voor haar collega’s. De kliniek waar ze werkt beslaat twee verdiepingen, maar er is nog een derde etage die verbouwd wordt. Bekende personen kunnen die afhuren voor een discrete behandeling buiten de schijnwerpers. De negenjarige dochter van een glamourkoppel komt op die afdeling terecht.

Door een voorval in de kliniek krijgt Kate de sensatiepers achter zich aan. Maar niet alleen de sensatiepers – ook iemand anders. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt.

Mijn leeservaring

“Wat een mooie dag. Geniet er maar van, want het is je laatste”

Met Schemerzone won Hilde Vandermeeren de Hercule Poirotprijs 2017, nieuwsgierig naar dit boek kon ik het niet laten liggen op de Boekenbeurs in Antwerpen. Naast Hilde waren er grote namen genomineerd, maar Hilde mocht zich de winnares noemen. Terecht? Ik zal het gauw weten.

Het hoofdkarakter is Kate, zij is verpleegkundige en heeft narcolepsie, een onderwerp wat je niet snel in een thriller verwacht. Hilde beschrijft de ziekte open en duidelijk, je krijgt een goed zicht op het leven met deze ziekte. Zoals we gewend zijn van Hilde Vandermeeren voert zij ook in Schemerzone de spanning gestaag op en zet zij de meerdere verdachte karakters zo neer, dat je hierdoor bij vele karakters je twijfels trekt. In schemerzone weet Hilde de lezer te boeien zowel met de kenmerken van de hoofdpersonage als mede met de verhaallijn, deze laat je maar slecht los. Dit en de vlotte schrijfstijl maken het verhaal af en al snel bemerk je dat je het boek niet makkelijk weglegt. De plot is verrassend, had je bij vele karakters al je twijfels en weet Hilde je gaandeweg vaak met een wending van je twijfel te verlossen, de plot geeft je voldoening en is een zeer aangename afsluiter van een heerlijk verhaal.

Van de Vlaamse achtergrond van de schrijfster merk je bijna niets, de schrijfstijl is erg Nederlands er komen bijna geen Vlaamse woorden/ uitspattingen in voor, persoonlijk had dit van mij wel gemogen.

“Dit gebeurt met mensen die hun mond niet houden” 

Hilde Vandermeeren is de eerste vrouwelijke schrijfster sinds jaren, welke de Hercule Poirotprijs heeft gewonnen en wanneer je het boek dicht slaat weet je dat dit verdiend is.

Schermerzone is een krachtige psychologische thriller, waarbij de karakters sterk zijn neergezet. Of Hilde de andere schrijvers ver achter haar liet, dat denk ik niet. Maar met haar boek mag zij zich een gevierde winnares noemen en trots zijn op haar prestatie.

Lieve Leesgroet Moon

 • Spanning; 4 ****
 • Psychologie; 5 *****
 • Schrijfstijl; 4 ****
 • Leesplezier; 5 *****
 • Plot; 4 ****

 
Koop bij bol.com

photovisi-download (72)