Recensies·Recensies van Caro

Allard en de magische zuurstok – Fiona Hack “een sprookje met een boodschap voor jong en oud”

Allard en de magische zuurstok – Fiona Hack

“Een sprookje met een boodschap voor jong en oud”

9200000086047596

Samenvatting:

Allard heeft alles wat zijn ouders kunnen bedenken. Toch verveelt hij zich. Hij heeft geen vrienden. Zijn ouders hebben het te druk met hun advocatenkantoor. Zelfs de au pair, die uit Rusland is gekomen om hem gezelschap te houden, heeft geen aandacht voor hem. Behalve Pokémon en zijn kornuiten heeft hij niemand. Hij zou willen dat hij, net als Pokémon, ook eens een held kon zijn. En dat hij alle pestkoppen nooit meer hoefde te zien. Op een mooie dag tijdens de zomervakantie komt zijn wens uit. Als hij een bijzondere zuurstok in handen krijgt wordt alles anders en nooit meer hetzelfde.

 Mijn leeservaring:

Tijdens het Boek10 event van Godijn Publishing kreeg ik  “Allard en de magische zuurstok” van Fiona Hack mee. Deze mocht ik voor Mustreads or not recenseren. Ik was erg benieuwd, want haar eerste boek bij Godijn “Nadja en Najib” heb ik ook mogen lezen.

Allard is een jeugdboek met een aantrekkelijke cover. Een jongen die op een grote hond zit, een herder blijkt na het lezen, met een zuurstok in zijn hand en een uiltje wat mee vliegt. Ik moet zeggen niet alleen de cover is aantrekkelijk, de inhoud was dit ook. Mooi lettertype, af en toe een illustratie en na ieder hoofdstuk het klein uiltje dat weg vliegt. Een boek dat ik zeer zeker zou op pakken in de boekhandel.

Het verhaal is best zielig. Allard een rijkenluis jongen, die thuis geen aandacht krijgt. Vader en moeder hebben het druk en zelfs een vakantie zit er niet in. Op school wordt hij door twee jongens gepest, maar wanneer meester Jan vraagt, wat hij gaat doen in de grote vakantie, valt het stil in de klas.

“Ga je niet op vakantie?” vraagt Jan 

“Nee.”

De klas gniffelt weer.

“Ga je misschien bij iemand logeren?”

“Er komt een au pair, “floept Allard eruit.

De klas is meteen stil. Van een au pair heeft nog nooit iemand gehoord.

Wanneer de au pair, Karenina, aankomt in Nederland, zal zij zelf de weg moeten vinden naar het huis van Allard, want zijn ouders hebben geen tijd om haar op te halen. Onder weg komt ze meester Jan tegen, die haar de weg wijst en meteen voelen de twee zich tot elkaar aangetrokken.

Er is kermis in de stad en Allard gaat er met meester Jan en Karenina heen.  Allard denkt dat hij het enige meisje uit de klas die aardig tegen hem is ziet, maar nee, het is een vreemd meisje en ze geeft hem een zuurstok. Allard likt aan de zuurstok, maar dan komt hij de twee pestkoppen van school tegen. Ze duwen hem maar gelukkig nemen ze de zuurstok niet mee. Allard wordt draaierig en dan is de kermis ineens verdwenen. Maar niet alleen de kermis is verdwenen ook Allard is vermist. Wat is er gebeurt en waar is, Allard?

Een spannend verhaal, met een boodschap voor jong en oud erin. Pestgedrag, te weinig aandacht, hebberigheid, maar ook vriendschap, liefde en respect worden besproken in dit verhaal. Voor kinderen in de bovenbouw goed te lezen, maar zeker ook een heerlijk boek om voor te lezen voor de jongere kinderen. Met dit sprookje heeft Fiona Hack laten zien dat ze gegroeid is in haar schrijven, vond ik Nadja en Nadjib leuk, deze Allard heeft mijn hart gestolen.

Lieve Leesgroet Caroline

photovisi-download (2)