Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in dubbel gesprek met…; J. Sharpe & Melissa Skaye over Meedogenloos

--

 • Vertel eens Joris; wie is Melissa Skaye?

J.S. Melissa is de medeauteur van Meedogenloos. Een van mijn schrijfmaatjes en een geweldige thrillerschrijfster.

photovisi-download (17)

 

 • Vertel eens Melissa; Wie is Joris van Leeuwen alias J Sharpe?

M.S Een hele lieve, talentvolle man. Joris en ik kennen elkaar al jaren, via onze Fantasyboeken. Samen hebben we op beurzen en festivals gestaan en altijd met veel plezier. Joris is voor mij een persoon waarvan ik op dag 1 al het gevoel had hem mijn hele leven te kennen.

photovisi-download (16)

 

 • Hoe zijn jullie op het idee gekomen om samen een boek te gaan schrijven? Was dit altijd al een droom om samen met iemand een boek te gaan schrijven, of is dit heel spontaan uit de lucht komen vallen?

J.S Melissa en ik kennen elkaar al jaren. We kwamen elkaar vaak tegen op beurzen, waar we onze boeken signeerden en later maakte Melissa tevens de overstap naar uitgeverij Zilverspoor, waar ook mijn boeken uitkwamen. Het idee om eens te proberen samen een boek te schrijven ontstond volgens mij al in 2011. We hadden al eens een opzetje gemaakt, maar we werkten zonder plot en kregen het al snel te druk met onze eigen projecten. Toevallig lazen we los van elkaar begin 2017 dat eerder geschreven stukje en besloten we het nogmaals te proberen. Ditmaal besloten we wel te plotten, althans, het begin.

photovisi-download (18).jpg

M.S. Het kwam spontaan bij Joris op. Jaren geleden alweer. Hij vroeg mij of ik het zag zitten samen een thriller te schrijven. We begonnen wel, maar hadden niet echt een vaststaand plot, ook waren we erg druk met eigen schrijfwerk, waardoor we besloten het idee warm te houden. In 2017 dacht ik er weer aan, het was al jaren geleden dat we waren begonnen, en prompt vroeg Joris aan mij hoe ik ertegenover stond en of ik tijd en zin had verder te gaan. En dat had ik!

 • Is er een bestaand schrijversduo dat jullie heeft geïnspireerd?

J.S. Nee, niet echt.

M.S. Voor mij persoonlijk niet. Wij hadden al een klik en ik voorzag geen problemen. Die waren er ook echt niet. Het was een kwestie van proberen en we hadden er al snel veel plezier in.

 • Twee thrillerschrijvers daar kunnen we wel iets bij voorstellen, maar hoe zit het met het sciencefictionachtige tintje van Sharpe, komen we dat tegen in Meedogenloos of houd hij dat alleen voor zijn eigen boeken?

J.S. Ik moest misschien nog wel iets meer uit mijn comfortzone stappen dan Melissa, want we besloten om echt een thriller te schrijven.

M.S. SF of Fantasy zal je in Meedogenloos niet tegenkomen. Het is puur een thriller. Ik schrijf zelf graag over Will de Jager (paragnost in de VT-reeks) maar ook het paranormale komt de lezer nu niet tegen.

photovisi-download (19).jpg

 •  Samen schrijven is een heel ander proces lijkt ons dan solo schrijven. Hoe gaat dit, vullen jullie elkaars stukken aan of schrijf je naast elkaar het verhaal en ga je dan schrappen? Omdat jullie niet direct bij elkaar naast de deur wonen, zijn we heel nieuwsgierig naar het schrijfproces!

J.S. We begonnen kleinschalig met een plot. Daarna kwamen we er al snel achter dat het, het beste werkte als we met meerdere personages werkten en dat we allebei onze eigen karakters hadden om aan te werken. Uiteraard verbeterden we elkaars hoofdstukken, niet in de laatste plaats omdat we moesten zorgen dat we uiteindelijk één schrijfstijl kregen. Melissa en ik hebben namelijk een heel andere schrijfstijl, dus dat was nog best pittig, maar tevens een van de uitdagingen die dit project zo leuk en leerzaam maakte. Ik denk dat de vaste lezers van mij en Melissa een heel andere schrijfstijl zullen zien, anders dan ze gewend zijn. Dat moest wel, aangezien het wel één schrijfstijl moest zijn. We wilden voorkomen dat de lezer duidelijk kon zien wie wat geschreven had.

photovisi-download (20).jpg

M.S.  We schreven allebei een eigen stuk, een eigen personage, zodat we los van elkaar ook verder konden en niet steeds op elkaar moesten wachten. Het werd iets moeilijker toen onze personages bij elkaar kwamen en we hoofdstuk voor hoofdstuk verder moesten gaan schrijven. Lang leve mail en de telefoon! Op die manier konden we prima overleggen en plotten. Ook, altijd met wijzigingen bijhouden, schreven we iets bij elkaars hoofdstukken of veranderden de tekst. Alles gebeurde in overleg

 • Hoe hebben jullie de research samengedaan, samen op pad geweest of hebben jullie de research netjes onderling verdeeld?

J.S. Vrijwel alles hebben we online opgezocht.

M.S. We zochten bepaalde dingen online die nodig waren. Soms was overleg niet nodig, soms wel. Dat gebeurde via mail of telefonisch

 • Kunnen we meer van jullie samen verwachten?

J.S. Wie weet. Ik sta er zeker open voor, maar op dit moment zit er nog niets in de planning.

M.S. Zeg nooit, nooit. Ik sluit niets uit. Al zijn we op dit moment druk met eigen schrijfwerk

m7

 • Mocht je nog een duo boek uitgeven met een bekende schrijver? Met wie zou je dit heel graag willen doen? (Hoeft geen Nederlandse schrijver te zijn) En wat voor soort boek zou je dan willen schrijven?

J.S.Toevallig ligt er al een plan om samen met Cocky van Dijk een sci-fi boek te schrijven. Het boek is al grotendeels geplot en waarschijnlijk gaan we over een paar maanden beginnen met het schrijven ervan.

photovisi-download (21).jpg

M.SIk denk dat ik met auteurs als Karin Hazendonk en Isa Maron een harde thriller zou kunnen schrijven. Wij schuwen alle drie hevige zaken niet bepaald.

 photovisi-download (22)

 • Wij waren bij de ondertekening van het contract, dat is nog niet zo heel lang geleden en nu is het boek al klaar!!!! Was het al bijna klaar op dat moment, of moesten jullie nog beginnen te schrijven?

J.S. Ja, het boek was al klaar.

th (5)

M.S.Ja, dat is echt grappig. Het manuscript was inderdaad al klaar en naar LetterRijn gestuurd. Door het enthousiasme van uitgever Theo van Rijn én de proeflezers, is het tot een contract en dus een prachtig boek gekomen.

20171119_171518.jpg

 • De cover is weer een echte LetterRijn cover, mogen we vragen wie deze gemaakt heeft en hebben jullie er zelf ook nog de hand aan gehad?

J.S. Marijke van Leeuwen (mijn vrouw) heeft deze gemaakt. Zij maakt al mijn kaften en vele anderen voor uitgeverij Zilverspoor, Zilverbron en tot voor kort dus ook voor LetterRijn.

M.S. Ja, geweldig gelukt! Alle eer is voor Marijke van Leeuwen, de vrouw van Joris. Ik ben heel blij dat zij in het LetterRijn-team is gekomen.

makethumbnail.jpg

 

 • Wij gaan hem beide lezen natuurlijk, maar nog geen idee waar het over gaat, kunnen jullie een heel klein tipje van de sluier oplichten voordat “Meedogenloos” morgen gelanceerd wordt?

J.S. & M.S.We willen natuurlijk niet te veel weggeven. Het beste is om de flaptekst te lezen, denk ik.

Nadat hun ouders zijn vermoord, slaan de zusjes Mandy en Lisa Peeters op de vlucht. Het belastende bewijsmateriaal dat ze bij zich dragen, maakt dat ook zij moeten vrezen voor hun leven.

Vier jaar eerder verdween de toen dertienjarige Californische India Johnston spoorloos. Ze duikt buiten het zicht van haar familie op in de gedwongen prostitutie in België. Dan is er een klant die zich haar lot aantrekt.

Tim Bosman en Suzanne Meyer hebben elkaar na het verbreken van hun relatie al ruim zeven jaar niet meer gezien. Tim heeft in de journalistiek te maken met uiteenlopende zaken, waarbij hij niet altijd vrienden maakt. Als de omstandigheden Tim en Suzanne weer bij elkaar brengen, staat hun leven op het punt voorgoed te veranderen.

 

 • Hebben jullie zelf nog wel tijd om te lezen? En zo ja, wat lezen jullie zoal?

J.S. Ik dwing mijzelf om te lezen. Niet omdat ik niet graag lees, want dat doe ik wel, maar het is vaak of lezen of schrijven en vaak kies ik dan toch voor dat laatste. Ik ben een enorme horror liefhebber, maar ik lees ook weleens een Fantasyboek en thrillers. Zo ben ik de laatste tijd helemaal fan van Harlan Coben.

 M.S.  Ik heb er weinig tijd en rust voor. Zeker als ik zelf aan een thriller werk. Ik lees graag thrillers, maar niet als ik met de VT-reeks bezig ben. Op dit moment werk ik alweer aan VT5. Ik ben bang onbewust dingen over te nemen en dat wil ik absoluut niet. Liever, als ik dan lees, pak ik een volledig ander genre zoals een roman.

 • Welk boek raad je de lezers aan welke ze zeker gelezen moeten hebben?

J.S. Het beste boek in jaren vond ik De Kooi (Birdbox) van Josh Mallerman (binnenkort een Netflix film trouwens) en De oversteek van Justin Cronin (al was deel twee niet om doorheen te komen.)

photovisi-download (23).jpg

M.S.  Moeilijk, want dat is zó persoonlijk! Houd je van boeken waarin het verleden en heden een rol spelen, rauw en spannend? Mijn VT-reeks zou je dan kunnen bevallen of de standalone thriller In onschuld. Wil je een boek lezen waarin je een toekomst wordt voorgeschoteld waarvan je huivert? Waanidee van Karin Hazendonk. Ben je dol op dikke boeken waarin historie, romantiek en een vleug spanning zit? De Reiziger-reeks van Diana Gabaldon. Wil je SF, Fantasy? Lees dan Gebroken Geheugen of Syndroom van mijn schrijfpartner Joris.

photovisi-download (24).jpg

 • En dan nog een solo vraag, zijn jullie al bezig met een nieuw boek van jezelf? Wat kunnen de fans verwachten in de nabije toekomst?

J.S. Ik augustus verschijn mijn eigen nieuwe boek (zoals mijn lezers eigenlijk al jaren van mij gewend zijn). De werktitel is Reflectie en het boek gaat in het kort over een groep mensen die vast komen te zitten op een bergtop, nadat de waterspiegel om onverklaarbare redenen 1700 meter is gestegen.

photovisi-download (25).jpg

M.S.  Ik werk aan VT5 (titel nog niet bekend) en dit vijfde deel verschijnt eind van dit jaar. Wederom met Sanne, Luca en Will in de hoofdrol. De lezer komt ook Emma, uit VT4 Verminkte toekomst, tegen. Haar kan ik onmogelijk vergeten en ze is een heel fijn personage om mee te werken, ondanks alles wat ze heeft meegemaakt.

photovisi-download (26)

photovisi-download (27)