Recensies·Recensies van Caro

Made By Indira – Caja Cazemier & Martine Letterie “Een verhaal dat je aan het denken zet.”

Made By Indria – Caja Cazemier & Martine Letterie

“Een verhaal dat je laat nadenken over de omstandighden waarin kleding wordt gemaakt”

9200000071999502

Samenvatting:

Indrukwekkende jeugdroman over kinderarbeid in de kledingindustrie, om beurten verteld vanuit een Nederlands en een Indiaas meisje.

Terra houdt van shoppen. Al haar geld gaat op aan nieuwe kleding, en als ze die goedkoop kan scoren, is dat natuurlijk top!

De Indiase Indira is geronseld om in een spinnerij te gaan werken. Zo hoopt ze de schulden van haar familie af te kunnen lossen. Maar de mooie beloften van de fabriek blijken allemaal leugens te zijn geweest.

Bij een reis naar India ontdekt Terra dat er een heel verhaal zit achter de kleren die ze koopt. Een verhaal dat niet zo mooi is…

Wat vond ik van Made by Indria:

Een jeugdboek dat meteen al opviel door de cover. Een kledingstuk van spijkerstof met een hand van een jong iemand met heel veel armbanden en een vliegticket. Echt een boek dat je zou oppakken.

Ik mocht het lezen van uitgeverij Ploegsma en was heel benieuwd, wat ik te weten zou komen over mode en de prijs, want dat staat op de voorkant.

Made By Indira

Mode, tot elke prijs?

Het verhaal gaat over Terra, een meisje dat gek is op kleding en hoe goedkoper de kleding, hoe beter voor haar portemonnee en des te meer ze kan kopen, ook al heeft ze het niet nodig. Ze mag samen met haar tante naar India, om te gaan kijken waar haar kleding nou eigenlijk vandaag komt. Ze krijgt een week langer vakantie, maar ze moet als tegenprestatie op school vertellen over haar reis. Het boek gaat ook over Indira, die in India woont en heel erg arm is, om wat geld te verdienen voor haar familie en de schuld af te lossen gaat ze in een spinnerij werken en stopt met school. ze hebben schuld bij een oom, daar hebben ze geld van geleend voor de bruidsschat voor haar zus. Indira wordt door haar vriendin op een folder gewezen, waarin ze meisjes vragen om in een spinnerij te werken. De folder beloofd haar een goed salaris, een bonus, een eigen slaapplaats, eten en iedere dag de krant.

Deze baan bij de spinnerij zou het begin van de oplossing van al hun problemen kunnen zijn.

Als ze het goed leest, heeft ze haar salaris niet nodig, dus kan daarmee de schuld aan oom Dabir worden afbetaald en de bonus zou voor haar eigen bruidsschat gebruikt kunnen  worden.

Natuurlijk, weten we allemaal dat kleding in verre landen wordt geproduceerd, maar we vergeten in welke omstandigheden deze kleding of de basis hiervan wordt gemaakt. Het boek schokt me en ik kon bijna niet geloven dat dit echt gebeurd. Een boek met een mooi verhaal, maar een boek dat je ook op de feiten drukt. Een verhaal waarbij de ogen van de jeugd en die van hun ouders worden geopend. Het is zeker een aanrader om dit door de jeugd te laten lezen, een boek voorop de boekenlijst.

In het nawoord staat hoe het boek ontstaan is en kun je sites vinden waarop je kunt zoeken of je eerlijke kleding draagt. Hier mee kun je kinderarbeid tegen gaan! Helemaal achterin vind je nog wat Indiase woorden en begrippen, maar die staan, wanneer een woord word gebruikt in het verhaal, ook onder aan de bladzijden.

Dit aangrijpende verhaal verdient een plek op de Leeslijst voor de jeugd.

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download