Recensies·Recensies van Caro

De dochter van de houtzager – Vibeke Olsson “Een aangrijpend verhaal”

De dochter van de houtzager – Vibeke Olsson

Het verhaal van het lattengrietje Britta, ten tijde van de grootste arbeidersstaking in Zweden, in de houtindustrie

Samenvatting:

9200000081707608Aangrijpende sociaal-historische roman over een van de grootste negentiende-eeuwse arbeidersstakingen in de Zweedse houtindustrie

Noord-Zweden, 1897. Britta van 10 jaar maakt lange dagen als lattengrietje in de houtzagerij – maar als ze thuiskomt is er weinig eten. Op een dag hoort ze vader en de andere arbeiders in het geheim praten over staken. De zagerij komt tot stilstand.
Het antwoord van de regering op het vreedzame protest van de arbeiders is schokkend. Angstig en hongerig wachten Britta en haar moeder af of vader weer veilig thuis komt.

Mijn mening over De dochter van de houtzager:

Voor uitgeverij Mozaïek mocht ik het boek met de prachtige cover, een foto van een meisje dat op een vlotje in het water drijft, lezen. Een historische roman over het leven van een arm arbeidersgezin. Maar wat is arm, wanneer je iedere dag iets te eten hebt en droge kleren aan kunt, dan ben je niet arm. Dat was zeker een punt wat ik mee kreeg uit het boek. Hoe arm het gezin waar Britta uit kwam ook was, wanneer er iemand echt niets had, gaf dat moeder, haar laatste beetje eten weg gaf. De liefde tussen de vader en moeder en de liefde voor Britta was in het hele verhaal zo duidelijk voelbaar.

Het verhaal wordt verteld in de ik vorm, vanuit Britta. Britta loopt vaak tegen haar overleden broertje te praten. op vier jarige leeftijd is de kleine Marten overleden en Britta vertelt alles over de houtzagerij en wat er gebeurd tegen hem. Het is net of hij er nog is, maar hij blijft vier jaar.

Moeder is bekeerd tot baptist en vader gelooft niet. Britta zit er tussen ook al vind vader het prima dat moeder naar de kerk gaat en soms Britta mee neemt. Ook hier spreekt de liefde tussen de echtgenoten.

Voor mij was het verhaal iets te ouderwets, Veel woorden uit vroegere tijd of uit de tijd van de houtzagerij werden gebruikt. Natuurlijk gebeurd dat vaak in historische romans, maar ik had er nu meer moeite mee.

Ik wijs haar de balkenwaters en de helling met de treklieren, vertel van de stammen die door de raamzaag gaan, van de zagers en de hulpzagers, de kantrechtbanken en de afkortzagen, vertel haar hoe belangrijk het is om goed uit te kijken voor de riemen en de transmissieassen onder in het zaaghuis.

Ik heb zelfs op het punt gestaan om het boek aan de kant te leggen. Ik kwam er niet echt door heen. Veel herhalingen kwamen er in voor. Maar toch was ik erg benieuwd hoe de staking tot zijn einde kwam en of de lonen weer werden opgeschroefd daar waar de staking om was begonnen.

Ik kwam zeker weer in het verhaal en ben ook blij dat ik hem niet aan de kant heb gelegd, maar het verhaal had wel wat korter kunnen zijn. Ook hadden er bepaalde begrippen uitgelegd mogen worden, om het verhaal duidelijker te maken.

Wat een armoe was er vroeger en wat een hardwerkende mannen, vrouwen en kinderen. Ook het verdriet, de moeders die niet genoeg te eten hadden en daardoor niet genoeg melk hadden voor hun baby die dan weer kwam te overlijden.

Grote verschillen tussen gezinnen, waar bij vader vaak dronk en het geld aan drank uitgaf en losse handjes had en gezinnen waarbij iedereen werkte en saamhorig met elkaar omging.

De dochter van de houtzager geeft je een kijk op het leven vroeger in een arbeidersgezin.

Lieve leesgroet Caroline

Koop bij bol.com
photovisi-download (8)