Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Raymond Rombout

Mustreads or Not in gesprek met…; Raymond Rombout

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Raymond Rombout?

Ik ben een Vlaming uit Antwerpen, die zich vestigde in de streek van Mechelen. Dat is 0halfweg Antwerpen-Brussel. Ik ben mijn hele carrière werkzaam bij de NMBS, de Belgische Spoorwegen, waar ik lang de redactie verzorgde van een tijdschrift. Mijn hele leven was ik wel met schrijven bezig, in eender welke vorm, maar het schrijven van boeken begon pas met James Bond in 1997.

Schrijven is ook denken en daarvoor probeer ik me te vinden in hoe onze samenleving in elkaar steekt. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid, maar besef goed dat eeuwenoude maatschappelijke structuren, gebaseerd op geld en macht al heel lang het spel op aarde regelen en nog zullen regelen als ik er niet meer ben. Ik probeer daarom mijn sociale ergernis op relevante manier te gebruiken in wat ik wel beheers: mijn boeken.photovisi-download (79)

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Om met het laatste te beginnen: ik had altijd een zwak voor lezen en schrijven. Ik was het enige kind van mijn ouders, die uit elkaar gingen op mijn 11e, dus ik heb van eenzaamheid mijn hobby gemaakt. In de plaatselijke bibliotheek las ik alle Arendsogen, Biggles-sen en De Vijf kapot.

photovisi-download (80)

Zeker moment vond ik in de jeugdafdeling een verkeerd gesorteerde Mieke Maaike’s obscene jeugd, wat mijn jongetje een oplawaai gaf. Aan de balie ging dat feestje niet door, maar sindsdien weet ik dat literatuur nog vele nieuwe horizonten zou bieden. Zoals dat boek (titel vergeten) over de ontdekkingsreiziger Magelhaen, dat ik las op 12 jaar.

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en wie is jouw grote voorbeeld?

Qua thrillers ben ik altijd  blij met Lee Child (personage Jack Reacher) en Ian Rankin (personage John Rebus). Twee langlopende series waarbij elk boek apart te genieten valt. Ik lees heel veel boeken en het moet al écht goed zijn voor ik dat voor de rest van mijn leven innerlijk meedraag.

photovisi-download (83).jpg

Iemand die daar toch een plek heeft veroverd, is de Amerikaan John Irving. Ook Duizend schitterende Zonnen van Khaled Hosseini heeft lang in mijn gedachten rondgespookt. Zo zijn er nog wel meer. Maar lectuur kan even goed non-fictie zijn. Op dit ogenblik lees ik de geschiedenis van het liberalisme. Zeer leesbaar en als het ware een historische doorslag van de moderne wereld.

photovisi-download (84)

 • Hoe ben je schrijver geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ik ben uiteindelijk schrijver geworden van boeken toen ik een quiz op TV won. Onze commerciële zender VTM zond in haar eerste jaar een fel bekeken quiz uit: de vraag van één miljoen. Ik meen dat er ook een Nederlandse versie van heeft bestaan. Ik was de tweede kandidaat die dat miljoen (BF) won, waarmee ik voor korte tijd landelijke bekendheid genoot. Ik werkte toen als redacteur voor een Filmtijdschrift, dat zelf voorstelde mijn eerste boek over James Bond uit te geven. Dat boek circuleert nog op E-bay. Enkele jaren later wilde ik dat updaten, wat lukte bij uitgever Van Halewyck. In de promo-campagne van dat boek ontmoette ik de uitgevers van Borgerhoff-Lambrechts die op hun beurt dit boek wilde uitgeven. Dat werd een turf van 450 blz.

photovisi-download (86).jpg

Intussen had ik mijn capaciteiten als schrijver toch wat aangescherpt, zodat ik me klaar voelde voor mijn eerste thriller, Kunstroof, opnieuw bij Van Halewyck. Dat werd het begin van mijn held Arturo Dias.

 •  Hoelang doe je over het schrijven van een boek, het research werk en het schrijven op zich?

Dat valt moeilijk te zeggen. Er zijn nog veel zaken naast het schrijven die er soms mee interfereren. Ik schrijf nooit aan één stuk door en als ik het doe, meng ik Bond met Dias, als ik al niet aan de correcties toe ben van een vorig boek. Op dit moment mag je zeggen dat er twee jaar overgaan van idee tot boek. Gelukkig overlapt het denkwerk van het ene boek wel het schrijven van een ander boek. Vanaf volgend jaar word ik fulltime schrijver.

 • Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe heb je de research van Rosia Montana aangepakt?

Beide zijn leuk. Research leert je dingen die je niet voor mogelijk achtte. Ik kende Rosia Montana niet voor ik er onderzoek  naar deed. Een Roemeense vriendin gaf me de tip. Eenmaal je weet wat je zoekt, vind je alle informatie op internet. Een reisje naar Roemenië leek me niet nodig. Uiteindelijk moet je je research toch doen verdampen in de plot.

 • Over het algemeen schrijf je thrillers, zou je niet een keer out of the box willen gaan en in een heel ander genre een boek schrijven? Zo ja, welk genre zou je dan eens willen uitproberen?

Zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: The thought crossed my mind. Feitelijk doe ik dat al: ik wissel fictie af met non-fictie. Maar het staat op mijn mentale lijstje: ik schrijf heel binnenkort een gevoelsroman van zodra ik een hele tijd kan doorschrijven en in the mood kan blijven. Onderwerp, toon en research zijn al uitgemaakt. En het zal out of de box zijn, daar mag je zeker van zijn. Nu nog de juiste pen op het juiste papier krijgen.

photovisi-download (88)

 

 •  Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Meestal aan de ergernis van het moment. Dat moet ik dan aftoetsen aan het algemeen belang, de actualiteit en het feit of de gedachte origineel is. Ieder schrijver zal je vertellen dat ze nooit lang naar een aanleiding om te schrijven moeten zoeken. Meestal iets dat in je reële leven gebeurt dat je aan het denken zet, vaak terwijl je nog volop aan je vorige boek bezig bent, maar dat daar niet in thuishoort. Dan koester je die gedachte, je bewaart een synthese en bij gelegenheid duik je er volop in. Als je dan nog altijd verliefd bent op het onderwerp, begint de research.

 • Wat is de mooiste herinnering, aan de tijd dat je al schrijft?

Ik heb nog geen palmares, maar dat komt wel. Het fijnste is het feit dat al die mensen die me kennen en gelezen hebben, allemaal, écht allemaal verrast zijn door mijn teksten en verhalen en me dat ook zeggen.

 

 • Ben je alweer met een volgend boek bezig, in welke snelheid schrijf je?

Uiteraard. Met twee zelfs, zoals gewoonlijk. Mijn volgende thriller is halfweg en ook mijn volgende Bondboek staat flink op de rails. Dat laatste moet verschijnen eind 2019, maar vergt veel werk. Snelheid van schrijven kan je pas halen wanneer je alle dagen schrijft, maar er moet hier nog brood op de plank komen en mijn drie kinderen vinden hun speelgoed nog altijd belangrijker dan mijn boeken. Tenzij ze kunnen dienen als trapje om aan snoep te kunnen, natuurlijk.

Snel schrijven is geen verdienste, het verdient wel beter.

photovisi-download (77)

 • Kunnen we nog meer verhalen met Arturo Dias als hoofdkarakter verwachten? Van ons mag je nog wel even doorgaan!

Bij elke boekpresentatie zeg ik dat het huidige boek het zoveelste is van een 26-delige serie. Dat doe ik om mijn uitgever te jennen, want 26 haal ik vast niet. Het kan voor mij nog wel een tijdje doorgaan maar op zeker moment zal ik klaar zijn met Arturo Dias. Tegen dan zal ik wel een andere wereld hebben gecreëerd. Ik ben er nog niet aan toe om daarover beslissingen te nemen. Ondertussen zal ik Arturo zeker eens naar Argentinië sturen, dat zit er wel aan te komen.

 • Je hebt ook meerdere boeken over James Bond geschreven. Is dit een passie van je? En wanneer jij James Bond mocht spelen in welke film zou je dat dan willen? Heb je met jouw hoofdpersonage Arturo Dias, je eigen James Bond willen creëren?

James Bond is een passie die langzaam groeide. Zie hiervoor met de quiz en zo. Intussen heb ik vijf boeken geschreven over Bond, de enige Nederlandstalige originele uitgaven, zodat de media me altijd weet te vinden.

Ik word door hen aanzien als specialist, zodat ik het nu allemaal wat strikter bijhoud. Maar ik ben niet zoals de fans die autootjes en zo verzamelen. Ik bezit alleen boeken en films. Vooral de achtergrond van 007 houdt me bezig met als cruciale vraag waarom James Bond al meer dan 60 jaar wereldbekend is. James Bond spelen is niets voor mij. Een filmscenario schrijven zie ik wel zitten, maar daar hebben ze in het UK genoeg kandidaten voor.

Arturo Dias is geen James Bond in die zin dat hij geen spion is en uitsluitend reële dingen doet. Toch gaat hij voor niets of niemand uit de weg. Voor wie mij kent stop ik wel enkele kleine grapjes in mijn boeken, maar dat heb je ongetwijfeld al opgemerkt.

 • Welke leestip wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Bij Vlaamse thrillerauteurs vernoem ik Jo Claes en Rudy Soetewey. Bij mijn Noorderburen heb ik een zwak voor Charles Den Tex en Felix Thijssen. Lee Child en Ian Rankin heb ik al vernoemd.

photovisi-download (90)

Van John Irving kan ik met klem aanraden: The World according to Garp en a Prayer for Owen Meany. In het eerste boek toont Irving zich een meester in het vertellen van verhaaltjes binnen de grote context van sociale thema’s zoals bewuste eenoudergezinnen en travestieten. In het tweede wordt de oorlog van Vietnam de leidraad voor een bijzonder personage, dat in de toekomst kan zien en daarom het hele boek door in pijnlijke hoofdletters praat. Niet zomaar een gimmick, maar met de laatste actie wordt alles duidelijk. Subliem.  Bij de oude Vlamingen heb ik veel respect voor Willem Elsschot. Dit lijstje is ver van volledig. Daarvoor heb ik een paar dagen nodig.

photovisi-download (89)

 •  Bij Mustreads or Not, hebben wij een zwak voor boeken uit Vlaanderen, we struikelen elke keer weer over de onzichtbare maar toch zeker aanwezige grens in boekenland tussen onze beide landen. Wat zouden wij daaraan kunnen verbeteren? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat jullie boeken bij ons en wij bij jullie in de winkels komen te liggen?

Dit is een stokpaardje van me. Het is een complex probleem waarvoor ik al tweemaal een column heb geschreven voor Hebban.nl.  Ik probeer het bondig te brengen.

Lees het artikel hierover van Raymond

Lees de blog van Moon hierover

Twee zomers geleden bezocht ik met een vriend alle boekhandels van Noord-Brabant, dat zijn er toch dik dertig, sommigen op nauwelijks 5 km van de grens met België. In geen énkele winkel zag ik meer dan 5 Vlaamse auteurs, over alle genres heen, en onveranderlijk waren dat auteurs die een Nederlandse uitgever hadden. De overige Vlaamse boeken worden NIET of nauwelijks uitgegeven in Nederland. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook Nederlanders niet in de juiste proportie halen in Vlaamse boekhandels, maar het getal is wel beduidend groter.

Dis alles is historisch gegroeid, maar heeft vooral te maken met de taaldominantie van Nederlanders, die hun eigen taalstijl als de norm beschouwen, gewoon omdat ze in de meerderheid zijn.(18 tegenover 7 miljoen). Uit de daaruit gegroeide commerciële structuren volgt dat er een literaire selectie (zeg maar zuivering) wordt gemaakt. Men past het Vlaamse Nederlands aan, aan de Nederlandse norm. Dat doet men ook met Engelse of Franse literatuur, maar om de een of andere reden zal een boek uit Ijsland eerder een kans krijgen dan een uit Vlaanderen.

photovisi-download (87)

In leesclubs zoals bij Hebban of Thrillerverslinders is men verrast dat Vlaamse schrijvers zo goed kunnen zijn, maar krijg je als Vlaamse auteur dan voortdurend opmerkingen over het “storende” Vlaamse taalgebruik. Sommige recensenten hebben trouwens alleen maar daar oog voor.

photovisi-download (85).jpg

 • Heb je nog iets dat je met ons wilt delen iets wat we het niet aan je hebben gevaagd?

Facebookgroepen als Mustreads kunnen dit veranderen. Van onderuit, boeken beoordelend op hun waarde en niet op hun afkomst. Durf over de grenzen te kijken en neem niet voetstoots aan dat de eerste de beste Noor altijd beter is dan eender wie.

photovisi-download (91)

photovisi-download (92).jpg