Recensies·Recensies van Moon

Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp “Deze verhaallijn zal je nog lang bij blijven “

Voor ik je Loslaat – Marieke Nijkamp

“Deze verhaallijn zal je nog lang bij blijven “

9200000079578939

De Achterflap

Een spannend en ontroerend verhaal over vriendschap, schuldgevoel en opgroeien als buitenbeentje in een gesloten gemeenschap.
Corey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Tot Corey verhuist. Het afscheid is moeilijk, maar Corey belooft terug te komen om haar vriendin op te zoeken.
Een paar dagen voor het zover is, krijgt Corey het schokkende bericht dat Kyra dood is aangetroffen – drijvend onder het ijs. Ze is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt gesuggereerd. Ze voelt gewoon dat er iets niet klopt.
Eenmaal terug in haar geboorteplaats groeit haar wantrouwen en raakt ze er steeds meer van overtuigd dat Lost Creek geheimen heeft, geheimen die ze niet begrijpt, maar die haar de koude rillingen bezorgen. In de donkere winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt…

Mijn leeservaring

“De man aarzelt, zegt dan; “Wees voorzichtig in Lost Creek. Er gebeuren soms rare dingen”

Grimmig, is het eerste wat in je op zal komen wanneer je begonnen bent in Voor ik je loslaat. De sfeer is grimmig, onheilspellend en mysterieus.

Corey keert terug naar Lost Creek nadat ze te horen heeft gekregen dat haar hartsvriendin dood is aangetroffen. Bij aankomst lijkt het of er een aardschok heeft plaats gevonden in Lost Creek, haar eerder door het hele dorp gemeden vriendin is nu alom geliefd. Corey heeft hier al snel haar vraagtekens bij, wat is er gebeurt in Lost Creek.

“Wij waren er voor haar. En jij niet”

Niet alleen bij Corey reizen vraagtekens omhoog, als lezer krijg je al snel een onheilspellend gevoel bij het plaatsje Lost Creek. Zeer sterk weet Marieke Nijkamp dit neer te zetten, inlevingsvermogen heb je totaal niet nodig want de rillingen lopen als vanzelf over je rug. Een groot compliment voor de schrijfster, die vorig jaar haar debuut neerzetten met 54 minuten en hiermee de Hebban award 2017 won voor beste YA.

“Iedereen zegt het, hij nu ook. Je hoort hier niet. Buitenstaander. Vreemde.”

Marieke wisselt haar korte vlotlezende hoofdstukken af met korte fragmenten uit een brief van Kyra aan Corey. Ook spelen de hoofdstukken zich afwisselend af in het heden en verleden, hierdoor krijg je een duidelijk inzicht wat er gebeurt moet zijn, maar dit maak het juist ook mysterieuzer, je raakt meer en meer in de ban van de geheimen van Lost Creek. De mysterieuze sfeer is het eerste wat je opvalt en waarschijnlijk ook lang zal bij blijven. Je kunt er niet echt je vinger op leggen tijdens het lezen, wat maakt dat het verhaal je niet loslaat.

Door de beeldende schrijfstijl van Marieke krijg je een goed beeld van de omgeving en de intrigerende karakters. Niet alleen voor de Young Adults  is dit verhaal een fijn boek om te lezen zeker voor de volwassenen bevat het alles wat een spannend verhaal nodig heeft. De plot zal je wellicht niet de voldoening geven die je verwacht, maar de cirkel is rond. En het verhaal is uit…..

Weer weet Marieke Nijkamp je met haar schrijfstijl en haar goed opgebouwde verhaallijn te vermaken, “Voor ik je Loslaat” zal de je de eerste tijd zeker niet loslaten.

Maak een reis naar het grimmig plaatsje Lost Creek, en ik weet zeker dat je met een zucht het boek dichtslaat.

Lieve Leesgroet Moon

    • Plot 3 ***
    • Schrijfstijl 5 *****
    • Leesplezier 4 ****
    • Spanning 5 *****
    • Psychologie 5 *****

Koop bij bol.com

photovisi-download (3)