Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Corine Hartman

Mustreads or Not in gesprek met… Corine Hartman

photovisi-download (55)

  • Wie is Corine Hartman?

 Schrijver, getrouwd, geen kinderen, een hond. Geboren in Den Haag, wonend in de Achterhoek. Als meisje Agatha Christie’s Tien kleine negertjes verslonden en gedacht: zo’n boek schrijven, dat zou ik ook willen. Jarenlang reclamewerk gedaan (tekst & vormgeving) tot de drang tot zelf creëren te groot werd. Schrijversvakschool gedaan en daarna de uitdaging aangegaan: een thriller schrijven. Inmiddels dertien jaar verder en een aardig lijstje boeken op mijn naam. Met als jongste telg: Het kwaad in ons. Daar ben ik heel blij mee, omdat het een zware bevalling was met een onderwerp dat dichtbij komt: adoptie.

  • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Schrijven doe ik al van jongsaf aan, vroeger verzon ik verhaaltjes en maakte er tekeningen bij. Echt schrijven, betaalde tekst om het zo maar te noemen, deed ik later, toen ik reclamewerk voor bedrijven deed. Eerst in loondienst, daarna als zelfstandig ondernemer. Commerciële teksten voor brochures, websites, personeelsbladen. Toen kwam die wens, de droom van vroeger weer boven mijn eigen verhalen te schrijven.

images (4)

Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit níet meer zal schrijven. Ik vind het heerlijk om mijn dagen te vullen met verhalen schrijven en dat de donkere kant van mijn geest zich daarin óók kan uitleven. Mensen, hun relaties en vooral het ontsporen ervan vormen voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron.

  • Wat is het leukste, het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe heb je de research van ‘Het kwaad in ons’ aangepakt?

Het mooiste is wat mij betreft nog steeds het hele proces: van eerste ingeving, een onderwerp dat boeit, het samenkomen van lijntjes richting ontknoping, tot het ultieme geluksmoment dat het boek er is. Een boek in handen hebben, vers van de pers, de geur van de inkt… zo’n moment is puur genieten.

download (7)

Maar daarbij geldt dan eigenlijk ook dat al die voorafgaande momenten waarop niets lijkt te lukken meetellen en bijdragen aan de euforie van het eindresultaat.
Research is nodig, ik ga naar locaties om sfeer te snuiven, benader mensen die verstand hebben van bepaalde zaken. Boeiend wordt het vooral als mensen vertellen over hun leven, hun beroep of ervaringen.

Voor Het kwaad in ons heb ik alle informatie die ik kon vinden over de Nederlandse Bonnie & Clyde verzameld, en heb ik met een bevriende psycholoog gepraat over de ontwikkeling van de personages.

photovisi-download (70).jpg

  • Over het algemeen schrijf je thrillers, zou je niet een keer out of the box willen gaan en in een heel ander genre een boek schrijven?

Welk ‘stempel’ er op een verhaal wordt gedrukt, vind ik niet zo interessant. Ik kan alleen de verhalen schrijven die mezelf triggeren en de ene keer is dat een detective, de andere keer een thriller. De IJsseltrilogie heeft als stempel ‘psychologische thriller’, maar er had wat mij betreft net zo goed ‘roman’ op mogen staan. Het gaat me ook bij Het kwaad in ons niet eerst en vooral om het thrillerelement, maar veel meer om de psychologie van de personages. En een boeiend plot. Daar moet een roman wat mij betreft ook aan voldoen.

En buiten dat? Je zult mij niet snel in de sciencefiction tegenkomen, denk ik. Hoewel… de serie Black Mirror heeft me aardig getriggerd. Dus ach, je weet maar nooit!

 

  • Wat is de mooiste herinnering, aan al die jaren dat je al schrijft?

Er zijn er gelukkig veel om uit te kiezen… het boek in handen krijgen na zoveel tijd, inspanning, dat is en blijft bijzonder. Het eerste boek, natuurlijk, blijft het meest bijzonder. Verder denk ik dan aan de nominaties voor de Gouden Strop, het winnen van de crimezone-awards, goede recensies, maar eigenlijk vind ik het mooiste dat ik hele dagen kan doen wat ik het liefst doe en daar mijn geld mee kan verdienen. Het schrijven zelf. Verhalen bedenken, in de huid van personages kruipen. In mijn zelfgecreëerde fantasiewereld leven. Dat is ook de enige reden waarom ik dit ben gaan doen.

photovisi-download (72)

  • Ben je alweer met een volgend boek bezig?

Jazeker, de verhalen overlappen elkaar bij mij. Zo kan ik de een een tijdje wegleggen om met een ander bezig te gaan. In een periode dat de uitgever een manuscript leest, wil ik daar juist helemaal niet aan denken. Wil ik het loslaten om er later met frisse blik weer naar te kunnen kijken.

Maar ik ga het iets rustiger aan doen, zoals het er nu uitziet, ga ik ruim een jaar de tijd nemen voor een nieuwe thriller(serie). Waar ik overigens heel veel zin in heb, ik leef al een tijdje met een gloednieuwe protagonist in mijn hoofd en die begint nu echt vorm te krijgen. Het wordt in elk geval een bijzondere dame.

Protagonist.png

  • Hoe hoog leg je de lat voor jezelf?

Heel hoog. Mijn grootste uitdaging is mijn eigen groei in het schrijven, in stijl, maar ook de uitwerking van een plot en de ontwikkeling van personages. Daarom kies ik nu, na Het kwaad in ons, niet opnieuw voor een op waarheid geïnspireerd familiedrama. Het is weer tijd voor iets nieuws en ik verheug me erop een volgende stap te zetten.

photovisi-download (71)

 

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.