Recensies·Recensies van Moon

De Vrouw in de spiegel – Dennis Lehane “Prachtige zinsopbouw… een pluspunt voor deze schrijver”

De Vrouw in de spiegel – Dennis Lehane

“Een schrijver met een prachtige zinsopbouw en woordkeuze, een pluspunt voor dit boek”

9200000080026412De Achterflap

Rachel Childs was ooit een succesvolle journaliste, tot ze live op tv een inzinking kreeg. Sindsdien komt ze haar huis niet meer uit. Thuis heeft ze gelukkig een comfortabel leven met een ideale echtgenoot. Tot ze door een toevallige ontmoeting gedwongen wordt vraagtekens te zetten bij de oprechtheid van haar man. In haar zoektocht naar de werkelijkheid wordt ze een wereld ingezogen van samenzweringen, misleiding en geweld, die haar tot op de rand van de waanzin brengt. Wie is haar man?

Mijn leeservaring

Een in het oog springende omslag heb je in handen wanneer je “De Vrouw in de spiegel” oppakt. Vaag, Mysterieus en mooi gekleurd. Maar wie de vrouw in de spiegel is? Waarschijnlijk weet de hoofdpersonage Rachel het zelf ook niet.

Al sinds haar vroegste jeugd is ze op zoek naar de naam van de man die haar vader moet zijn. Haar moeder weigert deze met Rachel te delen. De zoektocht naar haar vader beheerst haar hele leven. Waarom doet haar moeder, die trouwens niet zo snel de moeder van het jaar prijs zal gaan winnen, er alles aan om Rachel voor haar zelf te houden? De succesvolle journaliste krijgt een meltdown tijdens een verslaggeving op Haïti, hierna lijkt ze alles kwijt te raken haar man, haar eigenwaarde, alles. Ze durft het huis niet meer uit. Wanneer ze Brian weer ontmoet blijkt er een vlam over te slaan. Brain geeft haar de kracht om langzaamaan haar leven weer op te pakken, maar wie is Brian eigenlijk? Wanneer hij zegt op zakenreis te zijn naar Londen, ziet Rachel hem uit het Hannock-gebouw stappen. Haar hele leven wordt een rollercoaster en ze gaat achter de waarheid aan.

“Nee, niet gezien. Niemand heeft je gezien. Niemand zag je. Niemand zal je nog zien. Zelfs al had je een heel leven achter de rug. Doet er niet toe; je bent verdwenen vanaf het moment dat je geboren bent.”

Als lezer raak je snel in de ban van deze zoektocht. Lehane weet het psychologische gehalte van dit boek serieus op te bouwen naar grote hoogte, al snel beland je in de wereld van angst en onmacht. Rachel krijgt het flink voor haar kiezen en als lezer krijg je het al snel met haar te doen. Een lange aanloop heeft Dennis Lehane nodig, om te komen bij het echte verhaal. Bij dit boek maakt het vooraf lezen van de achterflap je onzeker en weet je niet of je in de goede trein bent gestapt.  Er gebeurt heel veel interessants in het verhaal, maar tot ruim op de helft heb je geen idee wat de flaptekst met het boek te maken heeft. Dit maakt dat je zoekende.

Lehane bezit een heel mooie beeldende schrijfstijl wat een dik pluspunt is voor het verhaal. Je wilt soms de zinnen tweemaal lezen omdat de woorden dan nog meer binnenkomen.

Halverwege draait het verhaal zich zeker 80 graden om, alsof je in een heel ander boek bent beland. Het boek verandert van een verhaal met een hoog psychologisch gehalte in een verhaal waar het mysterie van afspat. Je wordt meer in het boek getrokken en je raakt verzeilt in een wereld van leugen en bedrog.

“Wacht, dacht ze opnieuw.

Wij zouden samen oud worden.”

Dan begint het echte verhaal. Helaas krijg je bijna geen antwoord op het eerdere deel en het laatste, er blijft een hoop onbeantwoord wat mij betreft. Het verhaal zit zeker goed in elkaar, maar wat mij betreft hadden het twee losse boeken mogen zijn en elk deel van het verhaal had meer uitgewerkt mogen worden. Het eerste deel waarin Rachel zoekende is en vastloopt in haar leven, had veel wendingen kunnen nemen en ook Brian en Rachel welke in dit deel hevig verstrengeld raken in mysterieuze praktijken hadden ook een eigen kanten op kunnen gaan.

Toch ben ik ondanks mijn tweestrijd, onder de indruk van de schrijfstijl van deze schrijver, met zijn mooie beeldend lopende zinnen en de intrigerende karakters weet Dennis Lehane mij te raken.

Lieve Leesgroet Moon

  • Plot    3 ***
  • Opbouw    2 **
  • Schrijfstijl 4 ****
  • Spanning 3 ***
  • Psychologie  4 ****

 Koop bij bol.com

photovisi-download (32)