Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Redacteur Manon Hendriks

 

 • Kun je ons kort kunnen vertellen wie Manon Hendriks is?

Ik ben 31 jaar oud, geboren en getogen in Den Helder. Nu woonachtig in Julianadorp aan Zee met mijn man Hotze Richter en onze 2 kindjes: Olaf (4) en Ziva (11 maanden).

Ik heb Media, Informatie en Communicatie gestudeerd in Amsterdam, richting Redactie en Mediaproductie. Sinds 2011 heb ik mijn eigen bedrijf aan huis: Tusmore Tekstredactie. Ik redigeer, corrigeer en schrijf teksten voor verschillende uitgeverijen en bedrijven.

photovisi-download (38)

 • Je bent redacteur, wat houdt het werk van een redacteur eigenlijk in?

Ik ben redacteur en corrector, en op dit moment corrigeer ik vooral. Meestal krijg ik van een bureauredacteur bij een uitgeverij een drukproef van een boek. Een drukproef is een pdf-bestand of print daarvan met de opgemaakte proefversie van de tekst zoals deze straks in het boek komt te staan. Ik ga deze drukproef heel nauwkeurig lezen, en haal de spelfouten, afbreek- en opmaakfouten, maar ook stijlfouten eruit. Het komt  weleens voor dat bijvoorbeeld namen op verschillende manieren geschreven worden, laatst had ik een proef waarin ‘Sascha’ en ‘Sacha’ door elkaar gebruikt werden voor hetzelfde personage. Of een persoon heeft in het eerste hoofdstuk blauwe ogen en later bruine ogen, dat klopt natuurlijk niet.

 

 • Wij zijn natuurlijk enorm nieuwsgierig welke boeken je allemaal redigeert? Komen er grote namen voorbij?

Zeker, er komt van alles voorbij. Laatst bijvoorbeeld een boek van John Grisham, dat is natuurlijk vertaald dus er zit vaak minder correctie in, omdat de vertaler als het goed is al goed oplet. Maar type- en spelfouten kunnen er altijd insluipen. Afgelopen week heb ik aan de nieuwe Suzanne Vermeer gewerkt.

photovisi-download (39)

 • Er komen waarschijnlijk heel veel boeken door je handen, heb je ook weleens boeken waarbij je denkt die zou ik anders nooit lezen? Je hoeft niet te zeggen welke maar, hoe geraak je dan door het boek heen?

Ja, zeker. Ik corrigeer fictie en non-fictie, en vooral non-fictie kan soms een beetje saai zijn als het een onderwerp is dat me niet aanspreekt. Een kookboek kan soms best saai zijn om te corrigeren, en sommige biografieën ook, omdat ik natuurlijk niet iedereen ken en interessant vind. Maar ja, ik moet er toch doorheen. Dat doe ik meestal door iets meer korte pauzes te nemen tussen het lezen door, zodat ik wel scherp blijf.

 

 • Als je aan het redigeren bent en je zou een boek hebben waar je gewoon niets mee kunt, je kan er geen mooie zinnen van maken of verbeteren, zou je dit dan terug koppelen aan de uitgeverij? Mag jij bijvoorbeeld zinnen veranderen in een verhaal?

Vaak zijn de drukproeven die ik krijg al door diverse mensen gelezen en beoordeeld. Eerst wordt een manuscript door een redacteur van de uitgeverij gelezen en beoordeeld, vaak gaat er daarna een freelance redacteur mee aan de slag die al een heleboel aanpast en suggesties voor verbetering doet ten opzichte van het verhaal. Daarna gaat de auteur aan de slag met verbeteren en herschrijven. Vervolgens komt er een persklaarmaker aan te pas, werk dat ik ook graag doe, die het manuscript echt gaat redigeren en aanpassingen doet op taalniveau. Dan komt het manuscript terug bij de auteur, die weer gaat aanpassen en herschrijven. Het manuscript gaat dan naar de zetter, die een drukproef maakt die vervolgens bij mij, de corrector, terechtkomt. Ik ga als laatste door het boek heen en geef de laatste fouten aan, die weer door de zetter verwerkt worden. Dit zijn vooral spelfouten die over het hoofd gezien zijn (omdat redacteuren en persklaarmakers weer op andere dingen letten), en afbreek- en opmaakfouten die in het zetbestand staan. Maar soms kom ik nog weleens gekke dingen tegen…

download (2)Bij sommige uitgeverijen zijn de lijnen kort en kan ik zulke dingen overleggen, soms zelfs met de auteurs. Die opdrachtgevers hebben juist erg graag dat ik kromme zinnen of zelfs dingen die ik raar vind in een verhaal aangeef.

images (3)

Bij andere uitgeverijen zijn mijn opdrachtgevers strenger. Als een zin echt krom is of niet lekker loopt, geef ik het wel aan met potlood, en dan gaan zij overleggen met de auteur of nemen zelf een beslissing. Het is in de drukproef eigenlijk niet meer de bedoeling dat er heel veel aangepast wordt, of dat hele zinnen omgegooid worden.

 

 • Van welk genre redigeer je boeken, is dat heel divers of lees één genre? Welke heeft jouw voorkeur?

Dat is heel divers. Maar het liefst corrigeer ik thrillers of historische romans.

photovisi-download (40)

 • Ben je verbonden aan één uitgeverij, of komen van alle kanten de manuscripten jouw kant op?

Er zijn een aantal uitgeverijen waar ik regelmatig opdrachten van krijg, onder andere De Arbeiderspers, AW Bruna, Xander Uitgevers, De Crime Compagnie, Bertram & De Leeuw Uitgevers. Soms krijg ik via via nog wat opdrachten van andere uitgevers, maar meestal heb ik werk genoeg van mijn vaste opdrachtgevers.

photovisi-download (42)

 • Wanneer je voor je werk zoveel moet lezen, heb je dan nog wel zin om na je werk een boek op te pakken?

download (28)Nee, en dat vind ik erg jammer! Vroeger las ik heel veel, vooral ’s avonds in bed. Maar ik wil niet het risico lopen dat ik verhalen door elkaar ga halen, dat is eigenlijk de belangrijkste reden dat ik buiten mijn werk niet veel meer lees. Als ik op vakantie ga, heb ik eindelijk weer tijd om boeken te lezen voor mezelf!

 

 • Welk boek raad je onze leden aan welke ze zeker gelezen moeten hebben?

Van Linda Jansma is Tweestrijd echt steengoed. En ook haar nieuwe serie, Cirkel van het Kwaad, is een favoriet. En als je meer van romans houdt: Weet je nog van Virginie Grimaldi. Echt een prachtig en hartverwarmend boek, over een vrouw die verlaten wordt door haar man en brieven naar hem gaat schrijven. Het is heel hard lachen en een paar tellen later heel hard huilen, zo mooi.

photovisi-download (43).jpg

 • Van welke schrijver ben je zelf groot fan?

Van Linda Jansma, ik werk al heel lang voor en met haar en ze schrijft enorm goede en spannende boeken. Haar verhalen zitten gewoon goed in elkaar, de personages zijn levensecht. Veel mensen kennen haar boeken al, maar ze verdient het zo om echt door te breken! Haar boeken zijn vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Ester Verhoef.

photovisi-download (45).jpg

Ook ben ik gek van de boeken van Camilla Lackberg, ik hou van de mix van heden en verleden, en Corine Hartman, vooral haar Jessica Haider-serie.

photovisi-download (44)

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger?

Ja dat is echt heel erg jammer! Lezen is zo fijn en belangrijk. Vroeger las ik thuis onder de dekens met een zaklamp, als ik eigenlijk al moest slapen. En ik denk dat ik er veel van geleerd heb, qua taal maar ook qua ervaringen. Daarom lees ik mijn kinderen ook elke dag voor en gelukkig houden zij ook van boeken!

Mijn favoriete boeken vroeger waren die van Roald Dahl, ik heb zelfs een keer een witte muis gekocht omdat de hoofdpersoon in De Heksen dat ook had… Haha, vonden mijn ouders niet zo leuk. Ik las ook graag Thea Beckman, die liefde voor historische verhalen zat er toen al in.

photovisi-download (41).jpg