Recensies·Recensies van Moon

Marionet – Daniel Cole “Wees Gewaarschuwd…..”

Marionet – Daniel Cole

“Deze Meester in plotwendingen doet het weer. Stap in een rollercoaster die Marionet heet. Waarschuwing wees alert, je komt ogen en oren te kort.”

  • Uitgever: Luitingh-Sijthoff
  • Nederlandstalig 
  • 400 pagina’s 
  • 9789024576005 
  • februari 2018

download (10)

De Achterflap

In Marionet, het vervolg op bestseller Ragdoll van Daniel Cole, is er een copy-cat moordenaar aan het werk…
Rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met een nieuwe zaak die haar akelig bekend voorkomt: een lichaam dat in dezelfde onmogelijke houding is opgehangen aan draden als bij de Ragdoll-moorden. Dit keer ligt het lichaam echter aan de andere kant van de wereld, en met het woord LOKAAS in de borst gekerfd.
Terwijl de media-aandacht steeds groter wordt, moet Baxter helpen bij een andere moordzaak. En dan treft ze eenzelfde soort moord aan: nu staat het woord POPPEN op de borst. Voor wie is het lokaas bedoeld, en wie zijn de poppen? Maar nog belangrijker, wie heeft de touwtjes in handen?

“Stel dat er een god is? Stel dat er een hemel is?

Stel dat er een hel is?

En stel…  gewoon, hè.. stel dat we daar allang zijn?

Mijn Leeservaring

Er lijkt een Copy Cat moordenaar te zijn opgestaan

 Kan Emily Baxter de dader achterhalen, nu zij zonder Wolf op een wel heel gelijkwaardig moordonderzoek wordt gezet? Wanneer er meerdere moorden gepleegd worden en de dader en het slachtoffer beiden dood worden aangetroffen, tast de politie in het duister, of staan de spotlights juist op hen gericht?

Op wie heeft deze “grens” overschrijdende moordenaar het gemunt? Of te wel … Wie is er het LOKAAS? En wie is de POP?

 Na zijn succesvolle debuut Ragdoll komt Daniel Cole met Marionet. Was ik van Ragdoll erg onder de indruk, nu hoop ik dat Cole zich met Marionet kan evenaren. Cole legt de lat hoog. Met net zo`n mooie uitstraling als Ragdoll, heb je niet alleen een goede schrijver in handen maar ook een met veel aandacht ontworpen boek in je kast. Twee opzichzelfstaande verhalen, maar op volgorde lezen lijkt wel een aanrader, je kent de voorgaande verhaallijn en je hebt al een klik met de personages, het maakt het verhaal begrijpelijker. Kortom Ragdoll en Marionet zijn met elkaar verweven.

“Hoe pak je een moordenaar die al dood is?”

Daniel Cole zet met een onverwacht wendingen al je zintuigen op scherp, wat een binnenkomer. Dacht je rustig in het verhaal te komen? Dan kom je bedrogen uit. De een naar de andere onverwachte wending volgt elkaar op. Tijdens het lezen verbaas je je telkens weer hoe de schrijver op deze ideeën is gekomen. Je zit gekluisterd aan het verhaal, met handen en voeten verbonden met de bladzijdes, net als een Marionet, want loslaten is geen optie. Daniel Cole doet het weer. Hoe krijgt hij het voor elkaar?

“En in dat web; lichamen als gevangen insecten, vertrokken in kronkelingen die even ongeëvenaard als griezelig vertrouwd waren, onnatuurlijk en misvormd, naakt, bedekt met littekens.”

Een ijzingwekkende thriller waarbij de lezer keer op keer verrast wordt door wendingen die je de kriebels bezorgen. Bij Marionet is oplettendheid wel gewenst, dit was bij Ragdoll ook al een vereiste, de schrijfstijl van Cole is zo snel, dat je soms ogen te kort komt. Zo zit je hier en plots gebeurt er wat en je zit weer heel ergens anders. Het is een originele schrijfstijl waar de kracht vanaf spat. Als lezer wordt er wel wat van je verwacht. Je zit zo midden in het verhaal, je bent alert op elke verandering dat afdwalen niet mogelijk is. Het is niet heel ontspannen lezen, al je zintuigen staan op scherp, maar wanneer je Marionet op pakt stap je in een achtbaan van plotwendingen en onverwachte acties. Een rollercoaster vol gruwel waarbij de rillingen je over de rug lopen.

Ja, Daniel Cole doet het weer, hij evenaart zich na zijn debuut.  Met marionet zet hij weer een Mustread neer en met dit plot verwacht ik nog veel meer van Emily Baxter.

Daniel Cole is nog niet klaar.

Alle draadjes zijn nog niet verweven….….

Lieve Leesgroet  Moon

Koop bij bol.com
photovisi-download (8).jpg