Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Bianca Nederlof

In gesprek met Bianca Nederlof

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Bianca Nederlof?

Ik ben 37 jaar en kom uit Papendrecht. Daar woon ik samen met mijn man en een derdehands zwart-witte kat die we Poes noemen. Na een niet zo logische loopbaan werk ik nu als zelfstandig redacteur. Daarvoor heb ik lange tijd in de gehandicaptenzorg gewerkt, maar wel in drie totaal verschillende functies, namelijk woonbegeleider, planner en beleidsmedewerker.photovisi-download (66)

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achternagegaan?

Vroeger als kind schreef ik al vaak verhalen. Later heb ik daar een hele tijd niets meer mee gedaan. Tot ongeveer 2004 of 2005, toen begon ik aan schrijfwedstrijden mee te doen. Ik raad ook iedereen aan die begint met schrijven om dat te doen. Je hebt dan namelijk een maximaal woordaantal, meestal een thema en, het belangrijkste, een deadline.

Doordat ik veel positieve reacties op mijn verhalen kreeg, en natuurlijk omdat ik er veel plezier aan beleefde, besloot ik om me er serieuzer in te verdiepen. Ik las schrijfboeken en zocht contact met andere schrijvers op een schrijfforum. In 2009 schreef ik mijn eerste thrillermanuscript, maar dat is nooit uitgegeven. Vorig jaar heb ik voor de lol een aantal exemplaren van dat boek laten drukken, voor vrienden en familie.

Uiteindelijk kwamen in 2012 mijn eerste kinderboekjes uit en in 2014 mijn eerste thriller.

photovisi-download (68).jpg

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Zodra ik kon lezen, las ik alles wat ik te pakken kon krijgen. Ik vond het heerlijk om naar de bibliotheek te gaan en de vrijheid te hebben om te kunnen lezen wat ik wilde. Van Roald Dahl tot Thea Beckman.

photovisi-download (69).jpg

Op de middelbare school is het leesplezier vakkundig de kop ingedrukt door de verplichte leeslijsten met saaie Nederlandse literatuur. Gelukkig is dat later weer goed gekomen.

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij grote voorbeeld?

Ik heb niet specifiek één auteur van wie ik fan ben, maar als ik een aantal namen mag noemen zijn dat John Boyne, Jonathan Safran Foer, Haruki Murakami, Carlos Ruiz Zafón. Gek genoeg lees ik eigenlijk bijna geen thrillers meer, dat heb ik vroeger wel veel gedaan.photovisi-download (71).jpg

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Ik heb geloof ik niet van één schrijver heel veel boeken… Voor mensen die veel tijd download (3)hebben (drie weken vakantie bijvoorbeeld 😉), en de schrijfstijl van Murakami kunnen waarderen, wil ik de trilogie 1q84 aanraden. Ik heb ze zelf ook tijdens een vakantie achter elkaar gelezen en dat was een heel bijzondere leeservaring.

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Ik vind het leuk om uit eigen ervaringen te putten, maar ik maak ook dankbaar gebruik van Google, YouTube en andere mensen om dingen aan te vragen. Ik schrijf geen ‘technische’ thrillers met spooronderzoeken en dergelijke, ik houd me liever bezig met de psychische kanten van een verhaal. Voor mij is het tijdens het schrijfproces altijd weer bijzonder hoe een verhaal ‘ontstaat’ en dat ik soms dingen uit moet zoeken omdat dat bijvoorbeeld een interesse van een van de personages is, waar ik zelf anders nooit echt belangstelling voor zou hebben gehad.

In Ondenkbaar gaat Evelien bijvoorbeeld met haar broer naar een klimmuur. Dat heb ik zelf nooit gedaan, en ik denk ook dat ik het niet echt leuk vind om te doen. Dus ik heb de hulp ingeschakeld van iemand die wel regelmatig gaat klimmen. Zij heeft dat hoofdstuk voor mij gelezen en de punten aangegeven die niet klopten.

 • Wat wil je mensen mee geven met jouw boek?

23Ik schrijf niet met het doel een boodschap over te brengen, ik wil vooral dat lezers een fijne leeservaring hebben. Uiteindelijk blijken er toch bepaalde thema’s in het verhaal te zitten waar je wellicht langer bij stil zou kunnen blijven staan. In Ondenkbaar gaat het vooral over keuzes maken, hoe ga je om met heftige gebeurtenissen en wat drijft je om dingen te doen die je niet van jezelf verwacht had?

 • Je schrijft meerdere genres, maar waarbij ligt je hart het meest?

In het schrijven voor kinderen vind ik het leuk om te spelen met fantasy-elementen. Een tijdreis, een magische poort naar een land met fantasiewezens, dat soort dingen. Hoewel ik ook meer realistische verhalen heb geschreven, zoals over een bosbrand in Australië.

downloadHet is denk ik juist de afwisseling van de kinderverhalen, korte verhalen en thrillers, dat het voor mij interessant blijft om te schrijven. Ik zou ook heel graag nog een dystopische YA willen schrijven, of een satirische roman voor volwassenen.

 • Je tweede thriller heeft best een tijdje op zich laten wachten, had je geen inspiratie of gewoon te druk met andere dingen?

Misschien allebei een beetje, en daarbij kwam ‘het tweedeboeksyndroom’. Ik was nog maar net begonnen met schrijven aan Ondenkbaar toen mijn debuut Ongrijpbaar werd genomineerd voor de Schaduwprijs. Daardoor kwam de lat voor het volgende boek ook hoog te liggen, lezers hebben dan toch verwachtingen.

photovisi-download (70).jpg

Daarnaast had ik het ook druk met een nieuwe baan, mijn redactiewerk en een verbouwing en verhuizing. Ik heb dan ook met flinke tussenpozen gewerkt aan het manuscript.

In eerste instantie stond het boek gepland voor juni 2017, maar toen ik in februari de eerste reacties van proeflezers terugkreeg, besefte ik dat er nog veel werk aan het boek was. Daar wilde ik de tijd voor nemen, want ik zag zelf ook dat er verbeterpunten waren. In de zomer en het najaar van 2017 heb ik flink herschreven, veel weggegooid, maar nog meer erbij geschreven. Tot ik tevreden was met het eindresultaat.

 • Wat is het grote verschil tussen de eerste en de tweede thriller?

Mijn eerste boek heb ik geschreven vanuit één personage. De lezer beleeft het hele verhaal vanuit Silvia mee. Hierin wissel ik stukken uit het heden af met stukken uit haar verleden.

In Ondenkbaar volgt de lezer drie personages. Evelien heeft de belangrijkste verhaallijn, daarnaast zijn er dagboekstukken geschreven vanuit Lieke en ook Ralf heeft een eigen ‘stem’.

Deze drie personages hebben, bewust of onbewust, invloed op elkaars leven. Ook in dit boek zitten tijdsprongen, maar die liggen niet ver uit elkaar, en op het eind komen ze samen.

 • Wat heeft de cover voor betekenis voor jou, heb je zelf mee mogen denken, of zie je het pas als het boek gedrukt is en je hem in handen krijgt?

Samen met Theo van de uitgeverij ben ik op zoek gegaan naar een foto die de sfeer van het verhaal weergeeft. Dat was nog best een zoektocht. De proefdruk heeft zelfs een heel andere voorkant, van een vrouw in een bos. Uiteindelijk vonden we dit beeld van de jonge vrouw bij de muur toch het beste passen. Theo heeft de cover verder ontworpen en we zijn tevreden met het resultaat.

photovisi-download (72)

 • Wat raad je je beginnende schrijvers aan? Heb je tips en tricks om een boek te schrijven, hoe is jouw pad naar schrijfster verlopen?

Schrijven leer je echt door het te doen. Doorzettingsvermogen en geduld zijn enorm belangrijk. En kunnen omgaan met feedback op je verhaal.

Realiseer je dat je bijvoorbeeld op social media voornamelijk alleen de successen van anderen ziet, en niet wat er niet gelukt is. Van alles wat ik heb geschreven is maar een klein gedeelte gepubliceerd, ik heb ook een dikke stapel afwijzingsbrieven.

Lees schrijfboeken en online schrijftips, volg een cursus, zoek medeschrijvers en geef feedback op elkaars verhaal. En doe mee aan schrijfwedstrijden!

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik waardeer het enorm dat er lezers zijn die boekenblogs bijhouden om recensies te plaatsen. Ze nemen het lezen serieus en willen dit delen met anderen. Voor auteurs is dit natuurlijk heel waardevol, want zo bereiken we nog meer potentiële lezers.

 • Heb je nog iets dat je met ons wilt delen iets wat we het niet aan je hebben gevaagd?

Ik heb al ideeën voor een volgende thriller en het is de bedoeling dat deze niet zo lang op zich gaat laten wachten. 😊

photovisi-download (73).jpg