Gast recensies·Leesclub·Recensies

Elsa las…; Moeder is boos – Lineke Breukel #Leesclub

 ‘Moeder is boos’ – Marijo’s verhaal door Lineke Breukel

Een powervrouw, dat is wat jij bent Marijo! Vergeet dat alsjeblieft nooit.

9200000091371725

De omslag van dit boek met zijn donkere achtergrond, waar je de zee en het lege strand ziet, en op de voorgrond een oude vergeelde foto met een kind erop… De blik in haar ogen. De titel in rood, elke letter meerdere malen overtrokken, de ondertitel… Alles doet gelijk vermoeden dat het om een duister en zeer heftig levensverhaal gaat. De tekst op de achterkant laat daar geen misverstanden over bestaan wat je aangaat treffen in dit boek. Dit zijn voor mij redenen genoeg om het boek juist op te pakken en mee te nemen uit de boekenwinkel. Het werkt intrigerend voor mij.

In dit boek is het levensverhaal van Marijo ondergebracht met hulp van Lineke Breukel. Het levensverhaal vol incest, mishandeling en psychologische martelgang. Dagboekfragmenten van Marijo, haar hedendaagse visie en benadering vormen het boek. Zonder nuancering, zonder bescherming legt ze haar verhaal neer. Wat een bijzonder rauw, hartverscheurend en beestachtig geheel vormt. Maar tevens de zoektocht laat zien naar een nieuw, vrij en liefdevol bestaan.

Het is enorm heftig en afschuwelijk wat Marijo in haar jongen levensjaren heeft moeten ervaren. Daar valt absoluut niks anders over te zeggen. Niemand zou dit mogen ervaren en niemand heeft het recht dit te ontkennen op wat voor manier dan ook. Ik vind het verschrikkelijk dat Marijo, net als vele andere incest of seksueel misbruik slachtoffers in wat voor vorm dan ook, schuld ervaren. Zichzelf schuldig voelen terwijl zij slachtoffer zijn. Bang zijn voor het oordeel wat anderen, buitenstaanders maar ook naasten, zouden kunnen hebben. Denken dat wat er gebeurd is henzelf aan te rekenen is. Het zichzelf kwalijk nemen dat ze op een gegeven moment stoppen met strijden en meegaan (zij het in haast psychotische staat van zijn) in het misbruik. De enige manier om te overleven, om er nog enigszins uit te kunnen komen als het dan eindelijk voorbij is. Het breekt mijn hart dat dit heden ten dagen nog altijd voorkomt. Vaak genoeg, niet altijd maar toch, in de naam of beter gezegd onder de mantel van liefde & geloof. Het maakt mij kots en kotsmisselijk dat de mens zich zo duivels en gewetenloos kan gedragen.

Marijo leeft nu een leven wat beter voor haar is, misschien zelfs goed voor haar is. Maar daar volledig voor gaan, in geloven en vertrouwen in hebben? Hoe doe je dat als je dag & nacht achtervolgt wordt door de pijn, beschadigingen, het verdriet, onmacht en alle andere dingen uit je verrotte jeugd die niet van jou mocht zijn?

“Tijd heelt helemaal niets. Tijd verplaatst, verlaat en verdoezelt, maar uiteindelijk komt die deksel van de beerput er met een noodgang afgeschoten.”

Toch merk je als lezer in alles wat je leest in dit boek dat Marijo een enorme innerlijke kracht bezit. Eentje die haar helpt elke dag opnieuw aan te gaan en te genieten van de mooie dingen in het leven. Een powervrouw, dat is wat jij bent Marijo! Vergeet dat alsjeblieft nooit.

Het is een boek wat ik zeker niet aan iedereen aan zou raden, ook al zou ik dat nog zo graag willen. Ik weet gewoon dat er heel wat mensen zijn die liever hun kop in het zand steken en net doen alsof dit niet gebeurd in de wereld. Toch zou ik het liefst zien dat iedereen dit soort boeken leest. Om wellicht alerter te worden, langer door te vragen als zij twijfels hebben bij de dromerigheid van een kind of het ontwijkende gedrag van een volwassenen? Ik weet als geen ander dat mooi weer spelen ongelooflijk moeilijk te doorprikken is maar het zou zo fijn als wij mensen elkaar niet opgeven, meer steunen en minder van elkaar weglopen als het moeilijk wordt. Meer op onze intuïtieve gevoelens vertrouwen als we een onderbuikgevoel ervaren.  

Lieve Leesgroet Elsa Bakker

Koop bij bol.com

photovisi-download (78)

Een gedachte over “Elsa las…; Moeder is boos – Lineke Breukel #Leesclub

  1. Mooie recensie, heb zelf het boek van Marijo ook gelezen en ik vind het ontzettend dapper van haar dat ze het naar buiten heeft durven brengen. Een heftig en triest verhaal…

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.