Boekentips·Mustread in gesprek met...·Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads in gesprek met ………….; Ronnie Rokebrand

In gesprek met Ronnie Rokebrand

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Ronnie Rokebrand

photovisi-download (4)

Ik ben geboren in het Gooische dorpje Blaricum en getrouwd met Cora. Wij hebben twee kinderen: Mats en Kajsa. Na mijn opleiding tot leraar Aardrijkskunde reisde ik met enige regelmaat over de wereld. Rondtrekken is in wezen mijn grootste liefhebberij. Tijdens deze reizen schreef ik een aantal reishandboeken. In de jaren negentig van de vorige eeuw pionierde ik op het Internet en was ik direct betrokken bij de oprichting van Elmar Reizen, het eerste reisbureau op Internet. Later werd ik tevens directeur van de VakantieDiscounter. Ook in deze periode was ik in de gelegenheid om tal van landen in de wereld te bezoeken. Op dit moment ben ik lid van de directie van Landgoed de Mechelerhof en Resort Boschmolenplas en werk ik onder meer mee aan de vakantievergelijkingssite DikkePortemonnee.nl. Ik sta dus met mijn linkerbeen in de reisbranche en met mijn rechterbeen in het schrijverschap, maar hopelijk wel met beide benen op de grond.

photovisi-download (6)

 • Hoe ben je schrijver geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

In 1981 reisde ik met Cora zes maanden door Nepal, India en Sri Lanka. In die tijd bestond er nog geen reishandboek voor Nepal. Vandaar dat ik besloot om dit boek als tijdverdrijf te gaan schrijven. Terug in Nederland wilde niemand het manuscript uitgeven. Een jaar later belde Uitgeverij Elmar mij op met de vraag of ik het vervelend zou vinden als er veel in mijn manuscript werd aangepast. Zo niet, dan wilden zij het uitgeven. Natuurlijk vond ik dat niet erg. Vanaf dat moment ben ik blijven schrijven en zijn er 21 boeken van mijn hand verschenen, 19 reishandboeken, de Webgids Reizen en de verhalenbundel Mist in de woestijn. Verder heb ik als schrijver meegewerkt aan enkele andere non-fictie boeken.

Was het een droom?  Ik weet het niet. Ik vond het in ieder geval heel erg leuk om te doen.

 

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Als tiener verslond ik de misdaadromans van Havank, download (19)met De Schaduw in de hoofdrol. Ik vermoed dat daar mijn fascinatie voor misdaadromans en thrillers vandaan komt. Lezen heb ik altijd leuk en inspirerend gevonden; het schrijven is daar denk ik een natuurlijk vervolg op. Al loop je in het leven wel hand in hand met het toeval. Je hebt zelf maar een deel in de hand van de richting waarin je leven loopt.

 

 • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij je grote voorbeeld?

Het klinkt misschien als een cliché, maar ik vind de thrillers van Dan Brown en David Baldacci bijzonder goed, zowel wat betreft opzet en structuur als de manier waarop de verhalen zijn gecomponeerd.

 

 

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Als reisboekenschrijver heb ik veel reishandboeken in mijn boekenkast staan. Bijzonder vind ik de boeken van Michel de Montaigne. Het 16de eeuwse werk van Montaigne is erudiet, relativerend en fantastisch geschreven. Zijn overdenkingen zijn echt tijdloos. Bijzonder is het boek De kunst van het oorlogvoeren van Sun Tsu, geschreven rond 500 voor Christus. Zijn verhandelingen over het oorlogvoeren zijn een must read voor een thrillerschrijver.

photovisi-download (7)

 • Kun je iets vertellen over je boek, wat niet op de achterflap staat?

Operatie Hanokmin schuurt steeds tegen de werkelijkheid aan. Veel figuren in het boek hebben werkelijk bestaan. Kapitein Bayem is bijvoorbeeld in werkelijkheid de Senegalese kapitein Mbaye. In 2014 stelde de VN-Veiligheidsraad de Kapitein Mbaye Diagnemedaille voor Uitzonderlijke Moed in om hem te eren. Het ereteken is bestemd voor personen die uitzonderlijke moed betonen terwijl ze op missie zijn in dienst van de Verenigde Naties. Kapitein Mbaye redde het leven van de vier kinderen van de vermoordde premier van Rwanda (deze moord speelt ook een bescheiden rol in het boek) en honderden anderen. Hij heeft het conflict in Rwanda niet overleefd. Ook de kapitein van het vliegdekschip de USS America en enkele andere personen die een rol in het boek spelen hebben daadwerkelijk bestaan en bevonden zich tijdens het conflict in Rwanda op de beschreven plaatsen.

 • Hoe ben je op het idee gekomen, er zitten toch wel een paar heel verschillende verhaallijnen in?

Jaren geleden schreef mijn dochter een werkstuk op het VWO over de genocide in download (25)Rwanda. Directe aanleiding tot het conflict was de moord op de presidenten van Rwanda en Burundi. Deze moord is tot op de dag van vandaag niet opgelost. Ik las het werkstuk en verbaasde me over de vele raadsels die rondom het conflict bestonden. Uiteraard is het boek fictie, maar ik heb getracht om veel uit te leggen aan de lezer, waaronder de oorzaken van het conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s en de vaak dubieuze rol van de internationale grootmachten in Afrika.

 

 • Hoelang deed je over het boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Er komen heel veel plaatsnamen, gebieden en organisaties in je boek voor, heb je die gegoogeld of had je ervan gehoord?

Ik heb ruim zeven jaar aan het boek gewerkt, voornamelijk in de avonden en de weekenden. De research heeft ongeveer een derde van de tijd ingenomen. De research was niet alleen gericht op de inhoud, maar ook op de vorm die de thriller moest krijgen. Ik had nog nooit een lang en fictief verhaal geschreven en ben begonnen met het lezen van tientallen thrillers waarbij ik het aantal woorden per hoofdstuk telde en de momenten van spanning in kaart bracht. Op deze wijze ontwierp ik een `gemiddelde’ thrillerstructuur. Vervolgens heb ik een eigen structuur gemaakt, waarbij ik de spanning in het boek hoofdstuk voor hoofdstuk versnel.

De meeste plaatsen waar het verhaal zich afspeelt ken ik persoonlijk en bestaan ook daadwerkelijk. Ik heb het geluk gehad dat ik als reishandboekenschrijver op veel plekken ben geweest.

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

In Operatie Hanokmin worden individuen en groepen mensen continue bespeeld met gemanipuleerde informatie. Gevoed door deze nepinformatie veranderen grote groepen Hutu’s in moordenaars. Echter ook de hoofdpersoon wordt continue verkeerd geïnformeerd en gaat over tot het doden van mensen. Wat is goed en wat is kwaad? De hoofdpersoon Mike zegt op een bepaalt moment in het boek: `de waarheid is niet meer dan een standpunt vanuit een bepaalde referentie.’

 • Wat heeft de cover voor betekenis voor jou, heb je hem zelf mee bedacht of zie je het pas als het boek gedrukt is en je hem in handen krijgt?

De cover is door de uitgeverij gemaakt. Ik heb er wel enige invloed op kunnen uitoefenen, met name op de opvallende kleur. Het plot van Operatie Hanokmin speelt zich af in de jungle van Rwanda, vandaar de groene onderkant van de cover. De sterren staan voor mij symbool voor de 900.000 mensen die hier op beestachtige wijze zijn vermoord.

9200000089489556

 

 • Wat raad je je beginnende schrijvers aan? Heb je tips en tricks om een boek te schrijven hoe is jouw pad naar schrijver verlopen?

download (26)De belangrijkste tip aan een beginnende schrijver is: geef niet op! Het traject is lang en er is niet altijd voldoende inspiratie om goed te kunnen schrijven, tenminste dat geldt voor mij.

 

 

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik geloof sterk in de kracht van Social media. Deze media worden gelezen door mensen die ook echt geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp, in dit geval een boek. Bovendien kunnen mensen direct reageren en hun eigen mening ventileren. Dat is in de traditionele media vaak lastig of omslachtig. Voor mij als auteur geeft het de mogelijkheid om zelf direct te kunnen reageren.

 • Heb je nog iets dat je met ons wilt delen iets wat we het niet aan je hebben gevaagd?

Dank dat jullie mij de gelegenheid hebben gegeven om iets meer te vertellen over Operatie Hanokmin!

photovisi-download (4)

Heel hartelijk bedankt Ronnie, dat je met ons dit interview wilde doen, wij wensen je heel veel succes met het boek Operatie Hanokmin

Lieve leesgroet Moon & Caroline

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Mustreads in gesprek met ………….; Ronnie Rokebrand

Reacties zijn gesloten.