Recensies·Recensies van Moon

Het sneeuwmeisje – Rene Denfeld ” Een verhaal, dat je de kou laat voelen.”

Het sneeuwmeisje – Rene Denfeld

“Sprookjesachtige sferen, waarbij je de kou tussen de regels door in je aderen voelt stromen.”

De Achterflap

9200000085063248Hoeveel kilometer je ook hebt moeten rennen, hoelang je ook weg bent geweest, het is nooit te laat om gevonden te worden.
Madison verdween op vijfjarige leeftijd in het bos. Dat was drie jaar geleden. Hoewel de kans dat ze nog leeft bijzonder klein is, huren haar ouders een specialist in: Naomi Cottle, bijgenaamd ‘de kindvinder’. Naomi begrijpt verdwenen kinderen beter dan wie dan ook, omdat ze zelf ooit is ontvoerd.
Naomi’s zoektocht naar het meisje voert haar terug naar haar eigen verleden, naar het pleeggezin waar ze geborgenheid vond. Van de tijd daarvoor herinnert ze zich niets. Maar hoe dieper ze het bos in loopt, hoe dichterbij haar verleden komt.
Diep in dat duistere woud woont een meisje dat denkt dat ze een sneeuwmeisje is. Omdat ze altijd binnen moet blijven, in de hut die ze deelt met een jager, heeft ze een rijke innerlijke belevingswereld. Haar redding ligt in fantasie, hoop en liefde op een plek waar je die niet verwacht.

 

Mijn leeservaring

“Er was eens een meisje dat Madison heette”

De kindvinder, zo wordt ze genoemd. Naomi zet alles op alles om verdwenen kinderen op te sporen. Letterlijk alles, want een eigen leven heeft ze bijna niet. Of ze daar behoeft aan heeft weet Naomi zelf niet, ze is als kind ook “gevonden” en herinnert zich niets van de tijd ervoor. Dan is de kleine Madison verdwenen, kan Naomi haar thuis brengen?

Voor mij een onbekende schrijver, heerlijk altijd leuk om nieuwe schrijvers te ontdekken. Een heel mooie cover prijkt aan de voorkant van Het sneeuwmeisje. Met reliëf en mooi kleuren, maar wat mij het meeste trekt is de achterflap, het maakt me nieuwsgierig.

Mysterie en onheilspellende gevoelens zullen al snel bij je binnenkomen wanneer je begint in Het sneeuwmeisje

“Er ligt sneeuw tussen jou en mij in, Madison: sneeuw en een wereld van pijn die al drie jaar moet bestaan – zelfs als je dood bent, zeker als je nog leeft.”

Heden en verleden lopen door elkaar heen, waardoor het soms even zoeken is waar je je bevindt, ook zijn bepaalde scenes niet heel duidelijk beschreven, wellicht maar beter ook omdat je inlevingsvermogen je al meer verteld dan je eigenlijk weten wilt. Maar de zoektocht van Naomi naar de verdwenen Baby en Madison heeft zo`n trekkende kracht dat je niet kunt stoppen met lezen. Denfeld weet de lezer te betoveren door haar schilderachtige beschrijving van de omgeving en de mysterieuze sfeer. Dit samen met de verhaallijn geven het verhaal iets sprookjesachtig, waardoor het verhaal net iets meer bij je binnenkomt, het zal je ontroeren en bij blijven. De plot is aangrijpend, maar niet af, hopelijk horen we nog meer van de “kindvinder” Naomi Cottle, want wat haar eigen persoontje betreft, zijn er nog puzzelstukjes die ik persoonlijk graag in elkaar zie vallen, zij maakt mij nieuwsgierig.

“En dit weet ik ook zeker: hoeveel kilometer je ook hebt moeten rennen, hoelang je ook weg bent geweest, het is nooit te laat om gevonden te worden.”

Rene Denfeld maakt met Het sneeuwmeisje haar debuut in Nederland, voor haar werk als onderzoeksjournalist voor boeken en artikelen ontving zij al vele prijzen. Met dit verhaal zal zij ook hoge ogen gooien. Eenmaal Het sneeuwmeisje gelezen, snap je wat ik bedoel. De manier waarop zij de lezer een sfeerimpressie geeft is prijzenswaardig, je waant je in de besneeuwde bossen, in het duistere woud en in de troosteloze hut. Denfeld laat de kou je aderen in stromen.

Deze prachtige “spannende” psychologische roman, smaakt naar meer. Weer een schrijfster voor op je Nog Te Lezen lijst.

Lieve leesgroet Moon

Koop bij bol.com
photovisi-download (93).jpg