Recensies·Recensies van Caro

Mus – Kristof Desmet “Hoe ver kun je gaan om je zin door te drijven”

Mus – Kristof Desmet

“Hoe ver kun je gaan om je zin door te drijven”

download (28)

Samenvatting:

Mus baalt als een stekker wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Als haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat De Kwal een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met haar broer, Brix, probeert ze haar moeder op andere gedachten te brengen en de relatie te boycotten. Maar heiligt het doel alle middelen?

Kristof Desmet (1971) werd in Roeselare geboren, maar woont sinds 2004 in Lauwe. Hij is leraar Nederlands in Ieper. Al jaren werkt hij mee aan leermethodes Nederlands bij uitgeverij Van In. Mus is zijn tweede boek voor jongeren.

Mijn leeservaring:

Via LetterRijn kreeg ik de YA Mus toegestuurd. Een prachtig boek met harde en  prachtige cover. Niet erg dik, het zijn maar 179 bladzijden, maar wel een boek wat jongeren die niet graag lezen  sneller kunnen oppakken.

Wat heeft de titel MUS, met het meisje te maken die op de cover met haar hoofd op haar knieën zit  en er verdrietig uit ziet, dat is het eerste wat ik me afvroeg.

Maar Mus is dus de naam van Merel een tiener die sinds de scheiding van haar ouders steeds depressiever wordt.

Hoe kun je de nieuwe vriend van je moeder, die ook nog de verschrikkelijkste leraar van school is en niet voor niets de bijnaam De Kwal heeft, zo treffen dat hij je moeder met rust laat en jullie gezinnetje verder kan leven zonder deze indringer. Hoe kun je de vriendin van je vader, die zo jong is en bijna je zus kan zijn accepteren. Onderdelen die Mus mee maakt in haar puber leven.

De proloog vertelt het verhaal van Mus die naar een instituut wordt gebracht voor kinderen met gedragsproblemen. Er moet toch wel iets heel heftigs zijn gebeurd in het jonge leventje van Mus dat ze hiernaar toe wordt gebracht.

Haar moeder diepte een kleine trolley op uit de kofferbak ‘Ik neem die wel,” zei Mus zachtjes. Haastiger dan haar moeder liep ze in de richting van de receptie. Er was geen weg terug. Zo dadelijk was ze officieel een gek.

Hierna wordt het verhaal verteld vanuit Mus. Haar moeder vertelt dat ze verliefd is op een leraar van school, De Kwal. Samen met haar broer is ze niet van plan deze man te accepteren. Is weglopen een optie?

Eigenlijk gebeurd het niet eens met voorbedachte raden, maar wanneer Mus een gesprek heeft met De Kwal en dat uit de hand loopt, is het De Kwal die de schuld krijgt. Mus weet wel beter maar er is eigenlijk geen weg meer terug. Het verhaal gaat een eigen leven lijden. Kan Mus leven met deze leugen?

Een geweldige YA, die wat mij betreft wel op de boekenlijst van scholen mag komen. Het leven van een puber in conflict met ouders, leraren en zich zelf. Aspecten die pubers tegenwoordig vaak mee maken.

Een echte mustread voor de jeugd, maar zeer zeker ook voor volwassen lezers.

Lieve leesgroet Caroline

Nieuwsgierig naar dit boek, koop het via deze link

photovisi-download (5)