Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; José Kruijer

In gesprek met José Kruijer

 

 • Voor degene die je nog niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen? Wie is José Kruijer?

“Ik ben getrouwd en moeder van twee tienerzonen. Ik geef al jaren les op een basisschool, iets wat heel veel voldoening geeft. Lezen en schrijven doe ik graag, net als wandelen, yoga en tennissen.”

photovisi-download (36)

 • Hoe ben je schrijfster/schrijver geworden, was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

“Ik heb altijd al interesse gehad in taal en lezen. Toen ik zelf in de eerste klas zat, nu images (11)groep 3, wist ik al dat ik juf wilde worden. Dit is nooit meer veranderd. Mijn toenmalige juf kon prachtige bordtekeningen maken, dat wilde ik ook evenals een keer gaan schrijven. Enkele jaren geleden, toen ik tijdelijk niet kon sporten, heb ik besloten om door te zetten met het schrijven. Het was een wens om een boek uit te geven. Ik ben doorgegaan tot mijn doel was bereikt, een uitgeefcontract!”

 • Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je bepaalde rituelen?

“Ik schrijf het liefste als ik alleen ben, vooral tijdens het schrijven van de eerste versie. Naast mijn baan en mijn gezin is dat soms even passen en meten. In de herschrijffase plan ik er meer tijd voor in. Schrijven doe ik graag aan de keukentafel, met uitzicht op de tuin. Als ik een tijd heb geschreven, ga ik iets anders doen, bijvoorbeeld wandelen. Vooral als je vastloopt geeft wandelen vaak weer inspiratie. Mijn ritueel is dat ik alvast een paar zinnen voor het volgende hoofdstuk noteer, of voor de volgende hoofdstukken als ik klaar ben met schrijven. Dan kan ik de volgende keer direct verder.”

 • Hoe lang heb je over ‘Manzanilla’ gedaan?

“Ongeveer een jaar. Ik ben er al aan begonnen nadat ik mijn manuscript ‘Verzwegen’ inleverde. In het herschrijfproces van mijn manuscript moet ik wachten op geredigeerd werk van de eindredacteur en dat geeft mij tijd om aan een nieuw manuscript te schrijven. Op mijn schrijfdagen wil ik graag bezig blijven. En ideeën blijven opborrelen… Daar moet je wat mee doen, anders ebt het weg. Tenminste, zo werkt het voor mij.”

 • Een tweede spannende roman, kunnen we nog een ander genre van je verwachten?

“Het schrijven in dit genre bevalt me goed. Een thriller schrijven lijkt me ook wel een keer interessant. Aan de andere kant, de kinderen uit mijn klas vragen om een kinderboek van mijn hand. Dat is ook nog wel eens een wens, omdat ik al zoveel kinderboeken in mijn handen heb gehad.photovisi-download (37)

Ik probeer de kinderen van mijn klas elke week weer de liefde voor boeken bij te brengen. Het is een compliment als ik ook minder gemotiveerde kinderen aan het lezen krijg.”

download (15)

 

 • Wat is jouw leukste/mooiste/ontroerendste ervaring aan de tijd dat je bezig was met ‘Manzanilla’?

“Regelmatig heb ik in Schoorl van alles gecheckt en de sfeer van dit prachtige duindorp geproefd. Toen ik een wandeling ging maken, die mijn hoofdpersonage ook zou kunnen maken, kwam ik spontaan het Volkswagenbusje van Hesters’ zus Meike tegen. Ook nog in de juiste kleur, wat een toeval!”

photovisi-download (38)

 

 • ‘Verzwegen’ was jouw debuut, hoe is daarop gereageerd? Bij de boekpresentatie waren veel ouders en kinderen van je werk, hebben zij allemaal je boek gelezen en heb je hier reacties op gekregen?

“Ik heb veel mooie reacties van lezers gekregen op ‘Verzwegen’. En nog steeds. Er zijn recensies verschenen en lezers hebben hun enthousiaste meningen gedeeld op Facebook en boekensites. Er zijn veel ouders van school die mijn boek hebben gelezen en er komen er ook weer veel bij de volgende lancering. Nu mijn volgende boek onder andere over een basisschool gaat, en heel herkenbaar is voor ouders, wekt dat weer interesse. Het boek gaat echter niet alleen over school(plein)perikelen, maar bevat veel meer verrassende elementen.”

 • Wat was je mooiste reactie?

“Van iemand die nooit een boek leest. Toch was ze aan mijn boek begonnen, las het in een dag uit en vroeg om de volgende. Dat is toch prachtig…”

images (13)

 • Mmmmm, ik durf het bijna niet te vragen maar doe het toch. Hoe gaat het met je derde boek? Kun je, mag je hier al iets over loslaten?

“Boek drie staat in de steigers. Na het inleveren van manuscript twee ben ik natuurlijk weer gaan brainstormen. Ik ben ook alweer een dagje met mijn man naar een plek gegaan, om te kijken of dit het juiste dorp is voor mijn nieuwe boek. Het is fijn om daar rond te lopen, al je zintuigen te gebruiken en om daar vervolgens over te kunnen schrijven. Het is weer iets heel anders, geen vervolg op de andere boeken. Verder laat ik nog niets los…”

 • Het is bijna schoolvakantie, welk boek gaat met je mee op vakantie?

“Er ligt al een stapel boeken gereed. Het boek ‘Zondagskind’ van Judith Visser gaat in elk geval mee, dit boek gaat over een autistisch kind. Ik heb daar in mijn werk mee te maken. Het schijnt een erg ontroerend boek te zijn. En mijn notitieboek gaat altijd mee, op vakantie krijg ik altijd veel inspiratie.”

photovisi-download (39)

 • De kracht van sociale media is momenteel erg sterk, heb je dit gemerkt met ‘Verzwegen’?  

“Veel lezers hebben hun positieve reacties gedeeld via sociale media. Mijn auteurspagina op Facebook wordt ook goed bezocht en mensen die mij volgen, delen ook mijn berichten weer. Zeer dankbaar ben ik erom.”

 • Er wordt minder gelezen, zegt men, vooral de jeugd. Hoe stimuleer jij de kinderen in je klas om meer te lezen? Welke boeken worden in jouw klas verslonden?

“Wij laten kinderen een boekenkring doen om boeken te promoten, dit werkt ook zo met het speeddaten met boeken. Kinderen maken ook graag hun eigen boek om aan de klas voor te lezen. Op school lezen de kinderen graag boeken van ‘Dolfje weerwolfje’ en ‘Heksje Lilly’. De boeken over ‘De waanzinnige boomhut’ blijven ook populair. In mijn klas heb ik ook een leesmand met tijdschriften.

photovisi-download (40).jpg

Daar mogen om de beurt een paar kinderen uit lezen. Dat willen ze allemaal wel! Ook hebben we een speciaal leeshoekje, een gezellig zitje met een tafeltje en bloemen. Elke dag mogen daar twee andere kinderen lezen. De kinderen zitten daar het liefste elke dag en ze lezen daar echt heel geconcentreerd!”

 • Wat wil je lezers meegeven met jouw nieuwe boek?

images (12)

 

‘“Je weet pas hoe sterk je bent, als sterk zijn je enige optie is”’ Dat is de ondertitel van mijn boek. Blijf dus in jezelf geloven, ook als je denkt dat je even niet sterk genoeg bent.”

 

photovisi-download (42).jpg