Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Kiki van Dijk

In gesprek met Kiki van Dijk

 

  • Kiki van Dijk is een pseudoniem, daarom zal de vraag wie is Kiki van Dijk, onbeantwoord blijven wat wij natuurlijk respecteren!Maar waarom een pseudoniem? Heb je hier bewust voor gekozen en zo ja, wat zijn daar de beweegredenen voor?

De uitgever en ik hebben voor een pseudoniem gekozen omdat ik dan onder mijn eigen naam in een ander genre kan blijven schrijven. Nu vind ik de Kiki van Dijk boeken wel erg heel leuk om te schrijven. Ik kom daarom iets minder toe aan mijn ‘eigen’ werk, maar ik vind dat op dit moment helemaal niet erg.

photovisi-download (25)

 

  • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan

Al toen ik op de lagere school zat schreef ik verhaaltjes, met mijn familie als lezers. Dus ja, ik wilde altijd al schrijfster worden. Maar het duurde nog een tijd voordat ik mijn droom achterna durfde te gaan. Nu schrijf ik elke dag en hoop dat nog de rest van mijn leven te kunnen blijven doen.

  • Kiki van Dijk schrijft voornamelijk thrillers, kunnen onder deze naam nog een ander genre verwachten, of houdt Kiki zich juist bezig met thrillers?

 Onder mijn eigen naam schrijf ik dus andere soort boeken. Kiki blijft thrillers schrijven.

photovisi-download (22)

  • Geeft het schrijven onder een pseudoniem meer vrijheid? Heb je minder angst voor slechte recensies, of kritiek omdat ze je niet persoonlijk kunnen “afvallen”?

 Slechte recensie vind ik natuurlijk niet leuk, zeker als ik merk dat mensen de boeken niet of maar gedeeltelijk hebben gelezen. Maar eerlijk gezegd krijg ik gelukkig veel vaker positieve recensies. En vooral die van lezers zelf vind ik heel fijn. Zeker als ze het boek in een ruk hebben uitgelezen.

Als ik bezig ben met een boek denk ik nooit na over recensies of de reacties die op het verhaal kunnen komen. Ik voel mij helemaal vrij om te kunnen schrijven wat ik wil. Ik denk dat je ook geen goede boeken kunt schrijven als je je geremd voelt als auteur.

  • Waar haal je de ideeën voor een goed verhaal vandaan, komen die als vanzelf je brein binnen gewandeld, of is het iets wat iemand gezegd heeft, of wat je voorbij ziet komen op televisie of Social media?

Inspiratie komt overal vandaan. Mijn eigen herinneringen, een kort gesprek, een foto in de krant, een museumbezoek, een indrukwekkende filmscene; het kan alles zijn. Maar vooral tijdens mijn reizen komen goede verhaallijnen en karakters boven. Ik ben al vanaf mijn pubertijd veel op pad gegaan en heb ook een aantal jaren in het buitenland gewoond. Op nieuwe locaties functioneren je zintuigen altijd beter en ontstaan er veel nieuwe ideeën.be-511557__340

  • Wat is de mooiste herinnering, aan al die jaren dat je al schrijft?

Elke dag dat ik schrijf is een mooie dag. Echt waar. Maar nog niet zo lang geleden maakte ik wel iets heel bijzonders mee. Ik logeerde in een bijzonder B&B in Ubud om BALI af te schrijven. De Australische eigenaar zag dat ik met een boek bezig was en vroeg mij meteen mijn koffers te pakken. Eerst schrok ik natuurlijk en was bang dat ik iets verkeerds gezegd had totdat bleek dat hij voor mij een upgrade in gedachten had. Een eigen villa, met privé-zwembadje en uitzicht op de rijstvelden. Daar heb ik de laatste hoofdstukken van BALI geschreven. Echt een droomlocatie!

  • Ben je alweer met een volgend boek bezig?

Ik ben nu wel plannen aan het maken voor het volgende boek en na de zomer ga ik beginnen met schrijven. Ik kan serieus niet wachten. In de lente van 2019 ligt er een nieuw boek van Kiki in de winkels.

photovisi-download (28)

  • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Mijn hele leven lang heb ik veel gelezen. Ik fietste als kind elke vrijdagmiddag met vijf nieuwe boeken onder mijn snelbinders, van de bibliotheek razendsnel naar huis om vervolgens het hele weekend te lezen. Sommige boeken las ik wel tien keer. Zoals Zomerzotheid van Cissy van Marxveldt. Maar mijn absolute favoriet is Anna Karenina van Tolstoj.

photovisi-download (27)

  • Welke auteur is jouw grote voorbeeld, en waarom?

 Dat vind ik echt de lastigste vraag. Van alle auteurs die ik heb gelezen, heb ik iets meegenomen. Van Karen Blixen tot Arnon Grunberg van Philip Roth tot Ian McEwan van Virginia Woolf tot Karin Slaughter, van Jan Wolkers tot Nicole Krauss. Dus veel voorbeelden, maar geen absolute favoriet.

photovisi-download (30).jpg

  • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Zoals je misschien nu inmiddels zal begrijpen staan mijn boekenkasten vol. Er zijn zoveel mooie boeken. Toen mijn drie zonen jong waren las ik The Road van Cormac McCarthy. Het is een sombere roman maar het verhaal gaat ook over een bijzondere vader-zoon relatie. Ik heb bijna bij elke bladzijde gehuild. Misschien waren het nog de hormonen maar ik was totaal gegrepen door het boek. Inmiddels is het ook in het Nederlands vertaald (De Weg) en geef ik het veel mensen cadeau.

photovisi-download (31)