Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met…; Pat Craenbroek

In gesprek met Pat Craenbroek

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Pat Craenbroek?

Ik ben een vrouwelijke arts, moeder van 3 volwassen kinderen. Na de studie geneeskunde ben ik forensische geneeskunde gaan doen. Iets wat ik zeer graag deed maar waar ik door budgettaire redenen mee moeten stoppen ben. Ik werk nu deeltijds als diabetesarts in een universitair ziekenhuis, deeltijds doe ik consultancy voor de farma.photovisi-download (27)

 • Hoe ben je schrijfster/schrijver geworden, was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Het is zeker een droom, maar ben er nooit echt toe gekomen. Op vakantie schreef ik wel al eens korte stukjes en kwamen er ideeën, maar dan werd alles weer aan de kant geschoven voor langere tijd. Tot ik er vorige zomer echt mee aan de slag gegaan ben en heb doorgezet.

photovisi-download (24).jpg

 • Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je bepaalde rituelen waar je mee begint. Waar haal je je inspiratie vandaan?

Doordat het bovenop een meer dan fulltime job komt, is er helaas geen sprake van een vast patroon. Nu is het meer: eraan werken als er wat tijd is. Wat ik soms best frustrerend vind. Ik droom ervan om 1 of 2 dagen per week echt aan schrijven te kunnen besteden, maar dit lijkt moeilijk haalbaar in de praktijk.

Ik heb geluk dat ik zoveel gezien heb en nu nog in de kliniek zie. Ik kan hier uit putten om een verhaal in elkaar te steken. Het is een boutade, maar de realiteit is vaak veel gruwelijker en schrijnender dan de fictie.

 • Hoe lang heb je over Uitgebroed gedaan? Heb je veel proeflezers gehad, en hoe lang heeft het geduurd voor je het naar een uitgeverij hebt durven insturen?

Moeilijk om te zeggen omdat er steeds in vakantieperiodes aan gewerkt werd. In totaal, met grote pauzes tussenin, een jaar of drie gok ik.

Ik heb wel wat proeflezers gehad, in verschillende fases van het manuscript. Ze waren afkomstig uit mijn eigen vriendenkring en niet echt zo’n ervaren lezers. Nu zou ik eerder proeflezers gaan zoeken bij de recensenten en de doorwinterde lezers, zij zijn veel kritischer denk ik. Ik kende hen echter niet tot voor een dikke maand geleden.

De uitgeverij ben ik op het spoor gekomen via een kennis van mij. Ik stuurde er een ruwe draft naar en vroeg hen: “go of no go, moet ik hieraan verder werken of niet?”.

photovisi-download (23)

Ze wezen me een redactrice toe en toen is de bal aan het rollen gaan. Het is geen klassieke uitgeverij, maar houdt ergens het midden tussen self-pub assisterende acties en een echte uitgeverij. Hun model is helemaal anders dan dat van een klassieke uitgeverij.

 • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek?

Je zou het niet zeggen maar eigenlijk wou ik een boek schrijven over maatschappelijke problemen, jeugdzorg, gevangeniswezen, daklozen en dergelijke. Maar er kwam vooral moord en verraad uit mijn hoofd. Toch heb ik de maatschappelijke thema’s er hier en daar in verwerkt. Als mensen die oppikken zou dat al heel wat zijn.

Ook gaat de winst (als die er al gaat zijn) naar een goed doel, de vzw Maxx die zich inzet voor kinderen met het Smith Magenis Syndroom

Smith-Magenis Syndrome ( SMS ) heeft kenmerken zoals een verstandelijke beperking , gezichtsafwijkingen, slaapproblemen en tal van gedragsproblemen zoals zelfbeschadiging. Smith-Magenis syndroom beïnvloedt naar schatting tussen 1 op 15.000 tot 1 op 25.000 personen. [1]

Het is een microdeletiesyndroom gekenmerkt door een afwijking in de korte (p) arm van chromosoom 17 en wordt soms het 17p-syndroom genoemd

Bron; wikipedia

Smith Magenis

 • Uitgebroed is jouw debuut, kunnen we nog een ander genre van je verwachten? Of ga je je eerst helemaal onderdompelen in de thrillerscene?

Ik zit met een aantal ideeën in mijn hoofd, eigenlijk eerder in een ander genre, ik zal wel steeds bij fictie blijven. Iets romantisch zal je van mij nooit moeten verwachten. Er zal steeds een rol voor de dood en verraad zijn weggelegd, maar wellicht niet in het echte thrillergenre.

 • Je schrijft naast je werk als gerechtsarts, gebruik je veel van je werkervaring in je verhaal? Is het makkelijker denk je wanneer je uit een bepaalde werksfeer komt om een thriller te schrijven?

Inderdaad en ja uiteraard, het helpt me enorm. Voor dit boek kon ik de kennis uit mijn hoofd gebruiken, wist ik ook zeer goed wat ik aan het schrijven was en kon ik makkelijk terug in bepaalde scenes kruipen die ik ook in het echt heb meegemaakt zoals bijvoorbeeld op een kerkhof nadat een lichaam werd opgegraven voor verder onderzoek.

 • Hoe heb je het kunnen combineren, naar onze mening is gerechtsarts nu niet bepaald een 9-17 baan?

Ik doe dat nu niet meer. Maar ik werk wel meer dan fulltime dus het is wel tanden bijten en vaak opnieuw moeten alles opnemen. Vandaar de droom om het voor toekomstige boeken anders te kunnen gaan doen.

photovisi-download (28)

 • Wat is jouw leukste/mooiste/ontroerendste ervaring aan de tijd dat je bezig was met Uitgebroed?

Op een gegeven ogenblik beschrijf ik hoe iemand een beroerte krijgt. Dat was een ode aan mijn overleden moeder. Dat stuk heb ik me tranen in mijn ogen geschreven en is voor mij het meest dierbare stuk dat erin steekt.

download (7)

 • Er zijn tegenwoordig veel mensen die de pen op pakken, heb je hier nog tips voor, waar moeten zij aan voldoen om zich te onderscheiden?

Dat is een moeilijke vraag omdat ik zelf nog lerende ben en langs alle kanten met goede raad, vaak ook tegenstrijdige raad bestookt wordt. Tot nu toe is mijn devies: doe het zoals je er het zelf het beste bij voelt. En neem een goede redactrice, die is goud waard. Ik ben wel van plan om eens een schrijfcursus te gaan volgen, maar wat ik nooit wil doen is mezelf verloochenen. Ik moet het ook een beetje leuk blijven vinden en dat zou ik ook als basis aanraden voor anderen. En dan… volhouden he!

download (6)

 • De kracht van Social media is momenteel erg sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Hebben Blogs meerwaarde voor jouw boek denk je?

Ik heb dubbele gevoelens ten opzichte van de sociale media. Enerzijds bieden ze een enorm platform, kunnen ze je echt naambekendheid geven. Anderzijds zijn ze ook heel machtig, ze kunnen iemand maken of kraken. Als auteur krijg je enerzijds heel veel kansen, zoals dit interview, waar ik denkbaar voor ben. Anderzijds kan iedereen zomaar zonder gène zijn mening spuien zonder dat je verweer hebt. Ik vind dat een heel kwetsbare positie en moet dringend aan het kweken van die olifantenhuid beginnen realiseer ik me.

Voor mij zijn deze platformen nodig, het is mijn enige weg om in het hoge Noorden (lees Nederland J) wat voet aan de grond te krijgen.

Wat jullie voor me kunnen doen? Als jullie het boek goed vinden aanprijzen, meenemen in blogs, het af en toe in schijnwerpers plaatsen. Blogs worden ontzettend veel gevolgd, sites zoals Hebban door meer dan een miljoen mensen, dus de impact is enorm.

photovisi-download (22).jpg

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik las heel veel als kind, de boeken die me bijgebleven zijn: Rossy dat Krantenkind, de Schooiertjes van Napels, Ratje… maar evengoed de avonturen van een ezeltje in Corsica of de sprookjes van Grimm. Later las ik heel graag Niels Holgerssons wonderbaarlijke reis of de Kleine Johannes.

photovisi-download (26)

Mijn echte lievelingsboeken zijn de Vliegeraar van Khaled Hosseini, De stad der Blinden van Jose Saramago en de Jongen in de Gestreepte Pyjama van John Boyne. Als je zo’n boeken kan schrijven, dan ben je écht een meesterschrijver.

photovisi-download (25).jpg

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Al de bovenstaande uiteraard aangevuld met de andere boeken van Khaled Hosseini en Het verzuim van de dood van Jose Saramago. Ook De Barre Vlucht van Slavomir Rawicz maakte ooit heel veel indruk op mij,

Wat thrillers betreft heb ik ook alles van John Grisham graag gelezen. Mijn man is fan van Ken Follet.

Moeder is Boos, van Lineke Breukel, wel heftig en je moet er tegen kunnen denk ik. Maar ik las het net en ben stevig onder de indruk. Moedig ook om dit zo te laten opschrijven.

Nu ben ik met “Soms lieg ik” gestart.

photovisi-download (6).jpg