Recensies·Recensies van Caro

Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury “Het verhaal rond bookcrossing”

Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret- Fleury

“Het verhaal rond bookcrossing”

Voor iedereen die gelooft in de kracht van verhalen

Samenvatting:

9200000091698480Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om haar heen, die net als zij in verhalen zijn verdiept. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen.
In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.

Mijn leeservaring:

Via Harper Colllins mocht ik het kleine boekje Juliette of het geluk van boeken lezen. Een boek wat zeker mensen die van boeken houden aantrekt door de titel en de cover.

Als eerste werd ik meteen getrokken door de cover. Het kleine boekje met harde kaft, ziet eruit als een boekenkast, vol met boekjes en rommeltjes zoals een boekenkast van mij mag zijn. Dit boekje wilde ik lezen.

De roman gaat over Juliette een 33 jarig vrouw die via de metro naar haar werk reist en in de metro mensen bekijkt. Vooral mensen met boeken, wat lezen zij waarom lezen zij.

Via auteur Bibi Boom kwam ik in contact met bookcrossing boeken en laat dit boekje daar nu over gaan. Bookcrossing boeken die je aan andere mensen door geeft zodat zij het ook kunnen lezen. Dit zijn boeken voor volwassenen. Zelf ben ik ambassadeur van het kinderzwerfboek , boeken aan kinderen geven om te lezen, die ze dan weer door geven, bookcrossing voor kinderen dus.

‘U  kent het principe van de reizende boeken? vervolgde hij na een stilte van een paar seconden. Het was een Amerikaan, Ron Hornbaker, die het concept in 2001 heeft verzonnen, of liever liever gezegd gesystematiseerd. Maak van de wereld een bibliotheek… een mooi idee toch?’

Het boek bevat 175 bladzijden dus ik dacht dat lees ik even tussen door, niets is minder waar. Ik moest het boek toch steeds even wegleggen, ook al vond ik het onderwerp boeiend en het verhaal was leuk, toch werd ik afgeleid door de steeds terugkerende opsommingen van dingen. Vooral voor zo’n dun boekje vond ik dat overbodige informatie. De zinnen waren vaak wel weer heel mooi geschreven, dus ik vind het heel moeilijk te verwoorden wat ik nu precies van het boek vind. Het is niet een boekje wat ik gauw aan een vriendin zou mee geven om te lezen. Een verhaal wat misschien verder uitgewerkt had kunnen worden zonder al die opsommingen en overbodige informatie. Het leven van Soliman en zijn dochtertje had verder uitgewerkt kunnen worden, waarom was hij zo geworden en woonde hij is die stoffige boeken hal. Iets meer over het dochtertje Zaïde had ik ook welkom gevonden. Ik denk dat de auteur er een psychologische roman van wilde maken met veel verwijzingen, niet echt mijn soort boek is het.

Snuffelend tussen deze schatten had Juliette niet alleen klassiekers van de kinderliteratuur ontdekt, maar ook werken van enigszins vergeten schrijvers als Charles Morgan, Daphe du Mauriere, Barbey d’Aurevilly, en een hele rits Engelse romanschrijvers, onder wie Rosamond Lehman. De boeken van Agatha Christie had ze verslonden alsof het snoepjes waren.

Al met al een boekje wat wel een mooi plaatsje in mijn kast krijgt, omdat de cover in al zijn eenvoud me blijft boeien.

Lieve leesgroet van Caroline

Koop bij bol.com
37829981_2265594893455933_7334251880257683456_n