Recensies·Recensies van Caro

Tom Bergs – Wraakzucht “De Baantjer van België”

Tom Bergs – Wraakzucht

“De Baantjer van België”

  • Wraakzucht -Tom Bergs
  • Uitgever:Uitgeverij Het punt
  • ISBN-CODE:9789460794261

Samenvatting:

wraakzuchtIn een bejaardentehuis in Keerbergen wordt oud-politieman Georges Tambeur koelbloedig doodgeschoten. Vrijwel meteen komen speurders Johan Pieters en Sophie D’Hondt erachter dat het wapen waarmee de man werd vermoord, gestolen werd tijdens een woninginbraak in Boortmeerbeek. Maar was dat wel echt een inbraak of is er meer aan de hand? Het onderzoek leidt hen naar nog meer bejaardentehuizen in de regio en ook naar Brouwerij Haacht. De speurders komen terecht in een onderzoek met veel kandidaten, verschillende motieven, maar amper bewijzen. Op de koop toe moeten ze het ook nog eens met een man minder zien klaar te spelen. Hoofdinspecteur Louis Fransen, die het team jarenlang geleid heeft, gaat immers met pensioen. Slagen ze er ook zonder zijn hulp in om de dader tijdig te klissen? En hoe gaat het nu verder met Johan en Luna? Je ontdekt het in een verhaal waar naast wraak, ook liefde een rode draad is.

Tom Bergs (1987) is in het dagelijkse leven werkzaam als administratief bediende bij de politie. De reeks rond speurders Johan Pieters en Sophie D’Hondt speelt zich steeds af in zijn eigen thuisbasis Haacht en omgeving (Keerbergen, Boortmeerbeek, Hever, Schiplaken, Wespelaar, Tildonk en Wakkerzeel). Uiteraard blijven de verhalen fictief, maar werden ze wel steeds vakkundig nagelezen door internen binnen de politie.

Mijn leeservaring:

De detective boeken van Tom Bergs zijn op zijn zachts gezegd erg Vlaams geschreven. Ik vind het leuk om te lezen, maar menig Nederlander heeft er moeite mee, dus werd er besloten Dubbelleven, maar ook het nieuwe boek van Tom Bergs, Wraakzucht iets te vernederlandsen. Tom vroeg aan mij of ik dit wilde doen en het leek me erg leuk en stemde ermee in. Ik had niet verwacht dat dit nog zo veel werk zou zijn en ook best heel moeilijk. Sommige woorden konden we gewoon niet veranderen, het was of te Nederlands of te Vlaams en iets er tussen in was er niet. Toch hebben we in samenspraak echt heel veel veranderd. Gelukkig is het nog steeds een Vlaamse detective, maar hopelijk voor de Nederlanders wat makkelijker te lezen, ook al staan er nog steeds enkele woorden in die wij echt niet kennen.

Woonzorgcentrum was toch ook wel een woord waar we lang over gedaan hebben om het wat te vernederlandsen. Dan heb je ook nog het klissen van iemand. Het inrekenen van een verdachte. Volgens mij is dat woord erin gebleven, want we konden geen woord bedenken wat we beide echt begrepen, Het inrekenen wordt niet in België gebruikt. Ik heb met heel veel plezier de boeken gelezen en zoveel mogelijk woorden en zinnen veranderd. Dat Tom blij was, met mijn veranderingen liet hij duidelijk merken.

Gisteravond kreeg ik de e-pub van het boek en begon meteen met lezen. Ik ben al een eindje op weg maar voor de boekpresentatie heb ik het zeker nog niet uit. Het leest lekker vlot met natuurlijk de gebruikelijke Vlaamse ondertoon. Vond ik Dubbelleven goed, vind ik dat Tom met Wraakzucht in zijn schrijven erg gegroeid is. De op en aanmerkingen van verschillende recensenten rond Dubbelleven heeft hij goed door gevoerd in het volgende boek.

Acht minuten voor negen uur moet het gebeuren. Geen minuut vroeger of later. Dat heeft een reden. Alles heeft een reden in mijn minutieus voorbereid drieluik, niets is nattevingerwerk.

Wraakzucht bevat meerdere verhaallijnen, die samen tot het plot komen, maar waar ook zeker enkele plotwendingen in voorkomen. Wanneer je denkt ik weet hoe het afloopt en ik weet waarom, wordt je toch weer op een ander spoor gezet. Je kunt  de boeken vergelijken met de Baantjer boeken uit Nederland. Goede detective boeken, die als stand-alone te lezen zijn, maar waar de collega’s Sophie D’Hondt en Johan Pieters iedere keer een hoofdrol in spelen. Het boek is niet te koop bij Bol.com, maar via de standaardboekhandel in België. Mocht je nog naar de Antwerpse boekenbeurs gaan, dan kun je daar de boeken van Tom aanschaffen en ze laten signeren. Deze boeken zijn een mustread voor de detective lezers onder ons.

Lieve leesgroet Caroline

photovisi-download (9)