Recensie van Elsa·Recensies

‘Het land voorbij het hek’ – Jen Minkman “Genoten van dit mooie, bijzondere, originele verhaal.”

‘Het land voorbij het hek’ – Jen Minkman

“Perfecte combinatie tussen een futuristische wereld, gebeurtenissen, personages en hedendaagse relativisme”      

 • Auteur: Jen Minkman
 • Uitgever: Dutch Venture Publishing
 • Nederlandstalig
 • Paperback
 • 9789492585264
 • oktober 2018
 • 340 pagina’s

9200000095915905De achterflap

Mensen draaien hun hoofd naar me toe als ik ze voorbijloop. Ze weten waar ik heen ga. Mijn voeten struikelen bijna op het ongelijke wegdek als ik Marks blik op me voel branden. Dit is de enige manier waarop ik ooit zijn aandacht weet te trekken en het is vanwege een reden waarvan ik wilde dat die niet bestond. Alle andere keren dat ik wil dat hij me ziet – op school, op het marktplein, tijdens feestdagen – kijkt hij me expres niet aan. In de ogen van deze mensen ben ik een wolf in schaapskleren. Een mogelijke bedreiging.

Ik weet al wat me te wachten staat als ik eenmaal bij de Kliniek naar binnen stap. Dan moet ik met die idioot van een dokter praten zodat hij kan testen of ik aanleg heb voor gewelddadige reacties. Want dat stigma heeft sinds mijn twaalfde levensjaar op me gerust, toen de persoon van wie ik het allermeeste hield Gezuiverd werd omdat hij een smet was op deze stad.

Mijn naam is Sarah en mijn vader was een geweldsdelinquent.’

Sarah woont in Dartmoor-Stad. Ze voelt zich verbitterd en wil niets liever dan voorbij het hek reizen dat haar binnenhoudt in de “vredigste stad op aarde’. Ze weet alleen niet hoe. Maar als ze een geheim ontdekt dat president Jacob liever verborgen had gehouden, wordt Sarah gedwongen riskante stappen te ondernemen. Ze leert een jongen kennen die nog erger gevangen zit dan zij… en hij heeft haar hulp dringend nodig.

Het land voorbij het hek is het derde en laatste deel in de Eilandserie. Eerdere boeken in deze reeks zijn Het boek van voorheen en De wereld achter het water.

Mijn leeservaring

Voor Dutch Venture Publishing mocht ik meedoen aan de blogtour rondom het nieuwste boek van Jen Minkman. Het gaat hierbij om het derde en laatste deel in de YA-eilanden-trilogie ‘Het land voorbij het hek’. De eerdere twee delen heb ik alweer enige tijd geleden gelezen en ik was dan ook verheugd toen ik het laatste deel in handen kreeg om te gaan lezen. Want gek genoeg geeft het mij altijd een enorme voldoening om een boekenserie af te kunnen sluiten. Zal wel een welbekende kronkel zijn van elke boekenwurm denk ik zo.

Doordat het dus enige tijd geleden was dat ik deel één en deel twee gelezen had moest ik met dit derde deel weer even wennen aan de schrijfstijl van Jen Minkman en het verhaal op zich. Want door de delen heen zit absoluut een flinke rode draad en het is sowieso van belang om de gehele trilogie op volgorde te lezen. Toch kreeg het verhaal, toen ik eenmaal op weg was, mij vrij snel te pakken en ging ik gemakkelijk mee in de aparte maar wel herkenbare wereld van Sarah. Alle karakters die aanbod komen zijn stuk voor stuk herkenbare (jonge) mensen die worstelen met hun eigen gedachten, aan zich opdringende gevoelens en de opgelegde/gedwongen overtuigingen. Juist doordat dit allemaal uiteengezet is door het hele verhaal heen ga je als lezer je aan hen hechten en leef je mee.

Voor mij voelt het aan alsof Jen haar visie op de religieuze aspecten, of wellicht beter gezegd misverstanden, van de huidige maatschappij respectvol gebruikt en omvormt in haar eiland-trilogie. Zo ook in dit laatste deel komen veel van die aspecten samen in een eventueel toekomstige wereld. Wel op zo’n manier dat het aan de ene kant compleet anders is omdat het in een fictieve wereld speelt, maar het je wel degelijk aan het denken zet over alles wat speelt in tegenwoordige tijd. Gelukkig is er ook genoeg Fantasie over wat ervoor zorgt dat ik genoten heb van dit mooie bijzondere en originele verhaal.

Ik geef dit boek 4 sterren.

 • Spanning: 6             
 • Plot: 7     
 • Leesplezier: 8   
 • Schrijfstijl: 8    
 • Originaliteit: 8     
 • Psychologie: 7

Lieve Leesgroet Elsa Bakker 

Koop bij bol.com
photovisi-download (1)