Recensies·Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustread or Not in gesprek met…; Marelle Boersma & Antoinette Kalkman Thrilleracademie

Mustreads or Not was erg benieuwd naar de nieuwe opleiding die je kunt volgen op de Thriller academie en wij vroeger Marelle en Antoinette hoe en waarom dit zo gekomen is.

 

  • Voor degene die jullie niet kennen (we kunnen het ons bijna niet voorstellen), kunnen jullie jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie zijn Marelle Boersma en Antoinette Kalkman?

Marelle: ik ben auteur en schrijfdocent, beide met een missie om zo veel mogelijk mensen te laten kennismaken met verhalen die het waard zijn om gelezen te worden.

rond-portret.600x0

Antoinette: ik ben ondernemer, columnist en schrijver. De afgelopen 20 jaar heb ik meerdere bedrijven opgebouwd en er een echt merk van gemaakt. Ondernemen en schrijven heeft een grote overeenkomst. Voor beiden heb je een creatieve geest nodig en het vermogen om met anderen verbinding te maken.

rond-portret2.600x0

  • Marelle, jij organiseert al schrijfvakanties, waarom dan nog een academie erbij, wat kan hier meer of beter verteld worden dan bij jou in Portugal?

Marelle: De ThrillerAcademie is een droom die al jaren in mijn hoofd zit. Het leek me geweldig om de passie voor het schrijven te delen met veel meer mensen, waarbij je elkaar steunt in plaats van beconcurreert. Ik wil op deze manier de boekenwereld een beetje mooier maken. Dus het is niet zozeer beter of meer, het is dezelfde Marelle, met dezelfde expertise. We willen ook graag de lezer betrekken bij de thrillers die aangeboden worden. Schrijvers schrijven voor lezers. Dus waarom niet samen kijken hoe we boeken kunnen laten glanzen.
Mijn schrijfvakanties blijven overigens voorlopig nog in de huidige vorm bestaan.

dewereldmooiermaken-269x300

  • Waarom heb jij, Antoinette het idee dat gehad dat er een thriller academie moest komen?

Antoinette: Eerlijk gezegd komt dat idee van Marelle en heeft zij mij erbij gevraagd. Dat vind ik een hele eer overigens. Het credo binnen de bedrijven die ik heb groot gebracht is: ‘Maak de ander beter, dat komt uiteindelijk ook jezelf ten goede.’ Ik geniet ervan om een bedrijf of persoon te positioneren. Ik ben marketeer van oorsprong en vanuit dat vakgebied wil ik waarde toevoegen. Daarnaast is schrijven mijn passie en mag ik in de ThrillerAcademie die twee zaken combineren. Je zult begrijpen: ik sta te springen om aan de slag te gaan en schrijvers te helpen om een schare fans om zich heen te verzamelen en van de auteur een ‘merk’ te maken.

photovisi-download (10)

  • Er zijn best wel wat thrillerauteurs en uitgevers, waarom hebben jullie voor elkaar gekozen?

Marelle: Ik waardeer Antoinette vooral om wie zij is en hoe ze in het leven staat. Daarin herken ik haar. Dat is een belangrijke basis.

Antoinette: We vullen elkaar aan in de kennis en ervaring die we elk hebben op de verschillende onderdelen die we in de ThrillerAcademie onderbrengen en op die manier kunnen we van A tot Z voldoen aan de behoeftes van de schrijver én de lezer.

  • Wat kunnen we er ons bij voorstellen zo’n academie, zit je in de schoolbanken, is het online lesgeven of………en krijgt iedereen een diploma als ze geslaagd zijn?

De ThrillerAcademie is net wat spannender dan een ‘gewone’ schrijfschool. Het gaat om de complete route voor de schrijver: van verhaalidee tot het boek. Zelfs tot aan de lezer!

3

Want: we willen ook de lezer bij het proces betrekken, wat bij veel andere schrijfopleidingen wordt vergeten. Hoe tof is het om als lezer het gevoel te hebben een klein steentje te kunnen bijdragen door bijvoorbeeld lezersbijeenkomsten, proeflezen of het delen van een leeservaring. Schrijvers schrijven voor de lezer, dus die dragen we op handen.

We bieden online cursussen aan, workshops op locatie, schrijfweekenden, schrijfweken, en alles wat we verder nog gaan bedenken (of al bedacht hebben en nog even geheim willen houden) Het diploma is in ons geval niet één papiertje, maar dat boek waar veel beginnende schrijvers al een hele tijd van dromen.

photovisi-download (11)

  • Marelle, ga je het schrijf coachen helemaal via de academie doen of blijf je ook nog persoonlijke schrijfcoach en hoe zit het met je schrijfvakanties, blijven die nog wel bestaan?

 Marelle: Voorlopig blijft mijn aanbod nog gewoon intact, omdat ik ook veel mensen help met een levensverhaal, een young adult of een kinderboek. Bovendien zitten we nog in de opstartfase. Maar de ThrillerAcademie wordt groot, let maar op!

Ik geloof in de ThrillerAcademie, omdat dit méér is dan alleen het schrijfonderdeel. Het is het complete plaatje om een boek te schrijven. Daar ga ik voor!

  • Antoinette er stond een hele mooi quote op je tijdlijn “Soms moet je veranderen om jezelf te blijven” kun je toelichten waarom dit op jou slaat?

Ik vind het belangrijk om vast te houden aan je intrinsieke motivatie. Daarom stel ik mezelf regelmatig de vraag: waarom doe ik dit? Als ik daar geen goed antwoord op kan geven, ben ik niet goed bezig. Iedereen wordt wel eens opgeslokt door de waan van de dag. Of je doet dingen ‘omdat je die al jaren doet’ en blijf je die doen terwijl het misschien wel eens tijd wordt om ergens voor te gaan waar je meer motivatie uithaalt. Ik ben inmiddels 20 jaar ondernemer in de zakelijke financiële branche en ik merk dat ik meer de behoefte heb om af en toe eens achterover te leunen en te mijmeren. Het hoofd leeg te maken en verhalen te laten binnenstromen, die vervolgens dan weer op papier moeten komen. Op een andere manier creatief zijn en daar verschrikkelijk veel energie van krijgen. Dat betekent die quote voor mij.

7

  • Antoinette je bent erg sportief en strijd tegen ALS, totaal iets anders als een thrilleracademie, kun je uitleggen wat dit voor je betekent?

Wat mooi dat je dit vraagt! Zo sportief ben ik niet hoor. Ik ben wel erg doelgericht. Tegen mijn dochters zeg ik vaak: ‘Als je echt iets wilt, dan lukt het ook.’download (1)

Een van mijn collega’s is enkele jaren geleden getroffen door ALS. Na zo’n bericht voel je je onmachtig. We hebben samen met hem en het hele bedrijf de onmacht omgekeerd in daadkracht en hebben tweemaal meegedaan aan de Amsterdam City Swim en afgelopen jaar met de TourduAlS. Inmiddels is onze collega overleden, maar voor ALS is nog geen oplossing. Daarom gaan we door met aandacht vragen, geld inzamelen, net zo lang totdat er een oplossing en adequate behandeling is voor ALS. En als ik daarvoor het snot voor de ogen moet trainen en de Mont Ventoux op moet fietsen dan moet dat maar. Ik kan het nog, ik ben gezond. En afgelopen week is bekend geworden dat er voor een klein deel van de patiënten mogelijk een behandeling is gevonden die deze slopende ziekte bij hen kan stoppen. Het is een hele kleine vooruitgang, maar het begin is er. En voor ons dus een enorme stimulans om door te gaan. Onze activiteiten kan je volgen via swimfortim.nl.7

  • Marelle druk, druk, druk, nog wel tijd om een nieuwe thriller te schrijven? En blijf je wel openstaan voor kritiek positief of negatief nu jezelf les gaat geven aan andere thrillerauteurs? Lijkt ons best moeilijk om daar open voor te staan als je al zoveel hebt geschreven.

Inderdaad lekker druk. Dát is precies de reden dat die ThrillerAcademie er nu mocht komen. Mijn schrijfvakanties worden prima gewaardeerd (In Schrijven Magazine rapportcijfer: 9,1); een prachtig compliment! Maar dit betekent ook dat ik veel aanvragen krijg die niet in dit format passen. Schrijven bestaat niet alleen uit schrijven… En dus is een samenwerking met anderen een logische stap.

Lesgeven aan andere thrillerauteurs doe ik al zo’n tien jaar, dus wat dat betreft verandert er niet zo veel. Het totale aanbod wordt veel breder, waardoor we echt van start (een idee) tot finish (het boek) kunnen ondersteunen.

Openstaan voor kritiek? Natuurlijk, je kunt van kritiek alleen maar leren. En aangezien ik een gewoon mens ben, mag ik mijn hele leven leren. Ook lezers veranderen, dus door alle lezerservaringen blijven we graag in contact met de lezers. Ook dát is de nieuwe aanpak van de ThrillerAcademie. Wist je dat lezers ook van harte welkom zijn bij de eerste Thrillermiddagen?

photovisi-download (12)

En tijd voor een nieuwe thriller? Ciao Sicilia ligt inmiddels bij De Crime Compagnie. En er zit alweer een nieuw Ik-vertrek verhaal in mijn hoofd. No worries! Ik verwacht dat Ciao Siclia in het voorjaar van 2019 (maart?) in de boekhandel ligt.

photovisi-download (15).jpg