Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met Nicolette Molenaar – Verstoppertje.

In gesprek met Nicolette Molenaar

  • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Nicolette Molenaar?

Hoi! In mijn hart ben ik een echte Noord-Hollandse. Opgegroeid in Callantsoog en naar de middelbare school gegaan in Den Helder. Tot voor kort woonde ik in Schagen. Afgelopen zomer ben ik verhuisd naar Utrecht, maar gelukkig wonen mijn ouders nog in Callantsoog want ik mis (hun en) de zee wel!

Ik ben van huis uit juf, alleen nu even niet, en ik ben de trotse moeder van een zoon van vijf. 

photovisi-download (73)

  • Verstoppertje is je eerste boek, het is ontstaan nadat je een schrijfwedstrijd hebt gewonnen, was je altijd al van plan om te schrijven? Hoe is het allemaal begonnen?

Ja, altijd droomde ik er wel van om te schrijven, maar het bleef bij dromen. Totdat ik thuis kwam te zitten met een burn-out en ik de schrijfwedstrijden ontdekte. Ik vond het zo leuk om met een bepaalde opdracht te schrijven, dat geeft een beetje richting aan je fantasie.

photovisi-download (74)

Schrijven is iets dat je in alle rust kunt doen, en die rust had ik hard nodig. Tegelijkertijd kreeg ik er weer energie van omdat het zo leuk was om te doen!

images (1)

  • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Ik ben eigenlijk een beetje een luie schrijver. Het liefst doe ik helemaal geen research. Maar je wilt ook dat je verhaal zo geloofwaardig mogelijk overkomt dus dan is het beter als sommige dingen kloppen met het echte leven. En als je dan research doet, krijgt je verhaal ook meer diepgang en body.

download (9)

Ik vind het het leukst om iemand te spreken, dan kun je ook lekker doorvragen. En als je iemand spreekt die ervaring ergens mee heeft, dan krijg je ook ins en outs mee die je niet meekrijgt via google. Voor kleine feiten over materiële zaken google ik meestal wel gewoon.

Over mijn eerste boek heb ik een jaar gedaan. Het is dan ook een dunnetje. Ik trek voor mijn volgende boek toch wel twee jaar uit. 

  • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boek.

Het enige dat ik lezers mee wil geven met Verstoppertje, is even de tijd vergeten met een lekker spannend verhaal. Het thema van het boek was voor mij een beetje; met het kiezen van de makkelijke weg, kun je het jezelf heel moeilijk maken. Maar het boek is een thriller, het staat verder zo ver af van de werkelijkheid, ik heb er geen diepere bedoelingen mee.download (10)

  • Ben je al begonnen aan een nieuw boek, heb je al ideeën? En zo ja, welk genre kunnen we van je verwachten?

 Ja net! Ik heb ook een idee voor een roman maar waar ik nu aan werk is weer een thriller. Het wordt namelijk een het vervolg op Verstoppertje!

download (2)

  • Het boek speelt zich af in “mijn omgeving” heb je bewust voor de Noordkop gekozen?

 Ja, nouja, of dat helemaal bewust gaat. Ik begon met het idee van een kind dat onder het zand verdwijnt in de duinen. Als je dan zelf uit Callantsoog komt, laat je het toch niet in Zandvoort spelen. Ik vond het natuurlijk wel extra leuk om het dorp waar ik opgroeide te gebruiken als scene voor mijn boek.

  • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers/ hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Als beginnend schrijver ben je denk ik compleet afhankelijk van mensen die je als het ware aandacht gunnen. Ik wist eerlijk gezegd niet af van de wereld van de ‘hobby’ recensent. Er gaat een wereld voor me open. Tot nu toe zijn de recensies ook overwegend positief, dat scheelt natuurlijk ook.

En zonder social media zou ik bijna geen lezers hebben, je hebt als je zelf je boek uitgeeft geen groot marketingbudget ofzo. Op deze manier bereik je toch een heleboel mensen.

photovisi-download (75)

  • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Dat hoor je veel, terwijl de jeugd die ik ken best van lezen houdt. Ik las vroeger zelf ook niet veel. Dat kwam pas later. Tenzij je een geboren boekenwurm bent, heb je als je jong bent misschien niet de rust om te lezen? Voor schrijven geldt denk ik hetzelfde. Je moet er een bepaalde rust voor hebben of er een bepaalde rust van krijgen. Zo lang dat er niet is, ga dan maar lekker andere dingen doen.

Mijn eerste boek was er trouwens een van de “Bianca te paard” serie van Yvonne Brill. Over dat eerste boek heb ik dan ook een jaar gedaan! Haha

  • Van welke auteur ben je zelf groot fan en is hij of zij grote voorbeeld?

Renate Dorrestein was dat. Van haar heb ik (bijna) ieder boek. Zoals zij, wil ik ook schrijven. Een beetje op de rand van wat zou kunnen (of eigenlijk net niet meer). Dat lijkt me ook heel leuk om te kunnen, maar dan heb ik nog een lange weg te gaan hoor!

images (3)

  • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Alle boeken van Renate Dorrestein dus.

photovisi-download (33)