Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or not in gesprek met….; Suzanna Esther

In gesprek met Suzanna Esther

  • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen…? Wie is Suzanna Esther?

Toen ik deze vraag las moest ik echt even hard nadenken. Het is in mijn beleving een hele existentiële vraag. Wie is iemand? Ben je wat je in het leven doet, waar je woont, en je leefsituatie? Of ben je een kernwaarde? De mensen die mij kennen zeggen wel: Suzanna Esther is een creatieve vrouw, spontaan en impulsief. Ik vind dat ik in de kern een onderzoeker ben. Ik was het kind, en ben de vrouw die zich altijd afvraagt: Waarom? Verder ben ik een hele begane moeder, een uitdagende sparringpartner en een liefdevolle mensenmama voor mijn twee hondjes en twee tropische springspinnen.

photovisi-download (15).jpg

  • Hoe ben je schrijfster/schrijver geworden, heb je dit altijd al gedaan, of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Ik ben achteraf bezien altijd een schrijver geweest. Als kind had ik al zoveel vragen, en verwonderde mij over het gedrag van de mensen in mijn omgeving. De behoefte om al schrijvend bepaalde systemen te onderzoeken begon aldownload (18) vroeg. Ik denk dat ik acht jaar was toen ik begon met mijn gedachten op papier te zetten. Dat waren toen nog kinderlijke gedachten natuurlijk. Vooral op veel vragen, waar niemand mij het antwoord op kon geven probeerde ik antwoorden te vinden. Schrijver worden was toen nog geen droom, het was een behoefte. Ik ben pas voor publiek gaan schrijven toen ik het gevoel had dat ik kon verwoorden wat ik wilde zeggen. Schrijven zie ik als een ontdekkingsreis van kleine en grote zaken en daar neem ik anderen graag in mee.

  • De Stem is je tweede boek, je eerste was de Novelle Wervelstof, was deze tweede heel anders om te schrijven en zo ja waarom?
  • De Stem is fictie, terwijl Wervelstof gebaseerd is op waargebeurde feiten. Dat was heel anders om te schrijven. Schrijven met bepaalde herinneringen waar je het verhaal aan kan ophangen, is meer vertellend, terwijl de Stem schrijven voor mij eerder een zoektocht was naar wat het verhaal mij wilde vertellen.6.
  • Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Heb je bepaalde rituelen waar je mee begint. Waar haal je je inspiratie vandaan?
  • Ik heb wel vaste gewoonten, maar voor elk boek dat ik schrijf zijn die anders. Er liggen nu drie manuscripten op ‘de plank’. Sinds enkele maanden focus ik me op één project samen met een andere schrijfster. Samen hebben we een ‘soort van’ werkschema. Het boek is al vergevorderd en zal waarschijnlijk september 2019 verschijnen. Ik ben eigenlijk 24/24 bezig met schrijven, waarvan gemiddeld vier uur per dag daadwerkelijk schrijven is. Verder is mijn schrijfproces voor columns volledig intuïtief. Het kan zomaar zijn dat ik opeens alles uit mijn handen laat vallen, en onmiddellijk iets moet schrijven voordat de woorden ‘wegglippen’. Ik heb ook altijd een notitieboekje bij me, waar ik invallen in krabbel als ik onderweg ben.
  • Hoe kom je aan je inspiratie, de Stem is wel anders dan andere boeken.
  • Inspiratie krijg ik van ‘alles’. Het overvalt me en hele columns ontstaan vaak al in mijn hoofd. Voor de Stem had ik geen vast plot, dus het verhaal is ontstaan uit maar één kernzin die mij uitdaagde: Schrijf een boek waar het hoofdpersonage verliefd wordt op de schrijver. De Stem heeft zichzelf geschreven.
  • Hoe lang doe je gemiddeld over een boek, word je hierin vrijgelaten of zit de uitgeverij toch wel met een bepaalde tijdsdruk achter je? Heb je veel proeflezers, of is de uitgeverij de bepalende factor?
  • Tot nog toe doe ik één jaar over een boek. Daar valt dan ook de redactie in. Een goede redactie is heel belangrijk. Zelf heb ik opleiding redactie, dus zie ik veel zelf. Toch heeft elke schrijver een soort ‘blinde vlek’ voor eigen creaties. Zeker tijdens het schrijven van een boek. Het idee voor mijn nieuwe boek is behoorlijk complex, met veel verschillende personages. Gelukkig doe ik het niet alleen, maar ik ben wel iemand die opeens met een plottwist komt, en dan moet alles worden aangepast. Daar gaat het soms wel eens fout. Ik heb veel proeflezers, die altijd bereid zijn tijd in mijn ‘schrijfsels’ te investeren. Daar ben ik heel blij mee.
  • Hoe zit het met de cover, heb je die zelf gemaakt, bepaald of uitgezocht of heeft de uitgever dat voor je gedaan?
  • De uitgever van de Stem heeft de cover bepaald, met inspraak van mij.
  • Wat wil je, mensen mee geven met jouw boeken.
  • Zoals ik al zei, schrijven zie ik als een ontdekkingsreis van kleine en grote 9.zaken en daar neem ik anderen graag in mee. Ik ben wel iemand die graag deelt met anderen. Als ik een ontdekking heb gedaan, wil ik het graag vertellen, zodat anderen zich ook kunnen verbazen, verwonderen, en zichzelf of anderen vragen kunnen gaan stellen. Ik denk dat ik in de kern een entertainer ben. Qua levensstijl ben ik behoorlijk introvert, maar in mijn schrijven ben ik extrovert.
  • Kunnen we nog een ander genre van je verwachten? Of ga je je eerste helemaal onderdompelen in dit genre?
  • Mijn fascinatie voor psychologie, gecombineerd met mijn liefde voor taal heeft tot nu toe geleid tot twee hele verschillende boeken. Wat altijd leidend zal blijven in wat ik nog ga schrijven is psychologie, en onderhuidse spanning. Wat ik wel heel leuk vind is een soort magisch realisme. Verhalen die zich afspelen met hele ‘normale’ mensen, soms zelfs in een hele ‘saaie’ setting, die dan toch ontaarden in een soort achtbaan van verontrustende ontwikkelingen. In de Stem zit een vorm van magisch realisme, gemengd met realisme. Subtiele humor is ook iets wat ik blijkbaar in mijn verhalen stop. In mijn volgende boek spelen die onderdelen ook. Van elk boek dat ik heb geschreven heb ik iets geleerd, en dat neem ik mee naar een volgend boek. Mijn – ons – volgende boek wordt dan ook extreem spannend!
  • Wat is jouw leukste/mooiste/ontroerendste ervaring aan de tijd dat je schrijft?

Het moment dat ik voor het eerst ‘mijn eigen boek’ in handen kreeg. Ik weet nog dat ik er heel lang naar staarde, het open klapte en eraan rook. Op mijn boekpresentatie schoot iedereen toen in de lach. Wat schrijven mij heeft 003opgeleverd is geweldig. Voorheen was ik soms best eenzaam, met mijn gedachten en ideeën voelde ik me soms een soort Remi. Door schrijven is mijn wereld veel groter geworden. Gevoelsmatig dan, want ik heb vroeger heel veel gereisd. Mijn ervaringen en mijn reizen kan ik nu ook delen met anderen.

  • Er zijn tegenwoordig veel mensen die de pen oppakken, heb je hier nog tips voor, waar moeten zij aan voldoen om zich te onderscheiden?

Jezelf onderscheiden in boekenland is best lastig. Er zijn zoveel goede schrijvers, en voor elk genre is er wel een markt. Je doelgroep bepalen is vaak best slim, alleen weet je soms niet van tevoren wat je doelgroep is. Mijn verhalen zijn – volgens zeggen – niet ‘doorsnee’.

Ik denk dat het meest belangrijk is: Blijf dicht bij jezelf. Schrijf het verhaal wat je zelf graag wilt lezen. Durf jezelf neer te zetten op de wijze die het beste bij je past.  Wees overtuigd van je kunnen. Het is voor mij ook nog lastig hoor, maar deze tips            zijn wel belangrijk.

  • De kracht van Social media is momenteel erg sterk, waarom heb je voor een blogtour gekozen? Hebben Blogs meerwaarde voor jouw boeken?

Ik wilde al heel lang een blogtour, maar het was er nog nooit van gekomen. Social media wordt steeds belangrijker. Als schrijver moet je ook goed onderlegd zijn qua marketing en zichtbaarheid. Men moet weten dat er een boek is, geschreven door Suzanna Esther. De Stem. Het leven gaat heel snel, en het leven ‘online’ is een ‘vluchtige wereld’. Een blogtour strekt zich uit over een langere periode, en als schrijver en lezer krijg je een beter beeld, objectiever, hoe het boek beoordeeld en ervaren wordt. Dat is leerzaam en vooral leuk voor mij. Tegelijkertijd is een blogtour veel duurzamer. De recensies verschijnen ook in iemands blog, en blijven daar tot het einde der tijden staan. Ik houd van duurzaam. 😉

photovisi-download (16)

  • Hoe ervaar je de verschillende kritieken opbouwend, lovend en soms wellicht ook minder positief?

Gelukkig krijg ik heel veel positieve reacties op de Stem. Natuurlijk heb ik ook minpunten gehoord, en dat blijft altijd even slikken. Gelukkig krijg ik die niet vaak, maar die ik heb ‘gelezen’ neem ik mee als leerpunt. Soms schaar ik het ook onder ‘smaken verschillen’.

  • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik ben altijd een fervent lezer geweest. Toen ik een jaar of 11 was had ik op een bepaald moment de plaatselijke bibliotheek ‘uit’. Ik had alles gelezen wat ik 10.wilde lezen. Er zijn zoveel mooie boeken die ik heb gelezen, maar wat als eerste opkomt is ‘Alleen op de wereld’. Ik vond het helemaal geen zielig boek. Het leek me geweldig de wereld rond te reizen, het artiestenleven en dan ook nog met zoveel dieren. Uiteindelijk heb dus veel gereisd, leef ik een soort ‘artiestenleven’ en heb ik heel veel dieren. Het is jammer dat er door de jeugd minder gelezen wordt, al doen zij weer meer dingen die er nog niet waren toen ik jong was. Wat wel leuk is te melden dat ik samen met ‘anderen’ volgend jaar een project start om jonge mensen te stimuleren meer te gaan lezen. Dat project is nog in ontwikkeling. Wordt vervolgd…

  • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Mijn boekenselectie is heel breed. In de tijd dat mijn eerste boek uitkwam, ervoor en erna, heb ik heel weinig gelezen. Sinds een half jaar lees ik weer heel veel, en ik heb een enorme inhaalslag te maken. Er zijn zoveel nieuwe schrijvers bijgekomen. Mijn boekenkast is voornamelijk gevuld met Nederlandse literatuur, en ik heb nog steeds een voorkeur voor Nederlandse schrijvers. Natuurlijk met enkele uitzonderingen: Stephen King, Donna Tart, Isabel Allende etc…

Mijn nieuwe ontdekking is de schrijver van Hex. Geweldig geschreven, en                    waanzinnig verhaal. Zo wil ik ook schrijven, maar dan op mijn eigen manier.                Hex moet iedereen lezen. Vind ik. En de Stem van Suzanna Esther natuurlijk.

  •  Is er nog iets speciaals dat je met de lezers wilt delen?

Blijf vooral lezen en kies een boek dat niet in de top tien staat. Stap uit je comfortzone en ga op ontdekkingsreis in boekenland. Er is zoveel moois.