Recensie van Elsa·Recensies

‘Een tweede leven voor Norbert Z.’ – Keziah Frost “Dit doet denken aan Hendrik Groen 4 sterren”#Elsa

‘Een tweede leven voor Norbert Z.’ – Keziah Frost

“Het verhaal van Norbert Z. deed mij denken aan de boeken en serie over Hendrik Groen, aan ouderwetse familie/kerstfilms met Robin Williams in de hoofdrol en meer in die trant.”

 • Auteur: Keziah Frost
 • Uitgever: Karakter Uitgevers
 • Nederlandstalig
 • Paperback
 • 9789045219110
 • Oktober 2018
 • 336 pagina’s

Achterflap

9200000095657162Een tweede leven voor Norbert Z. is een bijzonder boek dat ons eraan herinnert dat we nooit te oud zijn om een nieuwe weg in te slaan. Een verhaal over vriendschap, eenzaamheid en grote successen op latere leeftijd.

Norbert Zelenka is een bescheiden man en heeft altijd op de achtergrond geleefd. Nu is hij drieënzeventig, arm en eenzaam. Als drie vlotte, oudere dames Norbert hun plan voorleggen, stemt hij aarzelend in. Hij wordt de waarzegger van hun stadje en al gauw neemt zijn leven een verrassende wending. Hij blijkt, na jarenlang de persoonlijke drama’s van andere mensen te hebben geobserveerd, een uitstekende waarzegger te zijn.

Allerlei mensen beginnen van zijn diensten gebruik te maken. Wanneer Norberts kleine wereld langzaam groter wordt, met nieuwe vrienden en volop zelfvertrouwen, voelt hij zich eindelijk op zijn plek. Maar er dreigt gevaar aan de horizon. Een jonge, verwarde vrouw verdwijnt na een slechte voorspelling spoorloos. Norbert moet alles op alles zetten om haar weer veilig thuis te krijgen

Mijn leeservaring

Vanaf de eerste pagina’s gaf dit verhaal mij een gezelligheidsgevoel, een ander woord kan ik er niet voor bedenken. Alhoewel, wellicht knusheid? In ieder geval wilde ik met een grote kop thee, onder een dekentje wegkruipen op de bank en dit boek achter elkaar uitlezen. Het deed mij denken aan de boeken en serie over Hendrik Groen, aan ouderwetse familie/kerstfilms met Robin Williams in de hoofdrol en meer in die trant.

Verdriet, humor, rouwverwerking, zelfontwikkeling/reflectie, familiebanden, vriendschap en nog veel meer komt in dit liefdevolle verhaal aanbod. Ondanks, of misschien dankzij, al deze diverse elementen leest het geheel lichtjes en vlot richting het einde. De schrijfstijl lijkt zich aan te passen aan de karakters van wie je op dat moment de belevenissen leest.

“Je goed kleden was een van de vreugdes van het bestaan, dacht ze bij zichzelf, terwijl ze de hoek van Clarence Avenue en Main Street omsloeg.”    

Voor mij voelde dit boek tijdens het lezen ook als een soort van hoopgevend en een les in niets is wat het lijkt te zijn vooraf. Toch had ik soms heel even het gevoel dat kleine gebeurtenissen zich leken te herhalen waardoor het enigszins langdradig voelde op een gegeven moment. Maar het uiteindelijke, complete verhaal wist mij toch vast te houden en te vermaken tot op de laatste pagina.

 • Ik geef dit boek 4 sterren
 • Spanning: 6
 • Plot: 8
 • Leesplezier: 8
 • Schrijfstijl: 8
 • Originaliteit: 7
 • Psychologie: 8

 Lieve Leesgroet Elsa Bakker

 Koop bij bol.com

photovisi-download (35)