Boek 10 “De interviews en recensies”

Boek 10 “De interviews en recensies”

Ook van de boeken welke in 2017 zijn verschenen hebben wij recensies gemaakt en interviews gehouden met de schrijvers van #boek10/2017

photovisi-download (38)

 

photovisi-download-47

Mustreads or not! in gesprek met..; Silvia van Gimst “One for the Birds”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Silvia van Gimst eigenlijk

Silvia  is een creatieve duizendpoot die haar opleiding volgde aan kunstacademie Sint Joost in Breda. Ze is afgestudeerd in de richting fotografie.ywu8qy55_400x400

Zo maar een paar dingen waar ze zich mee bezig houd: Koken, lezen, films, muziek, series, tekenen (wat ik eigenlijk helemaal niet kan), fotograferen, kunst, toneel(spelen), documentaires, vampiers en andere bovennatuurlijke zaken, de psyche, geschiedenis van het oude Rome en nog veel meer. In september 2016 begin ik met een opleiding tot therapeut reflexologie. Oosterse geneeswijzen interesseren me en wilde daar iets mee gaan doen. Ik woon in ’s ‘s-Hertogenbosch samen met mijn lieve wederhelft en hondje Sam.photovisi-download-55

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je zo tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

download-28Een van mijn grote idolen is Marc Bolan. De zanger van de Britse band T. Rex die in 1977 op 29 jarige leeftijd om het leven kwam bij een tragisch auto ongeluk. Ik had een droom waar hij in voor kwam. Die droom heb ik de dag er na direct op papier gezet. Het was maar een half A4tje, eigenlijk niks bijzonders, maar toen ik het later doorlas dacht ik ‘dit kan best wel eens wat worden.’ Ik heb het aangepast en zo ontstond mijn eerste verhaal voor de verhalenbundel. Inside information: Het verhaal Soon is gebaseerd op deze droom.

Ik had altijd als de droom om te schrijven maar nooit de moed gehad om er aan te beginnen. Toen ik 35 werd dacht ik ‘het is nu of nooit’ images-17en ben toen heel ambitieus aan een roman begonnen. Die heb ik weliswaar afgemaakt maar even in de koelkast gelegd. Dat komt nog wel. Toen ik met de korte verhalen begon wist ik dat ik op de goede weg zat. Ik wist dat ik dat eerst af moest maken.

Ik denk in beelden, hoogstwaarschijnlijk omdat ik kunstenaar/fotograaf ben. Die beelden omzetten in schrift is niet makkelijk. Je moet echt een switch maken. Ik geloof dat me dat gelukt is. images-18

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik had en heb nog steeds iemand naast me zitten die erg kritisch is, wat in het begin erg moeilijk voor me was. Dit heeft er uiteindelijk wel voor gezorgd dat het boek beter is geworden en ben ik blij dat diegene zo kritisch was/is. Aan jaknikkers heb je niks. Erg leuk en goed voor je ego maar uiteindelijk brengt je dat niet naar een hoger plan.

Toen ik het boek naar de vertaalster stuurde zag ik de oproep van Godijn Publishing over BOEK10! Ik heb geen moment geaarzeld en mijn manuscript opgestuurd. Ik hoopte op een reactie met feedback maar kijk me nu zitten. Mijn boek gaat werkelijk gelanceerd worden op 22 september!5

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Ik heb er zo’n twee jaar over gedaan voor dat ik mijn twintig verhalen af had. Dit moest inderdaad in combinatie met werk en de rest van mijn leven maar voor mij prima te doen. Ik heb wat research gedaan met het oog op wat tijd- en plaatsbepalingen en wat actie scènes maar ben daar geen uren mee bezig geweest.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Ik wilde in eerste instantie mijn boek in eigen beheer uitgeven. Ik ben oprecht blij dat ik de kans heb gekregen dit via Godijn Publishing te mogen doen. Er komt nogal wat bij kijken.

Wil je zelf een boek gaan schrijven? Fantastisch natuurlijk maar zorg dat je iemand in de buurt hebt die echt kritisch is. Wat ik al eerder zei, aan jaknikkers heb je niks. Niet leuk maar wel noodzakelijk. Ben kritisch naar jezelf, ben eerlijk en realistisch.

Wat ik mensen wil meegeven met mijn boek? Mijn boek is gevuld met verrassende, korte verhaaltjes met een macabere twist. Dat is een genre waar je van moet houden. Toch denk ik dat het voor een groter publiek is weggelegd omdat het grijpt en verwonderd. Open your mind!

 • Natuurlijk zul je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld en voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Ik las als kind veel Agatha Christie en Stephen King. Ik houd van intriges en suspense. Horror en griezelen, heerlijk!

Zeker één plank van mijn boekenkast is volledig gevuld met vampierboeken. Daar heb ik al van kleins af aan een oneindige fascinatie voor gehad.

En verder: Stieg Larsson, Jo Nesbo, Karin Slaughter maar ook schuw ik de oude meesters niet. Ook las ik: Faust van Goethe en heb grote bewondering voor Les yeux sont fait van Jean Paul Sartre.

photovisi-download-56

Ik ben niet het zoetsappige type, dat is duidelijk terug te zien in de boeken die ik lees maar ook in mijn eigen schrijfsels. Ik heb iets met het bovennatuurlijke, het macabere, de dood en bizarre en vreemde situaties.

Ook lees ik veel biografieën en geschiedenis boeken.

 • De kracht van social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Onderschat de kracht van social media niet! Ik zie zelf hoe meer ik Twitter en blog hoe meer volgers ik krijg. Ik geloof er eerst niet zo in maar ik zie nu met eigen ogen hoe het werkt. Ik ben er ook van overtuigd dat je elkaar met media moet helpen. Veel delen en retweeten, dat werkt. Ben niet alleen met je eigen dingetje bezig. Posts van anderen delen is fijn, lief en wordt gewaardeerd. Voor deze wijsheid wil ik de credits wel overdragen aan mijn collega BOEK10! Schrijfster Nienke Pool. Zij kwam hier mee. Ik bevestig alleen, want het is zo. Het werkt! 

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Ik heb geen vast schrijfritme al denk ik dat dat wel beter voor me zou zijn. Ik denk dat ik mezelf soms nog wat te afhankelijk opstel van inspiratie.

Ik moet wel enige mate van rust om me heen hebben anders kan ik me niet concentreren.

 • Als je één ding mocht kiezen, waarover zou je dan nog heel graag willen schrijven?

Ik wil graag mijn roman, die nog in de ‘koelkast’ ligt afmaken en ik wil mijn biografie schrijven. Dat zijn dus eigenlijk twee dingen maar wel twee die ik ECHT nog wil doen.

 • De wereld van het ongrijpbare heeft op jou een enorme aantrekkingskracht lazen wij, kan je ons eens vertellen wat je daar zo mooi/ spannend/ intrigerend aan vindt?

Vanaf ik me kan herinneren heb ik me altijd al verzet tegen de gevestigde orde. Iets wat niet makkelijk is. Je kan op gaan in de massa en met de wind meewaaien. Dat is makkelijk maar heeft me nooit getrokken. Vervolgens kun je dit op twee manieren aanpakken. Dwars tegen de stroom in of er met een boog omheen lopen. Bij de eerste zul je veel botsen, in het tweede geval krijg je niet veel tegengas maar in beide gevallen kan het een eenzaam pad zijn.

Wat ik hiermee wil zeggen is eigenlijk dat ik altijd op zoek ben geweest naar het onbekende. Ik wil weten wat er is voorbij die berg die we allemaal kennen. Er is iets wat ik niet kan zien. Als ik het niet kan zien vul ik het zelf in.

Wat bestaat en wat ik zie is niet zo interessant. Het is hetgeen wat ik niet zie en niet begrijp wat zo intrigeert.

Dingen die ik niet begrijpt en zeer onwaarschijnlijk acht, maar niet geheel onmogelijk zijn, dát zijn dingen waar ik mijn hoofd over wil breken. Is er bewijs dat we niet kunnen tijdreizen? Hoe werkt het brein van een moordenaar? Hoe werkt het brein überhaupt? Waarom doen we de dingen die we doen? Geesten bestaan, of toch niet? Luisteren we naar het gevoel of luisteren we naar de ratio? Vragen, vragen, vragen. De simpele antwoorden schuif ik aan de kant. Die wil ik niet, die verzin ik zelf.

“I reject your reality and substitute my own”.

download-32

 • Naast het schijven ben je Kunstenaar en Fotograaf, allebei heel creatieve beroepen. Moet je creatief zijn om een boek te kunnen laten ontstaan?

Ik denk dat je creatief moet zijn om een goed idee te kunnen laten ontstaan al ben ik er niet van overtuigd dat je ook perse een creatief beroep moet hebben of creatief moet zijn om te kunnen schrijven. Ik denk juist dat mijn beeldend beroep me lang heeft tegengewerkt. Ik denk altijd in beelden. Die moest ik vervolgens omzetten in woorden. Ik heb lang gedacht dat ik helemaal niet kon schrijven ook al wilde ik het dolgraag. Ik heb ook echt moeten doorzetten. Ik dacht niet dat het potentie had tot dat iemand mijn een schop onder mijn kont gaf en zei dat ik door moest gaan.images-16

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Eigenlijk is mijn verhalenbundel een autobiografie. In ieder verhaal zit wel een fascinatie, obsessie of persoon die ik erg bewonder. Dat is voor de lezer niet duidelijk maar voor mij erg leuk. Een soort persoonlijke dubbele bodem.

********************************

One for the Birds – Lily Mitchel

De Achterflap:

One for the Birds is een in het Engels geschreven boek., Een voor de vogels is een unieke verzameling van korte verhalen die je een beetje ongemakkelijk gevoel geven. 

In One voor de vogels, verteld Lily Mitchell surrealistische en macabere situaties waarin de hoofdpersonen zichzelf verliezen of betrapt voelen. Maar dat is niet alles. Hier en daar leert een hoofdpersoon waardevolle levenslessen maar soms komen die iets te laat. Naast de dood en spanning kun je een flinke dosis sarcasme vinden. Deze korte verhalen zijn een makkelijk te lezen en zeer variabel. Bent u dol op enge verhalen dan wil je dit boek niet missen. 

trailer One for the Birds

Mening

Aangezien One for the Birds een Engels boek was, zijn we zo vrij geweest het boek uit handen te geven. Ons Engels is niet heel goed. Gelukkig waren Linda en Petra zo enthousiast dat zij het boek graag samen wilde recenseren. Meiden bedankt.

De cover vonden ze heel mysterieus, het past prima bij het boek. Welke ook erg mysterieus is. Je kunt niet afleiden waar het boek over gaat dus aan de hand van de omslag is het één groot mysterie wat het boek gaat brengen.

One For the Birds, is een boek vol korte verhalen, welke allemaal best spannend en soms best eng zijn, de boeken gaan over niet alledaagse dingen, het valt wel in het Fantasie genre. Doordat de verhalen enorm spannend en mysterieus zijn wil je door blijven lezen tot het einde, je blijft geboeid. Je wilt weten hoe het afloopt. Wanneer je van het volgende verhaal een paar korte zinnen leest heb je gelijk weer dit zelfde gevoel. Je zit er midden in en weer wil je door lezen tot de plot.

Kortom, bij elk verhaal is de spanningsboog heel hoog, het mysterie bijna eng soms. De verhalen zijn pakkend en vlot geschreven. Stoppen is bijna niet mogelijk.

Ja, One for the birds is een Mustread.

 • Plot          4 ****
 • Schrijfstijl 4 ****
 • Leesplezier 4 ****
 • Spanning 5*****
 • Psychologie 4 ****

Een ruime 4 sterren voor One for the birds..

download-4

**********************************************

photovisi-download-49

Mustreads or not !  in gesprek met..; Sylvia Vermont “Strikverhalen”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen. Wie is Sylvia Vermont eigenlijk?

Ik ben een actieve en sportieve vrouw met fantasie en humor. Aandacht voor mensen, betrokken en een tikje verlegen.download-15

 • Als schrijver van je debuut zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen. Had je altijd al de passie om te schrijven?

Vanaf de basisschool hield ik van schrijven en dat is nooit meer overgegaan. Ik schreef verhalen, maakte een tijdschrift en was erg goed in Nederlandse taal en in opstellen schrijven. Als jurist ben je erg met taal bezig, alleen op een andere manier dan als creatief schrijver. Ik heb een aantal schrijfcursussen gedaan en docenten adviseerden me om door te gaan en te blijven schrijven.

photovisi-download (64).jpg

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Na twee eerdere publicaties in verhalenbundels en de reacties die ik daarop kreeg, wist ik dat ik een eigen verhalenbundel wilde publiceren. Een aantal verhalen heb ik laten lezen aan mijn partner. Feedback is altijd erg zinvol. In mijn verhalen bouw ik de spanning op en ik balanceer altijd tussen teveel informatie weggeven en teveel onduidelijkheid overlaten. Wat voor mij als schrijver voor de hand ligt is, is soms bij de lezer niet overgekomen. Tot de laatste zin wil ik de spanning in het verhaal houden en dan is het soms goochelen met woorden. Maar dat is juist de uitdaging!

 • Een boek schrijven kost research en tijd, was het te combineren met je werk en hoe lang ben je ermee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan?

Ik doe geen of nauwelijks research. Mijn verhalen zijn gebaseerd op fantasie, zijn pure fictie. Een enkele keer zoek ik iets op, meestal op internet, over een product of iets dergelijks.photovisi-download-65

Ik heb er enkele jaren over gedaan om tot deze bundel te komen. In de loop der tijd heb ik steeds meer verhalen geschreven die publicatiewaardig zijn

 • Wat wil je mensen meegeven met je boek, en raad je mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze op letten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt

Met mijn verhalen wil ik mensen verbazen,verrassen, zich laten meevoeren met het verhaal, spanning en ontspanning tegelijk. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is dat ze niet kunnen stoppen met lezen omdat ze willen weten hoe het afloopt. Dat je het niet weg kan leggen.

Voor mensen die een boek willen schrijven heb ik het advies: doe het, begin eraan. Het is solistisch, maar het eindresultaat is enorm bevredigend en alle inspanning waard.download-51

Mijn tips: veel oefenen en feedback vragen, ook als je tevreden bent met je eindversie.

 • Natuurlijk zul je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld en voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Ik hou van Nederlands literaire thrillers, zoals Saskia Noort, Esther Verhoef, Marion Pauw en Judith Visser. Maar ook bijvoorbeeld van Edgar Allen Poe, Roald Dahl en Midas Dekkers.

photovisi-download-63

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt? 

Ik zonder me af op mijn werkplek, elke ochtend schrijf ik, heel gestructureerd. Als ik bezig ben, raak ik in een flow en ervaar de omgeving nauwelijks. Meestal werk ik aan verschillende projecten en als ik geen deadline heb, werk ik aan het stuk waar ik het meeste zin in heb op dat moment.

 • Als je één ding mocht kiezen, waarover zou je dan nog heel graag willen schrijven?

Een roman over het opkrabbelen na een echtscheiding.

 • Wanneer we informatie over je zoeken, zien we dat je niet op social media zit, heb je dit bewust gedaan, want verder is er ook weinig over je te vinden? Denk je niet dat je de kracht van de media zult missen bij de lancering van je boek?

Sinds kort zit ik op Facebook. Het is nogal wennen voor me. Ik ben meer iemand van de real life contacten. Maar nu ik FB ernaast doe, vind ik het eigenlijk wel leuk en besef dat het iets is wat je daarnaast doet, niet in plaats van (echte vriendschappen).

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Ik heb twee keer eerder gepubliceerd in een verhalenbundel bij Godijn Publishing en de finale van een landelijke schrijfwedstrijd behaald.2

****************************

Strikverhalen – Sylvia Vermont

 • Nederlandstalig
 • 164 pagina’s
 • 9789492115102
 • september 20162

De Achterflap

Strikverhalen is een gevarieerde bundel over mannen en vrouwen, jong en oud. Grappige verhalen worden afgewisseld met misdaad, meermaals met een duister randje. Soms speelt het verhaal zich af in het heden, andere keren wordt een beeld geschetst van een bizarre toekomst. Herkenbare situaties worden omgevormd tot absurde ervaringen.

Heilig water
Vormt een kostbaar schilderij de oplossing voor de financiële problemen van een kerk?

Twee zielen met gedachten
Wat gebeurt er als een kind en een ex-gevangene elkaar tegenkomen in een park?

Een nieuwe kans
Kan een week vakantie met een vriendin je huwelijk redden?

Definitief lichter
Is er een methode om blijvend gewicht te verliezen?

Mijn Mening:

Mijn laatste Boek10 boek. Een boek met korte verhalen. Ik was benieuwd en wat heeft Sylvia mij verrast.

Verhalen met een goed begin en einde, sommige met een voorspelbaar plot andere met een plot dat ik niet zag aankomen.

Het eerste verhaal over een ‘Bed en Breakfast’ 13 regels, maar wat moest ik lachen, hoe verzin je het.

In ‘De nakomeling’ het verhaal over varkensvlees eten tijdens je zwangerschap, hilarisch, maar ook spanning in ‘Te mooi om waar te zijn’ en een verhaal wat ik niet helemaal snapte ‘Het warmtekussen’.

‘Twee zielen met gedachten’ een verhaal waar ik kippenvel van kreeg

Wat Sylvia al schreef in het boek “Korte pauze? Leuk verhaal lezen”

Inderdaad, het boek lag op het aanrecht en elke keer als ik even ergens op moest wachten pakte ik één of twee verhalen en genoot.

Moeilijk om sterren te geven aan dit boek, maar ik probeer het toch goed te verwoorden.

 • Schrijfstijl        4
 • Leesplezier     4
 • Originaliteit      4

Ondanks dat ik niet overal sterren aan kan geven zoals plot en spanning, wil ik Strikverhalen toch met 4 sterren belonen en ik ben heel benieuwd of Sylvia nog een boek gaat schrijven met één verhaal of dat haar volgende boek weer korte verhalen worden.

Een echte Mustread voor mensen die zich op een boek niet kunnen concentreren of mensen die af en toe eens iets willen lezen of gewoon een heerlijke tussendoor.

download-4

Lieve leesgroet van Caroline

*********************************************************

photovisi-download-39

Mustreads or not!  in gesprek met..; Aloysius Keller “Symfonie der dagelijkse dingen” 

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Aloysius Keller eigenlijk?

Ik ben geboren in Buitenzorg in het voormalig Nederlands-Indië en ben opgegroeid in Nederland. Na mijn middelbare school studeerde ik cultuurwetenschappen, filosofie en geschiedenis in Nederland, België en de Verenigde Staten. In het verleden heb ik gewerkt voor mediabedrijven en de overheid. Ik ben de trotse vader van drie dochters.

photovisi-download-40

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Deze  vraag is een van de thema’s van mijn boek en wordt daarin uitgebreid beantwoord, waarbij ik wil toevoegen dat mijn roman niet geheel autobiografisch is. Ik ben met het idee van dit boek begonnen na mijn opname in een instelling voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis. Na de dood van mijn vrouw heb ik een definitieve vorm voor mijn debuutroman ‘Symfonie der dagelijkse dingen’ gevonden en het binnen vier maanden geschreven.6

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Vier jaar nadat het af was heb ik het aan de uitgever toegestuurd. Voor die tijd hebben een tiental mensen het manuscript gelezen.

 • Een boek schrijven kost research en tijd, was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je die gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Ik ben met schrijven begonnen toen ik nog een fulltime baan had. Het grootste gedeelte heb ik geschreven nadat ik met vervroegd pensioen ben gegaan. De bronnen voor mijn boek bestonden voornamelijk uit egodocumenten, dat wil zeggen dagboeken van mijn vrouw en mezelf, brieven van mijn ouders en een filmscript met mijn levensverhaal dat ik voor het overlijden van mijn vrouw had geschreven. Het onderzoek via Google was beperkt en had een aanvullend karakter.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, en hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Ik wil niet per se iets meegeven, maar zou het fijn vinden als mensen bewust in het leven staan en kunnen genieten van de kleine dagelijkse dingen. Ik raad mensen aan hun gedachten, ervaringen en belevenissen op papier te zetten. Dit hoeft niet de vorm van een boek te hebben. Het is mooi als je het nageslacht iets persoonlijks kunt nalaten. Een tip? Schrijf over datgene waar je kennis van zaken over hebt en luister voortdurend naar wat je geschreven hebt.

Zoek een uitgeverij die bij jou past en waar je je op je gemak voelt zodat je altijd jezelf kunt zijn. Vaak blijkt dat al bij het eerste contact. Lees alle contracten zorgvuldig na en onderteken pas als je alles begrijpt.

 • Natuurlijk zal je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld en voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Een van mijn voorbeelden is Arnon Grunberg. Ik ren voor de eerste naar de winkel vanwege zijn stijl, observaties en aforismen. Mijn favoriete boek is evenwel ‘Het Verzameld Werk’ van Franz Kafka vanwege de sfeer die hij weet te scheppen en de thematiek van zijn boeken.

photovisi-download-41

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik erken de kracht van sociale media in het signaleren van trends en het analyseren  van ontwikkelingen. Bloggers en hobby recensenten zijn belangrijk vanwege hun netwerk en achterland..

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Nieuwe materiaal schrijf ik voornamelijk in de vroege ochtenduren. De middag en de avond reserveer ik voor herschrijven en correctiewerk. Ik heb altijd klassieke muziek of filmtracks aan staan.

 • Als je één ding mocht kiezen, waar zou je dan heel graag over willen schrijven?

Ik lees en schrijf graag over historische gebeurtenissen. Dat komt natuurlijk ook door mijn studie ‘geschiedenis’.download-10

 • Je schrijft al sinds je jongste jeugd, op school trokken je bijdrages voor de schoolkrant al de aandacht, waarom heeft het zolang geduurd voor je een boek bent gaan schrijven?

Ik heb mijn hele leven geschreven, maar niet altijd onder mijn eigen naam en nooit zoiets uitgebreids als een heel boek. Zoals ik al eerder opmerkte wordt in mijn roman ‘Symfonie der dagelijkse dingen’ duidelijk gemaakt waarom het zolang heeft geduurd. Om dat te weten te komen moet je het boek lezen.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Met het schrijven van mijn debuutroman werd me duidelijk dat schrijvers een eeuwige strijd voeren, namelijk om herinnerd te worden. Het is een gevecht tegen de vergetelheid en een ernstige aandoening die ‘onverschilligheid’ heet. Met mijn roman heb ik nooit voor ogen gehad om een opinie te verkondigen of informatie te verschaffen. Zelfs niet om in gevoelens uit te drukken hoe iets is geweest. Mijn enige intentie is om harten te ontroeren en ogen te openen. Als me dat lukt is mijn missie geslaagd.photovisi-download-42

 

 

***************************

Symfonie der Dagelijkse dingen –Aloysius Keller

 • Auteur; Aloysius Keller
 • ISBN 978 94 92115 15 7
 • Jaar van uitgave 2016
 • Aantal pagina`s 5726

“Liefde is slechts een woord totdat iemand komt en er betekenis aan geeft”

De Achterflap

Hoelang zijn ernstig zieke vrouw – violiste Maria Douglas – nog te leven heeft, weet scenarioschrijver Alec Gonzaga niet. De onzekerheid vergroot zijn dilemma om te voldoen aan haar laatste wens, het vertellen van zijn jeugdgeschiedenis.

Maria vermoedt dat de gebeurtenissen van toen de oorzaak zijn van terugkerende nachtmerries. Wat is er destijds gebeurd en wie is die mysterieuze vrouw die in zijn dromen verschijnt? Weet de psychotherapeut een uitweg of biedt een bezoek aan zijn geboorteland Indonesië uitkomst? Ondertussen bereidt Maria zich voor op haar afscheid. Steeds vaker gaat zij er alleen op uit. Alec wil zoveel mogelijk bij haar zijn, want de tijd dringt.

Mening

“De levensklok geeft geen Time outs”

Mijn vierde en laatste boek10 boek, en daarmee ook gelijk de dikste. Een in het oogspringende omslag, welke wanneer je het boek leest helemaal bij het verhaal past. De keuze is prachtige genomen hiervoor. Maar dat weet je pas wanneer je het boek openslaat.

Alec en Maria maken een moeizame tijd door, Maria is ernstig ziek, en vraagt hem het verhaal van zijn jeugd te vertellen. Waar ik eerlijk gezegd eerder dacht, is dit boek wel iets voor mij, raak ik meer en meer gevangen in de schrijfstijl van Aloysius, de zinnen zijn zo mooi volgend, zo symfonisch geschreven bijna. Dat het een feest is om te lezen. Wellicht had het iets beknopter mogen zijn, maar een kniesoor die daarop let. Dit maken de mooie opgebouwde zinnen helemaal goed.

“ Als je geaccepteerd heb wie je bent, ben je klaar om te gaan schrijven.”

Alec en Maria, beleven het naderende einde beide op een andere manier. Het raakt me hoe verschillende beide mensen zijn en hoe mooi dit beschreven wordt. Achter de mooie woorden gaat een prachtige boodschap schuil. Geniet van de kleine dingen, blijf ze zien in het leven van alle dag.

Het verhaal neemt je meer en meer in beslag en je reist mee met Alec en Maria naar Indonesië en New York, Maria wordt zieker en zieker en Alec besluit eindelijk zijn schrijvers ambitie op te pakken. Hij wil zijn levensverhaal op papier zetten. Hoe moeilijk en zwaar dit ook is. De geesten uit het verleden komen omhoog door het viool spel van Maria. De reis door het verleden van Alec, ontroeren me zo aangrijpend is dit geschreven en maken me bewust van bepaalde dingen, zoals hoe helend het kan zijn om dingen van je af te schrijven. Maar ook het naderende einde van Maria doen mij af en toe met een brok in mijn keel zitten lezen, De manier waarop Aloysius dit allemaal beschrijft, zo open en eerlijk maar ook zo herkenbaar. Diep respect.

Een reis door het leven vol Liefde, Rouw en Verwerking.

Het boek is opgedeeld in 4 delen, elk hoofdstuk start met een woord, een poëtische zin die je tot nadenken aanzet. Ook wordt bij elk hoofdstuk een muzieknoot en een muziekterm aangegeven (voor de kenners waarschijnlijk een duidelijke herkenning, over hoe het hoofdstuk gaat verlopen?) dit alles geeft het verhaal iets extra`s iets moois. (Voor de niet kenners wordt dit trouwens, allemaal aan het einde van het boek uitgelegd), er is echt werk gemaakt van dit soort extra dingen. Wat mij nog meer ontroert.

De kracht, waar dit boek mee is geschreven, is Liefde.. alles berust op liefde. Een boek wat je echt zelf moet hebben gelezen wil je het snappen.

 “Niet de sterkste overleeft, maar hij die zich het best aanpast.”

Ja, Aloysius Keller, heeft mij achter over geblazen. Een Mustread voor een ieder, welke je raakt of je wilt of niet. Bedankt, Aloysius voor dit mooie, open en eerlijke verhaal, en deze wijze lessen…

download

Lieve Leesgroet Moon

*****************************************************

Mustreads or not!  in
gesprek met..; Bibi Boom “Drijfzand”

photovisi-download-28

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Bibi Boom  eigenlijk

Auteur, bierliefhebber, levensgenieter. De korte samenvatting. Kom uit Amsterdam maar woon tegenwoordig in een kneuterig dorpje een halfuur noordelijker met mijn twee katten. Beroepshalve projectmanager, maar zou graag van schrijven, redigeren en recenseren mijn beroep maken. Ga net beginnen aan een opleiding tot biersommelier, mijn andere grote passie: lekker eten combineren met een mooi arrangement van speciaal bieren. Daarnaast organiseer ik evenementen. Kortom: een manusje van alles.

photovisi-download-29

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Ja, als kind al. Kreeg op school geregeld een standje omdat ik in de les zat te schrijven in plaats van op te letten. Op de middelbare school is dit enthousiasme de kop in gedrukt doordat ik niet overweg kon met mijn docente Nederlands en het vak ging haten. Vanaf het vierde jaar kreeg ik een andere docente en werd het mijn favoriete vak, maar het heeft nog tien jaar langer geduurd voor ik het schrijven weer oppakte. In 2012 een manuscript geprobeerd uit te geven middels crowdfunding, maar toen ik er bijna was, ging het platform failliet en was al het geld weg. Maar dat heeft me niet tegengehouden. Dat manuscript was overigens niet Drijfzand, maar het gaat wel mijn eerstvolgende project worden om dat af te schrijven.

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Initieel schreef ik het voor een schrijfwedstrijd en heb ik het door vier mensen laten proeflezen, juist mensen die ik amper kende om wel een kritische blik te hebben. Mijn moeder vindt immers alles mooi wat ik schrijf. De wedstrijd won ik niet, maar ik kreeg er wel nuttige feedback op terug, die ik heb aangewend om het te verbeteren. Na wel vier keer herschrijven opnieuw laten proeflezen en nog eens herschreven. In totaal is het een project van anderhalf jaar geworden.9

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? En de research waar heb je die gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Zonder teveel over de inhoud van het boek weg te geven kan ik zeggen dat ik behoorlijk wat uren in research heb gestoken. Het liefst was ik naar Engeland gevolgen om ter plaatse alle locaties die in mijn boek voorkomen te onderzoeken, maar dat was niet haalbaar. Dus inderdaad veel van Google, maar ook veel uit boeken en documentaires. Ik heb zelfs overwogen om het gebouw van de Scientologykerk in Amsterdam binnen te lopen en te kijken wat ze op me los zouden laten, maar dat durfde ik uiteindelijk niet.

download

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

De boodschap van het boek is vooral: blijf altijd kritisch nadenken en laat je niets aanpraten. Aan aspirant schrijvers wil ik vooral zeggen: wees altijd kritisch op je eigen tekst en neem de feedback van anderen aan. Zie het niet als afwijzing, maar als nuttige input om je verhaal sterker te maken. En geef niet op. Volg workshops, doe oefeningen en bovenal, wat ik aan Marlen te danken heb: doe met zo veel mogelijk schrijfwedstrijden mee. Het is een geweldige manier om te oefenen, het thema geeft je gelijk een kader en als je iets wint ben je meteen zichtbaar en kom je makkelijker binnen bij uitgevers.

photovisi-download-30

 • Natuurlijk zul je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld, voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver? 

Ik ben een groot liefhebber van Paulo Coelho, maar wat ik schrijf heeft daar geen enkele relatie toe, totaal ander genre.images-8Als schrijfvoorbeeld denk ik daarom vooral aan Loes de Hollander, haar stijl en de mijne hebben veel overeenkomsten, en aan Agatha Christie, die altijd van die geniale plotjes heeft. Maar wier nieuwe boek ik gelijk voor naar de winkel ren is Marlen Beek-Visser. Zij was het die mij tipte om mee te doen aan schrijfwedstrijden en kijk eens hoe dat is uitgepakt. Daarnaast is ze een begenadigd Thriller-schrijfster.

photovisi-download-31

 • Je boek Drijfzand doet mee aan Boek10 is dit een Thriller of een Roman? De uitgeverij beschrijft je als niet heel honkvast, wat genre betreft, heb je nog niet echt een genre gevonden wat bij je past of wilt je alles proberen 

Klopt. Drijfzand is een New Adult Thriller. Ik merk dat ik New Adult wel een heel prettig genre vind om in te schrijven en het is zo breed dat je er allerlei kanten mee op kunt. Mijn volgende boek gaat waarschijnlijk een New Adult roman worden in een historische setting.download-19

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Zeker wel. Ik volg diverse Booktubers, waarbij Chinouk Thijssen mijn favoriet is. En ik ben actief in verschillende Facebook-groepen waaronder Mustreads or not, maar ook groepen specifiek over Thrillers, een genre wat ik zelf graag lees en waar ik massa’s tips voor goede boeken aan overhoud. Zodanig dat mijn collectie nog te lezen boeken de 300 overstijgt. Wat ik heel fijn zou vinden is als lezers recensies willen schrijven over mijn boek, zelfs alleen een kort berichtje op een Facebookgroep met hoe goed of niet goed je het vond, leidt al tot discussie en betekent aandacht voor mijn boek. Ik merk hoe sterk ik zelf afga op de enthousiaste berichten van anderen over de boeken die ze hebben gelezen en hoe ik mijn koopgedrag daardoor laat beïnvloeden. Mond-tot-mondreclame is de beste reclame. En wellicht een win actie of een leesclub waarin mijn boek centraal staat? Daar zou ik zeer erkentelijk voor zijn.

 • Met Zwarte Passie heb je in 2015 gelijk een prijs gewonnen bij Godijn Publishing, heeft dit de juiste boost gegeven of wist je altijd al dat je schrijven kon, en wilde? 

Ja, absoluut. Het was een heel vreemde dag voor mij, omdat de dag ervoor mijn oma overleed, aan wie ik zeer gehecht was. Door de schrijfwedstrijd te winnen wist ik ineens dat ik wat ik op het afscheid zou zeggen in verhaalvorm zou zijn. Het was de bevestiging die ik nodig had om vol voor het schrijverschap te gaan.11137090_1074975742518610_6574114629484337500_n

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt? 

Dat heb ik zeker. Mijn bureau staat midden in de woonkamer, dus mijn katten houden me vaak gezelschap, maar verder wil ik niemand om me heen hebben. Verder gaat mijn telefoon uit en lees ik geen mail onder het schrijven. Dan gaat de muziek aan. Ik kies altijd voor youtube-playlists die passen bij de sfeer van wat ik aan het schrijven ben. In het geval van Drijfzand was dat urenlange zweverige yogamuziek. Ik kan geen ‘Om Shanti’ meer horen.

 • Als je één ding mocht kiezen, wat zou je dan nog heel graag willen schrijven?

Een Agatha Christie-esque whodunnit.

download-18

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Volg vooral mijn Facebook-pagina facebook.com/DePalingendeKroosjespruim en mijn Twitter-account twitter.com/BibiBoomAuthor om te zien waar ik nog meer aan werk. Later dit jaar komt er ook een website.

***************

Drijfzand-Bibi Boom  

Auteur: Bibi Boom

 • Nederlandstalig
 • 255 pagina’s
 • 9789492115119
 • september 20169

De Achterflap

Na een werkvakantie in Londen – om maar niet thuis bij zijn moeder te hoeven zijn – verheugt Florian zich op een reisje naar Schotland met zijn vriendin Donna. Als zij echter niet komt opdagen, neemt de gevoelige Florian het impulsieve besluit om mee te reizen met twee jongeren die hij net heeft ontmoet, de verlegen Lasse en de mysterieuze Pepper. Hij raakt verzeild in een wereld die zijn stoutste dromen te boven gaat, maar beseft niet dat hij wegzakt in een moeras van intriges. Is hij nog te redden? 

Drijfzand is een spannende psychologische thriller over verzet en overgave, vertrouwen en misleiding, liefde en manipulatie. Het is de emotionele achtbaan van een jongvolwassene die probeert zijn eigen weg te vinden en leert wat werkelijk belangrijk is. 

 

Mijn mening:

Ik mocht dit boek lezen voor het blog van Mustreads or not, wat ik leuk vond want ik was heel nieuwsgierig naar dit verhaal hoewel de cover mij niet aantrekt. Een beetje viezig groen met daarin een soort van rat, dat dacht ik in eerste instantie, maar dat blijkt later een lederen buideltje te zijn.

Het verhaal speelt zich af in deze tijd en wordt afwisselend verteld, in de ik-vorm, door Florian, zijn vriendin Donna en zijn moeder Amanda. Dit is niet storend, boven de hoofdstukken en zelfs de alinea’s wordt duidelijk aangegeven met wie je als lezer te maken hebt.

Het grootste gedeelte, zo een twee derde, van het verhaal betreft Florian die meegezogen wordt in een wereld die hij voorheen niet kende. Florian neemt wel heel snel het besluit om met 2 volslagen vreemden mee te gaan en vervolgens wordt dan de weg die hij in het kamp bewandelt ontzettend lang gerekt. Als lezer krijg je, keer op keer, te maken met heel veel meditaties en uitleg over de cirkels. Dat haalt behoorlijk de vaart uit het verhaal. Het einde wordt dan ineens weer afgeraffeld, net als in het begin gaat het tè makkelijk. Voordat het de kans krijgt om spannend te worden is het al klaar.

Het verhaal raakte me niet, ik kon me niet inleven in de personages en had geen sympathie voor hen behalve misschien een beetje voor Donna. Spanning heb ik nergens gevoeld, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik niet meeleefde met de gebeurtenissen en de personages.

De auteur heeft een toegankelijke schrijfstijl, ze maakt geen gebruik van onnodig moeilijke woorden of ingewikkelde zinsopbouw.

Het verhaal is goed bedacht maar de personages en de spanning hadden beter uitgewerkt moeten worden. Die uitwerking en verdieping zat wel in het spirituele deel, zelfs een beetje te veel. Kortom een aardig debuut maar nog geen topper.

 • Plot: 3 ***
 • Spanning: 1*
 • Schrijfstijl: 3***
 • Leesplezier: 2**
 • Psychologie: 3***

download-3

Lieve Leesgroet Anita Poot Knulst 

*****************************************************

Mustreads or Not in gesprek met..; Titia Muizelaar “ What goes around comes around”

 • Als debutant willen wij u graag leren kennen, kunt u zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Titia Muizelaar eigenlijk

Ik ben geboren (1948) en getogen in Amsterdam. Na de lagere school heb ik mijn opleiding op de MMS voltooid. Verscheidene cursussen gevold waaronder in 1987 de opleiding tot televisie-regieassistente op Santbergen, Hilversum. Met mijn ex echtgenoot het televisie productiebedrijf  “Thems-90 “gerund.  Na de scheiding heb ik mijn bedrijf opgeheven maar kwam in televisieland niet meer aan het werk. Te oud misschien maar er heerste vriendjespolitiek en daar kan je niet tegenop als jouw vriendjes niet meer werkzaam zijn. Dus dat was einde verhaal.muizelaar-titia_-zw_-070616-303x210

In 2011  de cursus Korte Verhalen schrijven bij de NHA gevolgd en in 2012 heb ik mij aangesloten bij ‘SchrijvenInHoorn’ van Godijn Publishing.

photovisi-download-33

Ik heb drie zonen, twee schoondochters, een schoonzoon en vijf kleinkinderen, in de leeftijd van 1 tot 7 jaar. Publicties bij GP. Het Gebaar (2014) – Flessenpost

Boek 10 – What Goes Around Comes Around (debuutroman – 22 september 2016

 • Als schrijver van uw debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat u tot dit boek bent gekomen? Had u altijd al de passie om te schrijven?

Mijn debuut roman, het boek “What Goes Around Comes Around” lag half afgeschreven te rusten op mijn computer en had toen de werktitel “Alice”. In 2010 kreeg ik het tijdens een opruim actie in mijn computer onder ogen en vond het jammer dat het eind niet geschreven was. In 2012  las ik in een Zondagskrant van Hoorn over Elly Godijn. Zij wilde een boek schrijven en ik wilde mijn onafgemaakte boek afmaken. In de schrijfgroep  ´SchrijvenInHoorn´, kreeg het boek langzamerhand gestalte.download-1

Een passie om te schrijven heb ik niet echt, maar ik heb vanaf jongs af aan over dingen kleine stukjes  geschreven en heel veel gelezen

 • Hoe lang heeft het geduurd dat u dit boek durfde in te sturen? Heeft u het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Het heeft twee jaar geduurd voordat het boek klaar was om gepubliceerd te worden. Ik wilde dit  graag en van niet durven was absoluut geen sprake. Het boek is in de schrijfgroep voorzien van feedback, en vrienden het verhaal laten lezen. Officieel  geredigeerd door de uitgeverij GP , een eindredactie en als laatste een leesredactie voordat het naar de drukkerij zou gaan.

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met uw werk en hoelang ben u er mee bezig geweest? En de research waar heeft u dit gedaan via google of heeft u heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Een boek schrijven kost heel veel tijd. Omdat ik herstellende was van een ziekte had ik veel tijd om te schrijven. De research heb ik gedaan via Google en mijn zoons. Echt diep onderzoek heb ik voor dit boek niet gedaan.

 • Wat wilt u, mensen mee geven met uw boek, en raad u alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heeft u nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar u zelf van geleerd heeft.

De titel zegt het al. Wat rond gaat komt terug.  Het is ook een boek waar mensen hun fouten toegeven en waar men in vergeeft.

Wanneer mensen een boek willen schrijven dan moeten ze hun hart volgen. Op de site, beginnende schrijvers, komt veelvuldig de vraag: ‘hoe begin ik’. Ik raad ze aan gewoon te beginnen. Al schrijvende ontwikkeld het verhaal zich. Een raamwerk van het verhaal kan een goede houvast zijn om geen losse eindjes te krijgen.download-8

Men moet tegen kritiek kunnen. Wanneer je accepteert dat schrijven iets totaal anders is dan even lekker een boek schrijven, kom je bedrogen uit. Het is een vak en heel veel kennis van de Nederlandse Taal komt daarbij van pas.

Een uitgeverij kun je op Google vinden. Het is aan de auteur bij wie hij of zij het boek uit willen geven.

 • Natuurlijk zult u als schrijver houden van lezen, welke schrijver is uw grote voorbeeld voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

Ik hou ontzettend veel van lezen. Een echte favoriet heb ik niet. Vanaf dat ik leerde lezen, lees Ik  alles wat los en vast zit. Vooral de boeken die mijn vader las die hij uit de bibliotheek haalde. Alle soorten genres heb ik in de loop der jaren gelezen. Ik ren niet naar de winkel voor een boek. Wel was ik benieuwd naar het vierde deel van het Millenium van Stieg Larsson wat na zijn overlijden geschreven is door David Lagercrantz.  Ik was gefascineerd door de eerste drie delen van Larsson.

photovisi-download-34Een ander geweldig boek is, De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joël Dicker.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor u betekenen? Ervaart u de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Via Nienke Pool hoorde ik voor het eerst van Mustreads or not. Ik vind jullie actie geweldig. De kracht van de sociale media is heel groot. Een goede recensie of een artikel in de krant of zelfs een item op de televisie is fantastisch positief. Social Media kan je ook afbreken en dan ben je nergens meer. Het heeft twee kanten. Het is maar net waar het publiek waarde aan hecht.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor u betekenen? Ervaart u de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik heb absoluut geen ritueel. De ideeën komen op. Het verhaal gaat op een bepaald moment zijn eigen weg en het is heerlijk om van een idee een compleet verhaal te creëren. Ik zonder mij niet af. Ik zit aan mijn tafel in de woonkamer achter mijn laptop. Soms doe ik dagen niets. Er komt dan geen enkele inspiratie binnen of ik doe iets anders als ik niet op een bepaald woord kan komen.

Wat ik wel doe, er ligt meestal een boekje naast mijn bed. Wanneer ik een goed ingeving krijg schrijf ik het op. Maar ik noem dat geen ritueel. 

 • Als u één ding mocht kiezen, wat zou u dan nog heel graag willen schrijven?

Ik zou wel in een team willen zitten en mee willen werken aan een script voor een serie. Alhoewel dat veel energie kost.

 • U las van jongs af aan al boeken, pas op latere leeftijd  bent u begonnen met schrijven. Heeft u nooit eerder de ambitie gehad om een boek te schrijven? Had u verwacht dat u dit zo leuk zou vinden? En wat is de drijfveer geweest om deze stap te zetten?

Deze vraag lijkt veel op vraag twee. Wat ik al vertelde, ik schreef al veel voor de vuist weg. Later als freelance verslaggeefster bij een regionale krant achtergrond artikelen. Een boek lag ver weg en toch ben ik eraan begonnen. Ik had geen drijfveer maar wel dat ik na 2012 niets anders meer kon. Schrijven lag in de mogelijkheden en toen is een lang gesluimerde wens in vervulling gegaan.download-3

Het is raar dat mijn eerste sollicitatie (17) , bij een uitgeverij in Amsterdam was. Ik heb andere dingen gedaan.  Absoluut geen saai leven gehad. Na mijn eerste scheiding maakte ik kennis met de audiovisuele branche, daarna de schrijvende pers en dan nu, toch het schrijven van verhalen. Het is voor mij een bijzondere ervaring.

Ik verwachtte wel dat ik het leuk zou vinden. Eigenlijk schreef ik al zoveel. Ook kinderverhalen, die ik weer eens op moet zoeken.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Nee niet iets speciaals. Ik leef mijn leven en doe de dingen die ik leuk vind. Twee andere boeken staan op stapel waarvan ik hoop ze in 2017 af te hebben. Daar zit trouwens heel veel research in.8

Ik ben blij met het project Boek 10. Het is een hele ervaring en de schrijvende wereld is zo geheel anders dan die van een televisieopname, een show of een bedrijf presentatie.

**************************

What goes around comes around -Titia Muizelaar. “Alweer zo`n verrassend debuut,hier wil ik meer van lezen”

What goes around comes around – Titia Muizelaar

 • Auteur; Titia Muizelaar8
 • ISBN; 9789492115171
 • Jaar van uitgave; 2016
 • Aantal pagina`s 238

 

De achterflap

Boek I Alice
Jimmy, de echtgenoot van Alice, wordt vermoord voor verduistering van diamanten die Alice later vindt in een geheime bergplaats in haar huis. Dit incident loopt als een rode draad door haar leven. Zij komt in contact met Leo “een adviseur” met wie zij een deel van de diamanten in Antwerpen verkoopt.
Tijdens een korte vakantie in Spanje ontmoet zij haar grote liefde, Antonio Pereira. Hun liefde wordt bekroond met een zoon Julien. Echter hun geluk is van korte duur, Antonio overlijdt. Alice vertrekt kort daarna met Julien naar Nederland waar zij gaat werken als journaliste bij een maandblad. Twintig jaar later duikt Leo weer op met het dringende verzoek de achtergehouden diamanten te verkopen. Kort daarna reist Alice naar Spanje waar zij een bizarre ontdekking doet die leidt tot angstige momenten. Wanneer de situatie levensbedreigend wordt, vlucht zij met behulp van haar zoon naar vrienden van hem in Florida waar zij beiden op een schokkende manier geconfronteerd worden met het verleden.
 

Boek II Julien
Door de conflictsituatie vertrekt Julien naar Nederland. Om de gebeurtenissen te verwerken hangt hij de beest uit. Door een ongeval komt hij in rustiger vaarwater en brengt hij zijn leven op orde. De diamantaffaire blijft ook hem op een geraffineerde manier achtervolgen.

Een romantisch spannend verhaal met een verrassend einde.

Mening;

Wat ik niet begrijp, waarom is Jimmy`s auto ontploft? Hij dood, mijn vader ineens dood ik vind het een vreemde zaak, Hier zit meer achter.”

Weer een BOEK10 boek, een Engelse titel, wat kan ik daar van verwachten. De titel zegt op zich al genoeg, klinkt wel lekker trouwens in het Engels. Gauw lezen waar het boek over gaat. Kijk hier de trailer van het boek dan word je al gauw getriggerd tot oppakken van hiervan

trailer What goes around comes around

De proloog heeft zo`n pakkend begin, dat je als lezer al gelijk geboeid bent dit belooft veel goeds. Wanneer Alice haar verhaal aan haar zoon Julien verteld, gaan de antennes bij elke thrillerlezer waarschijnlijk om gelijk op scherp. De normale vragen van een thriller komen om hoog, Waarom en Wat is er gebeurt? Wanneer Leo ruim twintig jaar later plots weer contact op neemt met Alice, komt er volledige spanning en snelheid in het verhaal te zitten. Dit weet Titia zo neer te zetten dat je gepakt bent door het verhaal en blijft lezen.

“Mam, we komen hieruit. Ik ga je helpen, dit hoef je niet alleen te doen”

Dit is serious business. De vraag in welk web Alice is verzeild geraakt, dreint constant door mijn hoofd. Gaande weg het boek komt er meer mysterie in het verhaal, wie is te vertrouwen en wie niet. De karakters worden goed neer gezet door Titia meerdere malen raak je vertrouwd met een personage maar blijkt deze niet te zijn wie hij/of zij zegt te zijn. Je raakt geïntrigeerd door de verschillende wendingen die het verhaal maakt, en raakt achterdochtig, hierdoor blijkt dat de schrijfster de juiste snaar te pakken heeft. Voor een debuut erg verrassend moet ik erkennen. Je merkt dat er meerdere details vanuit Titia haar werk-achtergrond naar voren komen, heel slim aangepakt.

Het verhaal wordt in twee delen opgedeeld, het eerste deel wordt vanuit Alice verteld en deel twee later vanuit haar zoon Julien, beide verhalen zijn goed opgebouwd en bij beide voel je hun angst en hun wantrouwen naar de buitenwereld. Hun emoties zijn goed beschreven en zijn te proeven tussen de regels door.

Kunnen we nog een vervolg verwachten is iets wat door mijn hoofd schiet wanneer ik het boek dicht sla? What goes around comes around, maar ik wil eigenlijk nog wel meer weten.

Dit boek is een prachtig debuut, eentje waarvan je niet zou zeggen dat het een debuut is. De karakters zijn goed uitgewerkt de emoties zijn puur en de details zijn goed beschreven. Een boek van een schrijfster waar ik meer van wil lezen, Titia Muizelaar zet zich met dit debuut heel goed op de kaart en is wat mij betreft zeker een aanrader.

 • Plot      4 ****          
 • Spanning 4 ****
 • Leesplezier 5 *****
 • Schrijfstijl 5 *****
 • Psychologie 3 ****

Zeer verdiende 4 sterren voor deze debutantedownload-4

Lieve Leesgroet Moon

 

**********************************************

Mustreads or not !  in gesprek..; Jolanda Zuydgeest “Angst regeert de vulpen”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Jolanda Zuydgeest eigenlijk

Een enthousiaste, creatieve en actieve vrouw. Al ruim 31 jaar getrouwd met Alex en trotse moeder van drie heerlijke dochters, Isabelle, Jennifer en Jorinde. Na baliemedewerkster bij een bank, secretaresse bij een Productschap, 15 jaar geleden de overstap gemaakt naar het onderwijs. Inmiddels ruim 10 jaar leerkracht in een kleutergroep. De spreuk: als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken, gaat voor mij op. Ik geniet elke dag!photovisi-download-60

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Ja zeker, als kind was ik altijd creatief bezig. Ik kom uit een groot gezin (jongste van 9 kinderen). Er was niet veel (maar wel genoeg!) speelgoed, dus fantasie en creativiteit heb ik goed leren gebruiken! Schrijven deed ik graag. Annie M.G. Schmidt was mijn grote voorbeeld. Mijn eerste ‘boek’ ging over Pipo De Clown, multoblaadjes vol tekst en tekeningen had ik met wol aan elkaar geregen.

photovisi-download-62Samen met mijn moeder naar het postkantoor om het op te sturen naar Uitgeverij Kluitman. En dan wachten op antwoord. Helaas…. Maar wel contact gekregen met Gerda Vreeburg en een correspondentie met Trix van Brussel.

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Via een cursus Roman Schrijven is dit verhaal (deels) tot stand gekomen. Het leek mij leuk om een verhaal te schrijven over het onderwijs. Omdat ik zelf op school werk, haal ik  ideeën op uit mijn eigen werkomgeving. De personages zijn verzonnen maar toch is er angst dat iemand zich herkent. Dus, ja, ik moest wel even over een drempel. Ik ben sinds  2014 met het verhaal bezig. Ik heb een schoonzus gevraagd om het te lezen. Na een positief oordeel van haar heb ik het aangedurfd om het mijn man te laten lezen. Hij kan heel kritisch zijn, maar dat viel reuze mee. Als laatste heeft Jennifer het gelezen, onze oudste dochter, ook werkzaam in het onderwijs. Zij is een kritische lezer en kent tevens het vak. Op wat kleine opmerkingen na was ook zij enthousiast. Ze begreep waar de inspiratie voor dit verhaal vandaan kwam. Uiteindelijk heeft Elly Godijn de doorslag gegeven. Zij vond mijn verhaal sterk genoeg voor Boek10!

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je die gedaan, via google of heb je een heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Vroeger dacht ik altijd dat je ‘even’ een verhaal kon schrijven. Daar ben ik zeker van terug gekomen. Het kost veel tijd en onderzoek, navragen en observeren. Het voordeel andere verhalen die voorbij komen, is dat ik op een basisschool werk dus mijn inspiratie en fantasie doe ik daar op. Wat schrijven betreft, ik wil dat een verhaal klopt, dus probeer ik dicht bij mezelf te blijven. Het verhaal moet geloofwaardig zijn. Ik luister graag naar anderen,  ervaringen en mooie situaties schrijf ik in een boekje op. Ook die de moeite waard zijn, gaan in mijn boekje. Al met al loop ik ca. 4 jaar met dit verhaal in mijn hoofd. In de week lukt het niet om voor het boek te gaan zitten omdat ik 4 dagen voor de klas sta.  Ik probeer in het weekend tijd te plannen, maar ik merk dat ik regelmatig vluchtgedrag vertoon. Er is altijd wel iets te doen in huis. Maar als er druk gezet wordt zoals deadlines, dan lukt het beter. Er was een planning met Elly dat er iedere twee weken een hoofdstuk ingeleverd moest worden. Dat werkte prima. Inmiddels heb ik een eigen kamer en kan daar heerlijk rustig werken. Een nieuw verhaal kriebelt.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Wat ik wil meegeven? De invloed van een leidinggevende op een team. Het staat of valt met de persoon die de touwtjes in handen heeft. Maar vooral, een luchtige roman, een beetje sfeer van een basisschool, dat je met een glimlach leest.

Ik heb geleerd dat de aanhouder wint. Als je iets heel graag wilt, dan lukt het ook, al duurt het soms even. Dus heb je de ambitie om te schrijven, doe het! Ik heb heel wat cursussen gevolgd en met wedstrijden meegedaan. Door een landelijke wedstrijd ben ik in contact gekomen met Elly. Dat is héél goed uitgepakt! Terwijl vooraf ik eigenlijk niet aan de wedstrijd meewilde doen, maar mijn vriendin drong aan en zei dat je nooit kon weten waar het toe zou leiden. Ik ben haar nog heel dankbaar!

 • Natuurlijk zal je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

In eerste instantie was Annie M.G. Schmidt mijn grote voorbeeld. Toch geweldig hoe al haar boeken nog steeds heel populair zijn. Pluk van de Petteflet lees ik nog steeds voor in mijn klas, net als Jip en Janneke. Ook voor Carry Slee en Jacques Vriens heb ik bewondering.photovisi-download-58

Voor volwassenen, Liza van Sambeek vind ik geweldig! (dat zijn twee schrijvers, meen ik) de schrijfstijl van Zadelpijn en ander damesleed, Het verwende nest, Koninginnerit, Bloed zaad en tranen, en Pensionado’s vind ik heel prettig om te lezen, en vooral niet té spannend. Goed geschreven en een duidelijk, indrukwekkend verhaal.

photovisi-download-59

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Door Boek10! merk ik dat er heel wat gaat gebeuren. Ik ben niet echt handig met bloggers etc. Daar blijf ik wel in achter, terwijl ik denk dat het ontzettend mooi kan zijn als dit ingezet kan worden voor de promotie van Boek10! Sinds kort zie ik Mustreads or not op Facebook voorbij komen. Mooi hoe boeken gelezen worden en vooral de recensies. Het blijft altijd weer een persoonlijke mening waar je weer mee verder kan.

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Sinds kort heb ik een eigen kamer, dat is heel fijn. (Daar moest eerst een dochter voor het huis uit, dat was best wennen, als moederkloek zijnde).

Ik moet wel mijn hoofd leeg hebben voordat ik kan beginnen. Dus huis schoon, was gedaan en de boodschappen binnen, dan kan ik mezelf opsluiten. Hoe gezellig de dochters ook zijn, ik moet niemand om mij heen hebben want dan is de concentratie ver te zoeken. Ik heb meestal een CD aan, vooral Maaike Ouboter en Sandra van Nieuwland, heerlijke muziek. Plannen om te gaan schrijven werkt niet. Ik kan dagen lopen met een verhaal, ‘broeden’ noem ik dat. Als het zover is, dan staat het ook snel in basis op papier. Ik probeer 1 tot 2x in de week, ’s morgens hard te lopen. Ideaal om van alles door het hoofd te laten gaan, echt wel inspiratiemomenten.           

 • Als je één ding mocht kiezen, waar zou je dan nog heel graag over willen schrijven?

We wonen in een nieuwbouw wijk en daar is in het begin veel voorgevallen, vooral leuke dingen (o.a. bij de aanleg van het park). Van die situaties heeft mijn dochter aantekeningen (voor mij) gemaakt, want aan de eettafel kwamen de mooiste ideeën als we weer iets zagen gebeuren. Daar zou ik een verhaal a la Pietje Bell/Pippi Langkous van willen maken, geplaatst in deze tijd.photovisi-download-61

9200000032460168De afgelopen jaren hebben wij veel meegemaakt met mijn moeder, ze is inmiddels in een verpleegtehuis. Er is hierdoor veel gebeurd in de familie. We hebben mantelzorg verleend maar dat is ten koste gegaan van de familieband. Daarnaast is de ouderenzorg, vooral door de bezuinigingen, zorgwekkend. Na een bezoek aan mijn moeder ben ik heel verdrietig en weet ik één ding zeker, zo wil ik niet oud worden! Ik zou daar graag een verhaal over willen schrijven.  In de bundel Vijftien Gezichten schrijf ik het verhaal ‘Zorgen’ geïnspireerd door de verhalen van Jorinde, onze dochter die verpleegkundige is in een verpleegtehuis. Het is verzonnen maar zou écht kunnen zijn, dat heb ik inmiddels wel gemerkt.

 • Je staat al heel wat jaren voor de klas, schrijf je alleen kinderboeken en neem je gebeurtenissen en verhalen van de kinderen op school mee in je verhalen?

Er is nog geen kinderboek van mijn hand verschenen, wel heb ik samen met Corrie  5 traktatieboekjes gemaakt.

photovisi-download-57

Ik schrijf verhaaltjes voor een supermarktketen en ik schrijf columns voor de wijkkrant. Voor mijn klas schrijf ik korte verhaaltjes. Samen met de kinderen maak ik een verhaal, waarin zij ook een personage zijn. Dat is super leuk om voor te lezen. Mijn stage juf gebruikt het kerstverhaal nog steeds.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Wat ik wil benadrukken is, dat als je iets heel graag wilt, blijf dan vooral geloven in jezelf. Ik heb geknokt om de Havo te halen (voor mijn ouders was het niet nodig). Naast de zorg voor drie jonge kinderen heb ik Hbo-opleiding voor leerkracht basisonderwijs met succes afgerond.

Het viel niet altijd mee, maar wat voel ik mij gelukkig dat ik een man heb, die mij altijd steunt en stimuleert. En nu ga ik mijn debuutroman ‘Angst regeert De Vulpen’ lanceren.

Het is een droom die uitkomt!download-33

**************************

De angst regeert de Vulpen – Jolanda Zuydgeest. ” Het boek maakt me nieuwsgierig naar meer”

De angst regeert de Vulpen – Jolanda Zuydgeest 

 • Auteur: Jolanda Zuydgeest4.jpg
 • Nederlandstalig
 • 175 pagina’s
 • ISBN 9789492115133
 • BOEK10 | Boek 4

 

De Achterflap

Op basisschool De Vulpen gaat het roer om als Katja Poot de leiding krijgt. Een knappe dame die precies weet wat ze wil en met een duidelijke voorkeur voor sommige teamleden probeert ze alles naar haar hand te zetten. Met haar charmes denkt ze ver te komen. Maar als ze verkeerde beslissingen neemt, is de toon gezet. Niet alleen teamleden, ook ouders gaan aan haar kennis van zaken twijfelen. De sfeer wordt grimmiger. Het verzoek om zelf op te stappen, slaat Katja van de hand. Ze is nog lang niet klaar met ‘De Vulpen’…

Mijn  mening:

Mijn tweede boek van boek10, een dun boek dus ik had wel zoiets wat kun je voor roman in 175 bladzijden stoppen. Het boek begint met een gewone schooldag, maar de nieuwe directeur Katja Poot is er nog niet. De altijd punctueel  zijnde Katja heeft niet laten weten waar ze is en haar steun en toeverlaat op school, Elise, maakt zich zorgen.

Met de komst van Katja gaat er een andere wind waaien. De tijd van Koos is voorbij. Een mooie ontspannen tijd. Een tijd van “toen was geluk heel gewoon”.

Het boek vertelt de komst van Katja als directeur op basisschool de Vulpen en hoe zij met ijzeren hand de scepter zwaait over de school met terug lopend aantal leerlingen. Als een wervelstorm gaat zij door de school en heeft vele plannen om de basis school weer op de kaart te zetten, waarbij ze nergens voor terug deinst.

Een roman met een thrillerachtig aspect, een goed verhaal wat naar mijn mening wel wat verder uitgewerkt had mogen worden. Het verleden van Katja en haar relaties waren een verhaal op zich geweest. Een heel herkenbaar verhaal. Ik vind dat Jolanda een hele fijne schrijfstijl heeft en je meeneemt in haar verhaal. Ik kon het boek maar moeilijk weg leggen, want waarom was Katja niet op tijd op school………. Ik wilde het weten.

Een heerlijk boek voor een koude winteravond bij de kachel of juist om mee te nemen op vakantie.

 • Plot 3     
 • Leesplezier 4
 • Originaliteit 3
 • Spanning 3
 • Schrijfstijl 5

 

3 ½  Ster voor dit boek Jolanda Zuydgeest, het maakt me nieuwsgierig naar meer

download-1

Lieve Leesgroet Caro

 

 

**************************************************

Mustreads or not! in gesprek met..; Nienke Pool “Falco en de gestolen Stympha`s”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Nienke Pool eigenlijkdownload-7

Ik ben driemaal moeder, tweemaal historica en eenmaal levenspartner van een geluksvogel. En dan heb je al mijn grote liefdes wel in een notendop samengevat

 • Als schrijver , zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Nee, ik schrijf nog maar een paar jaar. Doordat ik was gevallen zat ik wekenlang op een stoel en toen kwamen letterlijk de verhalen opborrelen. De Stympha’s waren het eerste wat er in me opkwam. Het zijn mythologische moordvogels die één van de werken van Herakles vormden. Dat wilde ik op een ludieke wijze in een verhaal verwerken. Hoe het precies gebeurde, kan ik eerlijk gezegd niet beter omschrijven: ineens waren er een heleboel verhalen in mijn hoofd.photovisi-download-25

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Erg lang. En alleen de buurvrouw en de dochter van mijn beste schrijfvriend hebben het in zijn geheel gelezen (naast de uitgever en de redacteur). Mijn eerste schrijfsels dateren van 2012. Al snel merkte ik dat schrijven helemaal niet gemakkelijk was en ik heb mezelf heel erg getraind om beter te leren schrijven. Ik heb aan veel schrijfwedstrijden meegedaan en schreef korte verhalen voor verhalenbundels, jaarboeken, literaire magazines en tijdschriften. Steeds opnieuw probeerde ik tussendoor mijn Stympha-verhaal af te schrijven maar dat vond ik erg moeilijk. Twee jaar geleden heb ik het heel vlug afgeschreven om het in te sturen voor een wedstrijd. Maar die gingen failliet en dat hoorden we pas een jaar later. Al die tijd heeft mijn manuscript liggen verstoffen. Ik durfde het niet zo goed in te sturen. Toen zag ik in maart Boek10! voorbij komen en dacht: dit is mijn kans. Ik heb ingestuurd en mijn boek werd uitgekozen!

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan?

Voor dit boek hoefde ik geen research te doen. Het speelt zich deels af in de tijd van de Jagers en Verzamelaars en daar weet ik als historica veel vanaf. Het was meer het leren van “hoe moet ik een boek schrijven?” wat veel tijd heeft gevergd.download-8Ik wilde een mooi boek schrijven dat tieners met plezier lezen. Dat was veel moeilijker dan ik dacht. Vandaar dat het alles bij elkaar 4 jaar heeft geduurd. Veel schrijven en herschrijven en nog weer een idee er in verwerken en dan weer herschrijven.

De Combinatie met werken viel erg mee. Ik deed op dat moment mantelzorg en geef les aan huis dus ik kan mijn eigen tijd indelen.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar jezelf van geleerd hebt.

Ik voel me teveel een debutant om daar een goed antwoord op te geven. Wat ik heb gedaan, werkte heel goed voor mij: begin met korte verhalen te schrijven in verschillende genres. Lees veel en kijk rond. Naast veel lezen, recenseer ik ook boeken waardoor je heel kritisch leest en daar leerde ik weer veel voor m.b.t. het schrijven van mijn boek. Schrijven leren is met name meters maken. Ik schrijf de hele dag. Soms artikelen, soms blogs of recensies maar ook columns en korte verhalen.

 • Natuurlijk zal je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld, voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Hella Haasse. Zij schrijft historische romans die gebaseerd zijn op echte feiten. Prachtig vind ik dat. Met name omdat haar hoofdpersonen niet altijd erg aardig zijn. Om te smullen vind ik dat. Dat is mijn droom: paar jaar in een archief zitten om uiteindelijk met een meesterwerk te komen. En dat gaat me ooit lukken! 

photovisi-download-26

 • Je hebt je eigen fantasy wereld ontdekt en beschreven, de Stympha`s, een groep moordlustige mythologische vogels. Is dat bewust, een Fantasy wereld, wil je ons als lezer even heerlijk meevoeren in een wereld waar van alles gebeurt om even te ontsnappen aan de hedendaagse ellende van de “Echte” wereld?

Mijn verhalen zijn meestal historisch onderbouwd. Dit verhaal ook. Het is gebaseerd op een mythe. Het is een wereld die lezers herkennen uit de geschiedenisboeken en meteen merken ze dat mijn boek geen saaie geschiedenisles is. Integendeel zelfs. Het is een heerlijk avontuur. Leren moet je al genoeg, vooral als tiener. Lezen doe je voor je plezier.

photovisi-download-27 

 • Heb je altijd al een zwak gehad voor de Fantasy wereld of zou je ook wel eens een Roman of een Waar gebeurd verhaal willen schrijven? Wat zijn je wensen om ooit nog eens over te schrijven?

Mijn volgende verhaal wat ik momenteel aan het schrijven ben is ook Historische Fantasy. Maar het verhaal dat ik hierna wil schrijven niet. En toch ook weer wel want dat wordt een sprookje. Haha, ik kan het blijkbaar niet laten.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik denk dat er weinig mensen zo actief zijn op social media als ik. Het moet je liggen dat geklets online en alle verhalen van andere mensen lezen. Ik smul ervan. Ik lees wat andere bloggers en recensenten van boeken vinden en daar leer ik van. Er zijn nu meer dan zestig verhalen van me gepubliceerd en meer dan de helft is te danken aan social media. Het is niet alleen leuk het is ook echt handig. De kracht van jullie is dat jullie niets voor mij hoeven te doen. Jullie zijn er voor de mensen die onze passie van lezen delen. Door jullie enthousiasme steek je mensen aan. Dat is jullie kracht. Ik hou ervan, maar dat weet je van me.download-6

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Nee hoor, ik vond het fijne vragen en ik heb mijn ei gelegd!

 

 

***********************************

Falco en de Gestolen Stympha`s – Nienke Pool “Een boek waarbij zich meer afspeelt als het verhaal alleen”

Falco en de gestolen Stympha`s – Nienke Pool

 • Auteur Nienke Pool10
 • Taal Nederlands
 • Oorspronkelijke titel Falco en de gestolen Stympha’s
 • Druk 1
 • ISBN10 9492115182
 • ISBN13 9789492115188
 • Categorieën Young Adults
 • Uitvoering Boek
 • Verschijningsvorm Paperback

De Achterflap

Een Stympha, dat is toch een moordvogel met ijzeren klauwen
en een vlijmscherpe snavel waarmee hij je ogen uitkrast?’
‘Ik noem hem vriend,’ antwoordt Falco, ‘hoe zal ik jou noemen?’

Na de Melt Down geldt het recht van de sterkste in Concordia. Het recht van de Alkeiden. Rovend trekken zij door het land en stelen de dierbare Stympha’s van het Vogelvolk. Tijdens zijn zoektocht naar de vogels beleeft Falco spannende avonturen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Pas als hij samenwerkt, kan hij de vijand verslaan. En dan merkt hij dat de vijand veel gevaarlijker is dan hij aanvankelijk dacht…

Falco en de gestolen Stympha’s is een YA fantasy verhaal dat losjes is gebaseerd op de mythe van Herakles en zijn gevecht tegen de Stymphalische Moordvogels uit de Moerassen van het Oosten. Falco en de gestolen Stympha’s is een verhaal over vriendschap, moed en het ontdekken van nieuwe werelden.

Mijn mening

“Wraak smaakt zoet als je er zo lang op hebt gewacht”

Een nieuwe BOEK10 avontuur dit maal van Nienke Pool, wanneer je kennis maakt met de Stympha`s is het even wennen voor mij omdat het genre is wat ik normaal lees. Maar ik merk dat ik al gauw geboeid ben door deze wereld , er zit naast deze vreemdsoortige trouwe vogels een flinke dosis onderhuidse spanning in die maakt dat je als lezer wel geboeid moet zijn. De Vogelheks Swanetta geeft mij al vrij snel de griebels wat is haar motief en wat gaat er nog meer allemaal gebeuren. Waarom zijn al die gevangenen voor nodig.. Deze vraagtekens voeren in de eerste hoofdstukken al flink de boventoon, wat mij als lezer erg nieuwsgierig maakt

 “Je moet mensen een reden geven om te leven dan sterven ze niet”

Wanneer het verhaal verder gaat en je als lezer kennismaakt met Falco, worden de vraagtekens niet minder maar, overheerst de bezorgdheid over de nog jonge Vogeljongen. Hij neemt een lood zware taak op zich, nadat hij niet gelooft wordt door zijn eigen vader en zijn eigen volk. Een dappere jongen is het eerst wat door mijn hoofd schiet. In het verhaal zijn veel dialogen verwikkeld, wat het verhaal diepgang geeft. Je leeft als ware mee met Falco en zijn ideeën welke bij de meeste bij het Vogelvolk uit de Moerassen van het Oosten , als Fantasie wordt afgedaan. Je reist als ware mee met Falco en Tycho, in hun zoektocht naar de waarheid, en de gestolen Stympha`s terug te brengen naar hun volk.. En dat is een indrukwekkende reis welke zeer gedetailleerd beschreven is. De jongens reizen door verschillende werelden en komen in aanraking met allerlei verschillende volken en alle volken hebben zo hun eigenaardigheden

De avonturen zijn gedeeltelijk gebaseerd op Sage`s wat ik erg origineel vind het geeft het verhaal een extra dimensie  Gebeurtenissen die je zelf moet gaan lezen, maar als lezer merk je dat sommige gebeurtenissen je emotioneren. Falco en de gestolen Stympha`s is voor zowel YA, als voor de volwassen lezers een prachtige reis, zoals hierboven word beschreven een reis waar in je leert, leert over echte Vriendschap, Geloofwaardigheid, Keuzes, Kracht en Lef.  De gevoelens van de karakters zijn heel tastbaar beschreven dit staat mij erg aan, als lezer krijg je hierdoor een goed beeld van de karakters, maar ook zet het je aan het denken.

Aangenaam verrast ben ik door Nienke Pool haar doortastende schrijfstijl, en de heerlijke avontuurlijke verhaallijn. Tot het einde aan toe houdt Nienke je gevangen in haar web. Meerdere malen word je verrast door de nieuwe gebeurtenissen, je vertrouwen wordt meerdere malen op de proef gesteld, wie kun je in dit verhaal vertrouwen en wie niet. Het is een levensles op zich waarbij er een zware taak voor de karakters is weggelegd.

Een boek waarbij er zich meer afspeelt dan het verhaal alleen . Ik sluit het boek dan ook met een zucht, ik ben onder de indruk. Een boek met een kern van Waarheid, wanneer je het als lezer wilt zien !!

“Ik ben pas verslagen als ik geen adem meer haal. Ik ben pas dood als mijn vrienden mij niet meer kennen Tot die tijd…..”

 • Plot 4 ****
 • Schijfstijl 4 ****
 • Leesplezier 4 ****
 • Spanning 4 ****
 • Psychologie 5 *****
 • Originaliteit 5 *****

4 ½ ster voor dit boek waar je wel even stil van wordt. Waardoor je hoopt dat je na het lezen van dit verhaal, ook zulke vrienden hebt.

Lieve leesgroet Moon

**************************************************************

Mustreads or not ! in gesprek met..; Jan Zegers “De Witpenmerel”

 • Als nog vrij onbekende auteur willen wij je graag leren kennen. Kun je je in een paar zinnen voorstellen. Wie is Jan Zegers eigenlijk

Ik ben in 1944 geboren als tweede kind in een groot gezin in Driewegen, een dorpje onder de rook van Terneuzen.

Na een gelukkige jeugd ben ik getrouwd met Rina en zijn we in Terneuzen gaan wonen. Samen hebben we drie kinderen en vier kleinkinderen.

Tijdens mijn werkzaam leven was ik bedrijfsleider bij een automobielbedrijf in Terneuzen.

photovisi-download-51

 • Als schrijver van je nieuwe boek, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je dit boek bent gaan schrijven? Ben je al lang aan het schrijven en wat heb je al geschreven?

 Met een drukke baan en fietsen als sportieve hobby was schrijven wel het laatste waar ik aan toekwam. Het leefde wel. Schrijver en dichter Jacques Hamelink, dorpsgenoot en verhalenverteller tijdens mijn jeugd was altijd mijn grote voorbeeld. Kort na mijn pensionering in 2004 begon ik met enkele korte verhalen te schrijven. Eind 2004 volgde een reisverslag van een pelgrimstocht die ik ondernam met enkele fietsvrienden naar Santiago de Compostela. Pas in 2011, na een ware ontdekkingstocht door de Nederlandse taal en literatuur, durfde ik de stap te maken om een heuse roman te schrijven, met in gedachte: je bent nooit ergens te oud voor. Na een bijzonder goede ontvangst in het voorjaar van 2012 van De worsteling naar geluk smaakte het naar meer. Eind 2012 bracht ik De stenen van Cruz de Ferro zwijgen uit.

photovisi-download-53

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel manuscript lezer?

Twee eerdere boeken heb ik uitgegeven bij een clusteruitgeverij. Het manuscript van De Witpenmerel was zo goed als klaar om dit opnieuw te doen.3

Mijn nieuwe roman verdiende meer dan regionale bekendheid vond ik en zo ben ik in het project Boek10 gestapt.

Ik heb al vanaf mijn eerste boek een oud leraar bereid gevonden om mij redactioneel bij te staan en dat hebben ook mijn vrouw en een steeds wisselend gezelschap van drie proeflezers gedaan.

 • Een boek schrijven kost research en tijd. Was het te combineren met andere zaken en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via Google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan?

Met een boek schrijven sta je op en ga je mee naar bed. Dan blijft naast ontspanning nog maar weinig tijd over voor andere dingen. Aan De Witpenmerel heb ik drie jaar gewerkt en ik heb er al mijn kunde en kennis ingelegd. De voorafgaande periode van tien jaar was een leerproces. Wikipedia is een bron voor feiten en Google vooral voor achtergrondinformatie. Tot twee keer toe heb ik een jonge vrouw geïnterviewd. Haar enerverende jeugd heb ik verwerkt in het eerste deel van mijn boek. Voor veel andere onderwerpen heb ik boeken en tijdschriften gelezen en vanzelfsprekend heb ik mijn verbeelding laten spreken.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

In mijn boek komt tot uitdrukking dat een mensenleven mooie maar ook treurige en wrede kanten kent.

Met de nodige zelfdiscipline en veel doorzettingsvermogen heb ik de meeste doelen in mijn leven bereikt, dus ik zou zeggen: volg je hart en doe wat je al lang had willen doen.

Wil je van het schrijven tot het drukken van een boek alles zelf in de hand houden, dan kun je terecht bij een clusteruitgeverij. Het zelf alles moeten uitvinden gaf veel problemen maar ook voldoening. Het eindproduct bracht mij in de regio veel succes. Dat ik vanuit het bedrijfsleven wat pr ervaring had was mooi meegenomen. Zo’n eerste succes kan je dan gebruiken om de volgende stap te zetten.

Prijzen pakken met verhalenwedstrijden kan ook een ingang zijn.

 • Natuurlijk zult je als schrijver houden van lezen. Welke schrijver is je grote voorbeeld en voor welk boek rent je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Ian McEwan en dan vooral Boetekleed en Zaterdag. Jan Siebelink vind ik ook goed. Dat ik hem enkele keren persoonlijk ontmoet en gesproken heb zal daar zeker aan bijdragen. Als Peter Buwalda een nieuw boek uitbrengt. Bonita Avenue vond ik schitterend geschreven. Een schrijver met zoveel potentie zal hier zeker een goed gevolg aan geven.photovisi-download-54

 • De kracht van Social media is momenteel heel ster. Wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

De schrijver met een niet alledaagse achtergrond belichten en er een positieve recensie aan toevoegen kan op een goed gelezen site veel betekenen.

Dagelijks begeef ik mij op social media, maar ik ben bang dat door het vele aanbod de waarde vermindert. Er wordt veel aangeklikt maar weinig van a tot z gelezen. Wel kan het lezen van dezelfde naam, boek of welk onderwerp dan ook nieuwsgierigheid opwekken en dan heb je je doel alsnog bereikt.

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Geen muziek en ik wens zomin mogelijk gestoord te worden. Wel verzet ik mijn zinnen met lange onderbrekingen. Het ‘andere leven’ gaat normaal door.

Vroeg opstaan geeft nieuwe inzichten en vooral niet te laat doorgaan want je neemt je verhaal mee naar bed en dat kost je je nachtrust.

Wel altijd pen en papier bij de hand voor opkomende gedachten.images-15

Ik begin de nieuwe dag iedere keer met lezen wat ik de vorige schrijf dag geschreven heb en dan komen die nieuwe inzichten naar boven waar ik het eerder over had.

 • Als je één ding mocht kiezen, wat zou je dan heel graag willen schrijven?

Een levensecht verhaal van een bijzonder iemand die tot in zijn hart laat kijken. Ja, dat zou mooi zijn, maar wel met wat ruimte voor eigen invulling.

 • Je schrijf carrière is begonnen na het fietsen naar Santiago de Compostela. Wij zijn natuurlijk benieuwd waarom je die reis hebt gemaakt, maar ook of je daar iets speciaals hebt meegemaakt waardoor je bent gaan schrijven?

De tocht naar Santiago was voor mij een sportieve uitdaging en had weinig met religieus sentiment te maken. Geloof is geen thema in mijn boeken, maar door bepaalde uitspraken en opmerkingen prikkel ik de lezer tot nadenken. Santiago de Compostela was de eindbestemming maar de weg er naar toe was het doel. Wel heeft het veel indrukken achtergelaten en die heb ik verwoord in een lijvig reisverslag van 83 pagina’s. In mijn tweede boek De stenen van Cruz de Ferro zwijgen loopt de reis als een rode draad door het verhaal.photovisi-download-52

 • Je hebt al meerdere boeken op je naam staan, en prijzen gewonnen. Wat is het dat je je wilde aansluiten bij de Boek 10 actie van Godijn uitgeverijen?

De oproep om deel te nemen was uitdagend en tegelijkertijd veelbelovend gesteld. Het sprak mij aan en mijn manuscript was toevalligerwijs net klaar, dus beschikbaar.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen en ik kijk uit naar het vervolg op de boeklancering.

******************************

De Witpenmerel – Jan Zegers. Anita las dit boek voor ons voor #BOEK10

De Witpenmerel – Jan Zegers3.jpg

Auteur: Jan Zegers
 • Nederlandstalig
 • 329 pagina’s
 • 9789492115126
 • september 2016

Flaptekst:

Mischa Deurloo zet vanaf haar middelbare schooltijd, in een dwangmatige zelfzucht, haar leven naar haar eigen hand. Als ze totaal ontspoort, volgt een ondertoezichtstelling met een gesloten machtiging.
Na verblijf in verschillende gesloten jeugdinrichtingen, afgewisseld met opvang in een pleeggezin en begeleid wonen, loopt ze weg en komt in Antwerpen terecht.
Maria Goethals is een alleenstaande moeder met een eenzelvige zoon die William heet. Maria is op zoek naar liefde en geborgenheid die ze vindt bij de trotse boer Cornelis Volleman, een weduwnaar met drie hoogbegaafde, studerende zonen. Sam, de nog thuiswonende jongste zoon, maakt op allerlei manieren misbruik van de labiele William. Wanneer Williams moeder en stiefvader op een gruwelijke wijze overlijden, blijft William alleen op de boerderij achter. De nog geen achttien jaar oude Mischa ontmoet bij toeval de inmiddels drieënveertig jaar oude William in Antwerpen. Drie helse jaren volgen.
Op een morgen, het is dan hartje winter, verandert alles.

Mijn mening:

Ik mocht dit boek, van een voor mij onbekend auteur, lezen voor het blog van Mustreads or not. De cover vind ik mooi en de korte quote die erop staat maakt gelijk nieuwsgierig. De titel past prima bij het verhaal en ga je op het eind snappen.

Het boek is opgedeeld in drie delen. Het middenstuk wat langer dan de overige twee. Het speelt zich af in het zuiden van Zeeland op de grens met België en zowel in het heden als het verleden.

In het eerste deel maken we kennis met de zelfzuchtige tiener Mischa, ze drijft regelmatig zowel haar ouders als de school tot wanhoop. Wanneer ze totaal ontspoort wordt ze in een gesloten inrichting geplaatst. Dit eerste deel vond ik wat afstandelijk geschreven, ik vond het moeilijk om de emoties te voelen.

Het tweede deel vertelt over William en zijn moeder. Hier werd de schrijfstijl toegankelijker,  kwam het verhaal dichterbij en kon ik me beter inleven in de personages. Een kleine kanttekening: persoonlijk vond ik de verhaallijn van Maria te lang en te gedetailleerd waardoor de vaart behoorlijk werd weggenomen uit het verhaal en dat is jammer want de originele verhaallijn is boeiend.

In het derde deel komen alle personages samen en ontspoort William in zijn gedrag waardoor Mischa totaal op zichzelf wordt teruggeworpen.

Jan Zegers heeft een fijne manier van schrijven, verhalend, met veel dialogen en geen onnodig gebruik van moeilijke woorden. De hoofstukken beslaan zelden meer dan 5 bladzijden en zijn vaak nog opgedeeld in alinea’s wat maakt dat het prettig leest.

Over de plot is goed nagedacht dat merk je aan de manier waarop alles samen komt. Tot ruim over de helft van het verhaal heeft de lezer nog geen idee waar het verhaal naar toe gaat maar is wel dusdanig geboeid dat hij door blijft lezen.

De personages ontwikkelen zich gedurende het verhaal en hebben voldoende diepgang. Je leert ze goed kennen, goedschiks en kwaadschiks. Vooral William maakt een hele ontwikkeling door.

Al met al een fijn boek, wat ik graag een psychologische roman zou noemen. Er blijven voor de lezer nog wel wat vragen onbeantwoord maar dat is voor een deel de bedoeling van de schrijver. Zo kun je zelf bedenken wat er gebeurd zou kunnen zijn.

Ik zou dit boek willen waarderen met 3 ½ ster en zal het zeker aanbevelen bij mensen waarvan ik weet dat ze van dit soort verhalen houden.

download-1

Lieve Leesgroet Anita Poot -Knulst

10411898_581709818615134_7073316870675507005_n

****************************************************

Mustreads or not! in gesprek met..; Fiona Hack “Nadja en Najib”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is deze Fiona Hack eigenlijk 

Fiona Hack, 1972, geboren in Delft en opgegroeid in De Lier, een dorp in het Westland. Sinds 1998 woon ik in Zeeland. Ik ben alleenstaand en heb een dochter van elf jaar.fionahack

Ik ben enig kind van ouders die scheidden toen ik tien jaar was. Ik groeide op bij mijn moeder en zag mijn vader regelmatig. Mijn moeder kwam uit Jamaica en mijn familie woont over de hele wereld verspreid. Hierdoor heb ik veel gereisd en heb na mijn studie fysiotherapie periodes in het buitenland gewoond, zoals in Engeland, Jamaica en Canada. Ik werk als fysiotherapeut in Zeeuws Vlaanderen.

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat je dit boek hebt geschreven? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Ik was als kind goed in het schrijven van opstellen en bedenken van verhalen. Als cadeautje maakte ik een gedicht of schreef een verhaal ter gelegenheid van een trouwerij, Moederdag of iets dergelijks. Het daadwerkelijk schrijven van een lang verhaal gebeurde jaren geleden na het overlijden van mijn moeder. Een kennis die het verhaal in een prille vorm had gelezen spoorde me aan het alsnog af te maken. Dit werd De wens 2008. Daarna werkte ik een kort verhaal uit, een detective voor jonge speurneuzen, in 2011 uitgegeven door Free Musketeers met titel ‘Onrust in het bos’.

photovisi-download-36Ondertussen is er op schrijfgebied veel gebeurd, met nu het mooie gevolg van deelname aan BOEK10!

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik heb het manuscript heel spontaan en zonder erbij na te denken ingestuurd. Mijn oog viel op de oproep en zag het als een buitenkans. Ik had niet verwacht uitgekozen te worden. Om eerlijk te zijn hoopte ik op goede kritiek waar ik weer mee verder kon. Ik had net twee redactrices betaald om het geheel na te kijken.

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Ik had een paar jaar geleden een kort verhaal geschreven voor een schrijfwedstrijd en nooit ingestuurd. Dat had ik spijt van en besloot het verhaal uit te werken. Het uitdenken van een verhaal duurt het langst. Hier ben ik ruim een jaar mee bezig geweest. Alleen met nadenken erover. Toen heb ik het korte verhaal in stukjes verdeeld. Daarna begonnen met schrijven in de avonduren en tijdens het wachten in de kantine op mijn dochter als zij naar de scouting was.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Ik hoop met mijn verhalen te bereiken dat men niet alleen naar de omgeving kijkt (wat gebeurt er, wat speelt er?), maar vooral naar jezelf en wat jij kunt betekenen voor je omgeving.

Ik zou vooral willen meegeven het verhaal niet voor jezelf te houden. Laat het lezen door  d deze en gene en laat je niet van je pad afbrengen. Ook het opsturen naar een uitgever is iets  waar je niet te veel bij na moet denken. Gewoon doen!download-7

 • Natuurlijk zal je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Ik geef het toe…ik ben fan van J.K Rowling. Het verhaal van haar succes is een grote inspiratie voor mij.

photovisi-download-37

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Om op te vallen in de massa van auteurs is het heel belangrijk dat je gelezen wordt en dat men het over je gaat hebben. Ik draag diverse (hobby) recensenten op handen. Ook als ze iets minder leuk vinden en zij hun eerlijke mening geven. Het kan jou als auteur een stap verder helpen in je ontwikkeling. Het kan de potentiële lezer over de streep helpen om een boek van een onbekende auteur te lezen. Op mijn naam alleen kan ik het niet redden, ondanks mijn inspanningen op FB etc. Social Media is zeer, zeer belangrijk.

 • Als je schrijft heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Ik ben genoodzaakt te schrijven wanneer er een moment voorkomt. Ik moet het soms zelfs plannen. Om mijn ideeën niet te vergeten heb ik een schrift naast mijn bed waarin ik regelmatig stukjes schrijf. Als ik eenmaal in een verhaal zit dan maakt het niet meer uit wat er om mij heen gebeurd. Ik laat me dan niet afleiden.

 • Als je één ding mocht kiezen, waar zou je dan nog heel graag over willen schrijven?

Ik zou heel graag een detective willen schrijven.

 • Je boeken hebben een onderwijzend/ maatschappelijk thema, er zit een boodschap achter kies je dat bewust en waarom juist een thema en geen fictief verhaal?

De boeken die ik eerder heb geschreven hangt samen met wat ik op dat moment meemaakte. Mijn eerste boek ‘De Wens’2008 gaat over een jongen die er niet helemaal bij hoort, een gevoel dat ik lang heb gehad. Uiteindelijk redt hij een heel koninkrijk en zorgt hij ervoor dat de wonderbaarlijke zuurstok in de juiste handen komt.

Het tweede boek ‘Onrust in het bos’ 2011 gaat over een slak die door haar eigen gedrag zichzelf ongewenst maakt. Iemand heeft haar huisje gestolen en verstopt. Vindt kabouter Speurneus de dader voordat de slak uitdroogt? Natuurlijk komt het goed met als moraal dat men verder kijkt dan de buitenkant. Hoe is deze slak zo geworden?

photovisi-download-38

Via de klimmende ster heb ik bundels uitgebracht met thema Pesten (Antipesto). Mijn dochter werd gepest en ik zocht naar een antwoord. Onlangs is er een bundel met thema scheiden uitgekomen. Ook om een antwoord te vinden op de vraag of scheiden altijd lijden is. Ik maak dus dingen mee en zoek een uitlaatklep. Ik ga over tot actie om een stap verder te kunnen komen.

 • Waarom heb je je manuscript in gezonden voor de Boek10 van Godijn uitgeverij, want je hebt een eigen kleine uitgeverij “De klimmende ster”? Had je Nadja en Najib niet zelf willen uitgeven?

Ik was eerder genomineerd voor een schrijfwedstrijd van HNS. Ik had al snel in de gaten wat dit bedrijf doet aan PR. Godijn Publishing was mij niet bekend. Na bekijken van hun site zag ik wat zij voor activiteiten hebben op gebied van PR. Dat is een netwerk dat ik nooit zou kunnen aanboren gebaseerd op alleen mijn naam. De klimmende ster begint in aanzien te groeien. De boeken die uitkomen worden meestal meteen aangenomen door Biblion. Daar ben ik trots op, maar dan… Ik zou nooit zo’n groot event als wat 22 september staat te gebeuren op poten kunnen zetten. Ik heb diverse mooie bijeenkomsten mogen organiseren. Om dit project te laten slagen is het belangrijk te werken met mensen die de hele dag hiermee bezig kunnen zijn. Dat kan ik niet.

Bovendien kan ik veel makkelijker een ander aanprijzen, dan mijzelf. Mijn manuscript is geaccepteerd door echte kenners. Dat betekent heel veel voor mij.7

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben? 

Ik denk dat alles wel gezegd is. Groetjes!

 

 

****************************

Nadja en Najib – Fiona Hack “Een verhaal met een Boodschap”

Nadja en Najib – Fiona Hack7

Fiona Hack (Delft, 1972) is getogen in het Westlandse dorp De Lier en woont al jaren in Zeeland. Het jeugdboek ‘De Wens’ en kinderboek ‘Onrust in het bos’ zijn in 2008 en 2012 gepubliceerd. Om meer schrijvers te ontmoeten heeft ze diverse verhalen- en gedichtenbundels samengesteld. In eerste instantie van Zeeuwse auteurs en later, via een landelijke wedstrijd, van auteurs uit Nederland en België. Een logisch gevolg is het starten van een bescheiden uitgeverij: De klimmende ster.fionahack

Haar interesse ligt vooral op maatschappelijk gebied. De bundel Antipesto heeft verhalen en gedichten met thema pesten. Onlangs is de bundel bruggenbouwer, met het thema scheiden, uitgekomen. Het manuscript Nadja en Najib heeft als thema kindhuwelijken en de positie van meisjes in het algemeen. De wereld laat zien dat meisjes nog steeds er minder toe doen dan jongens. Door op een kinderlijke manier aandacht te besteden aan dit thema, hoopt zij stof tot nadenken te geven.

De Achterflap

In Naburia woont de Koninklijke tweeling Najib en Nadja. Najib wil wetenschapper worden in plaats van koning, terwijl Nadja wil vechten met het zwaard, paardrijden en meedenken met haar vader, koning Victor, wanneer de minister van piratenzaken langskomt. In plaats daarvan moet ze trouwen met prins Wilbert en voor altijd theedrinken en borduren. Nadja en Najib hebben een plan. Heeft Najib de moed om het plan te laten lukken? Kan Nadja haar ouders laten inzien dat zij meer kan dan borduren? Alles lijkt goed te gaan tot op een dag koning Angus van het buureiland Verburitius een deal sluit met een groep piraten.

Een oude kwestie die vraagt om wraak, een machtspel tussen twee koningen en een tweeling die hun lot willen ontlopen, maakt dit verhaal spannend tot de laatste letter.

Mijn mening:

De boeken van Boek10 hebben geen genre aanduiding, wat het nog wel eens moeilijk maakt te beoordelen welk genre je gaat lezen. De cover van Nadja en Najib is een mooie kindertekening, maar dat wil niet altijd zeggen dat het ook een kinderboek is. Omdat ik nergens kon vinden of het nu een volwassen of jeugd boek was, heb ik even navraag gedaan bij Fiona zelf.

Dit boek is geschreven voor kinderen van 8 tot ongeveer 12 jaar. Een echt jeugd boek.Omdat Fiona al vertelde dat dit boek over kinderrechten ging was ik heel nieuwsgierig.

Het is idd geschreven in kindvriendelijke taal, met hier en daar wat moeilijke woorden erin verweven. De letters zijn groot, zodat het uitnodigd te lezen, tenminste ik merk aan kinderen dat ze kleine letters vaak moeilijk vinden of dat het dan teveel tekst is.Het verhaal is spannend en boeiend en soms kun je je echt in het gedrag van de hoofdpersonen inleven.

“Ik ben zo bang” snikt Najib. De voetstappen klinken dichtbij. Ze hoort hoe de deurklink naar beneden wordt bewogen.

Ik denk dat het een boek is wat kinderen boeiend vinden, zowel  jongens als meisjes. Het boek gaat o.a. over vechten, gedrag en uithuwelijken. Het is een boek wat ik graag in mijn schoolbibliotheek zou zetten en ik weet zeker dat er veel kinderen zouden zijn die het willen lezen.

Fiona heeft zich echt in kinderen verdiept en weet wat ze spannend en leuk vinden om te lezen. Als beginnend auteur heeft Fiona een prachtig kinderboek geschreven, dit beloofd zeker wat voor de toekomst. Ik ben erg benieuwd naar je volgende verhaal Fiona.

“Eenmaal bij de prins zegt Nadja met luide stem: “Weet jij wat het verschil is tussen een paard en een ezel?” Nee, schudt prins Wilbert, beduusd. “Een paard staat in de wei en een ezel, dat ben jij!

 Een spannend verhaal waarin Nadja en Najib in een keurslijf zitten, waaruit ze proberen te ontsnappen en daardoor in spannende situaties terecht komen.

Echt een boek voor deze tijd waarin er steeds meer verschillende culturen in Nederland wonen. Een verhaal met een boodschap.

Lieve Leesgroet Caro

****************************************************

Mustreads or not!  in gesprek met..; Marc Lommert “De eerste wereld”

 • Als debutant willen wij je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Marc Lommert eigenlijk

Marc Lommert is een natuurliefhebber. In de wildernis van Noord Amerika of Scandinavië is hij helemaal in zijn element. Met dezelfde benen waar hij de gehele Via Alpina mee bewandelde, werd hij vijf keer Nederlands Kampioen verspringen en voltooide hij een Ironman. Hij woont samen met zijn vriendin Rimalda in het gezellige centrum van Utrecht.

 • Als schrijver van je debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Op de basisschool haalde ik zelden voldoendes voor opstellen en op de HAVO vatte ik het legendarische boek De Groene Mijl (Stephen King) samen met “Er worden twee meisjes vermoord.” Dit zegt denk ik al genoeg: ik heb nooit een passie voor schrijven gehad. Ik hield ook niet echt van lezen, ik besteedde mijn tijd liever aan sport.

download-14

 • Hoe lang heeft het geduurd voordat je dit boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Ik ben op 27 maart 2009 begonnen met schrijven, maar heb mijn verhaal pas in 2011, toen het helemaal af was, aan hooguit tien mensen laten lezen. Vervolgens ben ik begonnen aan het vervolgdeel en toen ook dit project afgerond was, vond ik het tijd om mijn sociale omgeving over mijn schrijfambities te vertellen. Zij waren dusdanig enthousiast over de verhalen dat ik besloten heb het eerste deel uit te geven. In december 2014 is De Eerste Wereld in eigen beheer uitgegeven, nadat het door een aantal proeflezers uitgebreid bekritiseerd was natuurlijk.

 • Een boek schrijven kost research en tijd , was het te combineren met je werk en hoelang ben je er mee bezig geweest? De research waar heb je dit gedaan, via google of heb je heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Dit is een simpele vraag: tijd héb je niet, tijd máák je. Dus natuurlijk is het te combineren met al het andere wat ik doe. Ik heb zoveel plezier in schrijven, dat ik bijvoorbeeld geen TV thuis heb: ik besteed mijn tijd simpelweg liever aan schrijven dan aan TV kijken. Soms maak ik echter geen tijd voor mijn verhaal, zoals op vakantie. Het is altijd een kwestie van prioriteiten stellen.

 • Wat wil je mensen mee geven met je boek, en raad je alle mensen aan, die met een idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Mijn tip: schrijf om de juiste reden, namelijk dat je van schrijven houdt. Schrijf niet om beroemd te worden of om veel geld te verdienen, maar omdat je plezier uit het schrijven haalt. Schrijf niet waarvan je verwacht, denkt of hoopt dat je “publiek” daar behoefte aan heeft, maar blijf bij je eigen stijl en denkbeelden. Stel jezelf geen deadlines, want het verhaal komt toch wel zoals het gaat komen. Dwing jezelf niet om te schrijven als je geen zin hebt, maar wacht tot de inspiratie komt. Soms zit je hooft te vol met andere dingen, en jezelf dan forceren een verhaal te typen, daar heeft niemand wat aan. Jij schrijft gewoon omdat je het leuk vindt. Dan komt de rest vanzelf.

 • Natuurlijk zul je als schrijver houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld, voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

J.R.R. Tolkien, schrijver van onder andere The Lord of the Rings & The Hobbit. Ik heb inmiddels 450 boeken (alles naast elkaar 23 meter) van Tolkien in mijn kast staan, waaronder enkele zeer bijzondere en gelimiteerd edities.

photovisi-download-45

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Op social media gebied ben ik zelf geen pro, dus ja ik zou erg veel aan jullie kunnen hebben. Ik ervaar dat met de juiste voorzet er heel veel te bereiken is door mijzelf, en die juiste voorzet wordt vaak gegeven door bloggers of recensenten. Daar ben ik hen ook erg dankbaar voor!

 • Als je schrijft, heb je dan een ritueel, zonder je je helemaal af, draai je bepaalde muziek of komt het zoals het komt?

Ik schrijf wanneer ik er klaar voor ben, wanneer de inspiratie er is. Soms blijft deze inspiratie weken achter elkaar weg, soms komt het elk uur. Wanneer ik inspiratie heb, maakt het niet zo veel uit wat er in mijn omgeving gebeurt, dan komen mijn ideeën toch wel op papier!

 • Als je één ding mocht kiezen, waar zou je dan nog heel graag over willen schrijven?

Alles waar ik nu aan kan denken is Drie Werelden. Er staat nog zoveel te gebeuren, er zijn nog zoveel bizarre ontwikkelingen te beschrijven! Voor nu gaat mijn aandacht vooral daar naar uit, en ik zou eerlijk gezegd op dit moment ook nergens anders over willen schrijven.

 • Je idee voor het schrijven van een boek ontstond tijdens een wereld reis met je vriendin, hoe is dit zo gekomen heb je zulke bizarre gebeurtenissen mee gemaakt dat er zich een Fantasy verhaal ontpopte?

Begin 2009 reisden mijn vriendin en ik rond in Nieuw Zeeland en omdat ik wist dat de films van Lord of the Rings daar opgenomen waren, heb ik het boek daar gelezen. Er ging letterlijk en figuurlijk een wereld voor mij open. Overal waar ik uit de auto keek, overal waar we wandelden of kampeerden, overal zag ik Middle Earth. Ik zat helemaal in de ban van het verhaal tot op 27 maart mijn boek uit was. Omdat mijn vriendin nog wel in haar eigen boek bezig was, ik mij een beetje verveelde, maar met mijn hoofd nog helemaal in Tolkien sferen verkeerde, besloot ik zonder enige ervaring of enig voorteken: ik kan ook wel zo’n boek schrijven! De Eerste Wereld was het resultaat.

photovisi-download-44

 • Als gymleraar, heb je dagelijks kinderen om je heen, hoor je hun verhalen en maakt van alles met ze mee. Heb je deze gebeurtenissen, met de kinderen, kunnen gebruiken bij het schrijven van je boek?

Ik haal inspiratie uit alles om mij heen, dus ook uit de kinderen. Kinderen zijn meesters in het bedenken van creatieve woorden, beroepen, zinsconstructies en dromen. Ik heb daar zeker veel aan gehad. Daar moet bij gezegd worden dat ook mijn sociale omgeving een grote inbreng heeft in het boek. Zo zijn alle hoofdpersonen uit De Eerste Wereld, zoals prins Kûdam, Beüz en Pyn, zowel qua innerlijk als qua uiterlijk als qua naam gebaseerd op vrienden van mij.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben? 

Ik heb nog wel 100 wist je datjes of speciale dingen. Maar die komen altijd beter uit in een persoonlijk interview. Wie weet een vervolg?

**********************

“De Eerste Wereld”- Marc Lommert een Spannende Fantasy met hopelijk een vervolg!

De Eerste wereld – Marc Lommert.1

 • Auteur Marc Lommert
 • ISBN 978-94-02115-09-6
 • Jaar uitgave september 2016
 • Pagina`s 357

De Achterflap

Na het per ongeluk vinden van een geheime Alchemisten schat moeten de vrienden Eroc en Tarú halsoverkop hun dorp verlaten. Aan de zijde van enkele begaafde Magiërs reizen zij hun wereld over in een poging de schat en de daarin verscholen boodschap in veiligheid te brengen, maar kunnen niet voorkomen dat de Schim uit het Zwarte Woud hen achterhaalt.

De vrienden vluchten het land uit, maar met welk doel? De personen die zij zoeken zijn onvindbaar, de doelen die zij nastreven onhaalbaar en de vijanden die zij ontvluchten onherkenbaar. Bovendien blijken de personen die zij vertrouwen niet allemaal eerlijk. Het dwingt Eroc en Tarú moeilijke beslissingen te nemen, zeker wanneer duidelijk wordt dat de Schim zijn doelen bijgesteld heeft…

De Eerste Wereld is de debuutroman van de Utrechtse auteur Marc Lommert en het eerste deel uit de Fantasy reeks “Drie Werelden”.

Mijn Mening

“Nu was de Schim te laat geweest. En dat maakte hem woest”

De eerste wereld voor mij het eerste boek uit de BOEK10 reeks van Godijn Publishing. Ben ik nieuwsgierig? Ja zeker, een nieuwe debuterende schrijver kan je altijd enorm verrassen, en deze keer hoop ik dat Marc Lommert me kan verrassen met een Fantasy boek, niet het genre wat ik veel lees maar juist daarom erg interessant.

Al snel neemt Lommert me mee naar een sprookjes wereld voor volwassenen of de Young Adults. Mmm, er hangt een hoop mysterie in het boek, de glazen bol waarin je van alles kunt waarnemen en welke enorme krachten bezit, een ander genre maar door de mysterie boeit het me wel.  De spanning in deze Fantasy verrast me enorm,  had ik verwacht dat ik in een wereld van magiërs en andere wezens zou belanden, merk ik dat er naast dit alles toch wel vol spanning door het boek lees. Afwachtend of de dappere jongens de Sáyaddin in veiligheid kunnen brengen, meelevend met hun avonturen.  De karakters zijn vol fantasie beschreven, je ziet ze verschijnen op je netvlies en raakt  als vanzelf bij elke nieuwe personage achterdochtig of deze wel te vertrouwen is. Dit verhaal bevat genoeg spanning waardoor je helemaal op gaat in het verhaal.

“De westerse wereld zal verraden worden op een manier die de definitie van verraad naar nieuwe hoogte brengt.”

Het boek is mooi vorm gegeven, naast dat er kaarten in staan van de omgeving waar de avonturen van Eroc en Tarú zich afspelen staan er ook schuingedrukt gedeeltes vanuit de Schim in beschreven, wat de spanning en het mysterie doet verhogen. Na hoofdstuk 6 gaat de reis pas echt beginnen vond ik het begin al vol spanning zitten, hierna is wegleggen bijna niet mogelijk. Lang blijf je als lezer in onzekerheid wie je wel of niet kunt vertrouwen. De Schim is de grote onzichtbare aanwezige, en lang houd Lommert je in spanning.. deze spanning loopt tijdens het lezen alleen maar meer en meer op. Tot het einde zit je gevangen in de eerste wereld, je raakt nieuwsgierig naar meer en gelukkig zal er ook meer komen. De reis is nog niet klaar.

De beeldende schrijfstijl van Marc Lommert heeft me verrast. Het genre is niet geheel mijn stijl dat zal ik eerlijk bekennen  maar het verhaal zit goed in elkaar je leest vol empathie mee met de jongens, die hun reis maken om de wereld te behoeden. De personages zijn vol gevoel beschreven en de spanning en de achterdocht maken het verhaal af. Ik genoot van De Eerste wereld. En spannende Fantasy die voor de Liefhebbers zeker een Mustread zal zijn. Het bevat alles wat een goed verhaal behoort te bevatten.

“Eroc, snap je het dan niet? Het is Magie, magie waar jij en Tarú niets van afweten.!”

 • Plot; 4****
 • Spanning; 4****
 • Schrijfstijl; 4****
 • Leesplezier; 4 ****

Dik verdiende 4 sterren voor de mooie schrijfstijl, de beeldende personages en  de goed opgebouwde spanning. Op naar de Tweede Wereld

 

Lieve Leesgroet Moon

*************************************************************

Mustreads or not ! in gesprek met..; Elly Godijn van Godijn Publishing

 • Wij willen je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Elly Godijn eigenlijk?

Als ik naar mezelf kijk, is Elly Godijn een vrouw die luistert naar haar hart en intuïtie. Gedreven, ambitieus en haar werk als uitgever met hart en ziel doet. Daarnaast heb ik met een goede vriendin een VOF: Theatergroep VEEL THEATER, waarvoor ik de scripts schrijf. Volgend jaar staan wij op de planken in een heuse schouwburg.photovisi-download-19

 • Hoe is het zo gelopen dat je een uitgeverij bent begonnen had je daar een speciale reden voor, wilde je zelf een boek uitbrengen? Wanneer heb je de stap genomen om deze grote, stoere onderneming aan te gaan?

Mijn hele leven wilde ik graag schrijver worden. Nu kom ik erachter dat je het niet wordt, maar dat je het bent. In 2010 sloot ik mij aan bij een schrijfcafé om een stukje verleden af te sluiten en te verwerken in een verhaal. Dit verhaal is in briefvorm uitgegeven door een uitgever in Nijmegen. De lancering kon ik niet bijwonen door een persoonlijke gebeurtenis van vijf jaar geleden. Hierover heb ik een jaar lang geschreven als columniste bij het damesblad ‘Mijn Geheim’.download-2Daarna is het in sneltreinvaart gegaan en kwam het ene na het andere schrijfproject op mijn pad, waaronder het starten van een eigen uitgeverij; Godijn Publishing. Er komt veel bij GP kijken; je moet goed kunnen organiseren, plannen, een stevige huid hebben, streng voor jezelf zijn en de schrijvers centraal stellen

.13416742_1634585180195884_3006169634813820743_o

 • Boek10 een unieke kans voor debuterende schrijvers, hoe is dit zo tot stand gekomen en hoe kwam je op dit idee? Hoe ben je gestart met Boek 10, kwamen de schrijvers zelf met hun boeken aandragen of heb je een oproep gezet?

In mijn hoofd is het heel druk. De hele dag komen ideeën en plannen binnen. Intuïtief weet ik waar ik voor moet gaan en hoef ik meestal niet lang na te denken. BOEK10 is ook zo’n idee dat iets met mij doet en vervolgens uitgroeit tot een concept. Daarbij ben ik omringd door fantastische, inspirerende mensen.

photovisi-download (31)

 • Je schrijft zelf ook, vooral verhalenbundels, wanneer je schrijft, wat wil je de mensen dan mee geven met je verhalen en raad je alle mensen aan, die met het idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor de twijfelaars, waar moeten ze opletten en hoe zoek je een uitgeverij

Ik noem mijzelf een ‘herfst’-schrijver. Ik schrijf graag over gevoelens in een mens die je niet snel deelt. Diepgaande, verborgen en donkere gevoelens. Als een verhaal af is, ontdek ik vaak dat ikzelf een rol in het verhaal speel.

Als je een boek wilt schrijven, raad ik je aan om een aanpak te kiezen die bij jou past. Dit geldt ook voor een uitgeverij. Wees streng voor jezelf en besef dat het heel hard werken is. Sta open voor feedback, zonder jezelf te verloochen als schrijver. Wees bereid om je verhaal tig keer te herschrijven. Ik kom vaak schrijvers tegen die denken dat ze na één keer klaar zijn of geen zin hebben om het te herschrijven. Terwijl het dan pas begint.

 • De passie voor het schrijven is door een persoonlijk gebeurtenis bij je weer opgelaaid. Is je boek al verschenen of kunnen we het binnenkort verwachten in de boek handel? Het lijkt ons, om eveneens persoonlijke redenen, een heel aangrijpend verhaal.

Ik werk momenteel aan twee boeken. Zoals het in mijn hoofd druk is, past dit ook bij mij om tegelijkertijd twee boeken te schrijven. Dat geeft mij rust. Het zelf schrijven schiet er door mijn werk als uitgever en mijn grote gezin vaak bij in. Nu heb ik een afspraak met een schrijfvriendin gemaakt om regelmatig samen te schrijven. Ieder aan ons eigen boek. Zo heb ik een stok achter de deur en komt mijn debuutroman steeds een stukje dichter bij.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik zou het als uitgever ontzettend waarderen als jullie ons blijven volgen en leuke items willen delen met jullie volgers. Ik ervaar deze kracht ook.

 • Wij dachten dat Boek 10 voor debuterende schrijvers was, maar we zagen dat sommige van deze tien al meerdere boeken op hun naam hebben staan. Hoe komt dit zo?

Ik zocht naar een goede mix van schrijvers. Variërend in genre, stijl, schrijfervaring en personaliteit. Waarmee de juiste groepsdynamiek kan worden bereikt met ieder een ander aandeel of talent. De kracht van het groepsproces benutten. Een paar schrijvers hebben inderdaad meerdere boeken geschreven en dat is fijn om ook een stukje ervaring in de groep te hebben.

 • Natuurlijk zal je als uitgever houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld, voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Lezen… dat lijkt lang geleden. Natuurlijk lees ik veel, maar dat zijn verhalen van de schrijvers van SchrijvenInHoorn en de manuscripten van GP. Als ik moet kiezen, kies ik voor schrijver Friedmann. Zij schrijft fantastische Fantasy boeken. Ik geniet van haar stijl en de verhalen waar zij mij in meezuigt.images

 • Wanneer je een verhaal af hebt, wie laat je het dan als eerste lezen? Is dat je partner, een vriendin of ga je gelijk voor een collega schrijver? Wie vertrouw je jouw eerste ideeën toe?

Niemand. Ik schrijf het verhaal in eerste instantie voor mezelf. Daarna deel ik het in de schrijfgroep van SchrijvenInHoorn.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Auteurs die meedoen aan BOEK10 worden geselecteerd, maar betalen wel een bijdrage. Soms krijg ik daar hele nare reacties op in de mailbox van schrijvers die dit belachelijk vinden. Zij beseffen niet dat door deze investering wij meer mogelijkheden hebben om het boek zo professioneel mogelijk op de markt te kunnen zetten. Wij doen veel voor onze schrijvers en als het boek een bepaalde verkoop bereikt, hebben zij geen kosten voor het uitgeven van hun tweede boek. Leuk detail is dat de eerste schrijvers voor de tweede reeks van BOEK10 zijn al gekozen.

Boek10.PR_-550x242.png

En ik wil graag delen dat ik ontzettend trots ben op de tien auteurs en dat zij alle tien hun eigen talent hebben. Het is een hele bijzondere groep schrijvers en ik had geen beter begin met BOEK10 kunnen wensen.

*******************************************

Lancering Boek10, Verkade fabriek ‘s-Hertogenbosch

Donderdag 22 september 2016 een groots boeken spektakel in ’s-Hertogenbosch

photovisi-download-21

Al maanden leefden we er naar toe, de boeklancering van maar liefs 10 boeken tegelijk in de Verkade fabriek van Den Bosch.

Moon en ik waren uitgenodigd om bij dit grootse gebeuren aanwezig te zijn, maar Moon kon helaas niet. Ik ging daarom samen met mijn bieb collega Anita Poot, zij is ook recensent, naar Boek10.

‘s Morgens om kwart over 9 naar Barendrecht, daar pakte we de trein en met een overstap in Breda kwamen we 1 uur en 17 minuten later op het CS van Den Bosch aan.trein

Daar Anita en ik beide geen ambitie hebben om ons eigen boek te schrijven hebben we het middag programma overgeslagen en zijn eerst maar eens de stad in gegaan.

Na eerst een terrasje gepakt te hebben, heerlijk en dat aan het einde van september en een echte Bossebolbosschebol_vork_240px gegeten te hebben, gingen we op zoek naar een boekhandel. In de Kerkstraat zit boekhandel Heinen. Op een hoek met grote etalage ruiten en verschillende verdiepingen zit deze al heel oude boekhandel.boekhandel-heinen

Een gezellige knusse winkel met voor ieder wat wils. Ik had Hilda Spruit beloofd haar boek Geestverwanten te kopen en deze stond in de winkel, dus inpakken maar en meteen 3Pak mee gekregen, het boekenweek geschenk voor de jeugd.

Anita nam een thriller van Marion Coolwijk mee, die wij alleen nog maar kennen van jeugd boeken.

Na een heerlijke wandeling langs de gracht kwamen we bij de Verkade fabriek aan.

verkadefabriek

Ingecheckt en een uitleg over het avond programma gekregen van een heel aardige meneer, vonden wij al gauw wat bekenden. Connie van Connie’s boekenblog was er met haar man Jeroen en Alexander Roessen die aan het schrijfprogramma van die middag had mee gedaan met zijn vriendin Yfke ,die een verslag van deze dag zou maken.

Nienke Pool zat gelukkig ook aan de tafel, dus het was meteen een gezellige boel. Je kon merken dat iedereen erg nerveus was, want er werd heen en weer gelopen, druk en met handen en voeten gepraat. Heerlijk om die sfeer te proeven.

Als eerste mochten we aanschuiven bij het theater buffet, waar we met Alexander, Yfke, Connie en Jeroen genoten van een warm en koud buffet. Het was heel gezellig en we hebben het over boeken en verhalen gehad, tuurlijk !!

De tijd was aangebroken voor de lancering van Boek10.

De avond werd gepresenteerd door Martijn Adelmund, 20160922_1907261de hoofdredacteur van Heel Nederland Leest, maar die ook de stadsdichter van Wageningen is.

10 hoge krukken stonden klaar en Martijn begon een mevrouw uit het publiek een vraag te stellen. Dit bleek de moeder van Marc Lommert te zijn. Een zeer trotse moeder dus. Na een introductie filmpje van Marc werd hij het toneel op gevraagd en over de rode loper kwam een zichtbaar zenuwachtige Marc het toneel op.

Nog een klein gesprekje tussen Marc en Martijn en de eerste kruk was bezet.

photovisi-download-14

Alle auteurs werden zo naar voren geroepen en bij de meeste  werd er een vraag aan een bekende van de auteur gesteld. De auteurs Jan Zegers, Bibi Boom en Aloysius Keller en Sylvia Vermont lazen een stukje uit hun boek voor.

Nadat alle auteurs hun plaats op een barkruk hadden ingenomen,

photovisi-download-18

werd de uitgeefster Elly Godijn naar voren geroepen en toe gesproken namens de nestor van de groep Jan Zegers.

Hij bedankte Elly en haar team voor het vertrouwen en voor de talloze mailtjes en whatsapp berichtjes, ook ‘s avonds laat, om auteurs aan te sporen omdat de deadline eraan kwam.photovisi-download-19

Het grote moment was daar, alle auteurs kregen uit handen van Elly hun boek, dat ze tot dat moment nog niet in handen hadden gehad.

Het was de bedoeling dat de lancering via social media  grootschalig de wereld in werd gegooid, dus natuurlijk heb ik viasocial-media twitter, facebook en instagram de Boek10 lancering aangekondigd.

Iedere auteur liep met zijn boek en een bos bloemen stralend de rode loper af.

Jolanda riep nog, “Een droom komt uit, je debuut in handen, kippenvel

Aloysius riep  “573 bladzijden, ik hoop dat het u niet weerhoud om het te lezen

Terug in de foyer hadden alle auteurs een eigen statafel met daarop een poster van hun boek. Alle familieleden en vrienden zochten hun auteur op en nadat bij het boekenstalletje het des betreffende boek aangeschaft was, konden ze het laten signeren.

Wat een ontlading bij de auteurs nadat hun boek gelanceerd was. Zo blij waren ze, zo uitbundig.

Nienke zei nog tegen ons “en nu begint het pas. Dood eng wat jullie gaan schrijven over mijn boek”.

Na al het signeren begon om 21.00 uur in de zaal de prijsuitreiking van heel-nederland-schijftDe presentator van dit gedeelte was Kasper van Kooten. Auteur, cabaretier en acteur. Hij schreef een boek over zijn opa en meteen daar ook een voorstelling over. Hij noemde het een Cabaroman

Het thema van dit jaar was STEL JE VOOR DAT

In 400 woorden moest je een verhaal met kop, staart en tussenstuk schrijven. Ga er maar aan staan. Er waren 400 inzendingen en maar 3 prijzen weg te geven.

De winnaar van vorig jaar, Gert-Jan van den Bemd met zijn verhaal Ex, vertelt wat het winnen voor hem heeft betekent. Een prijs winnen is voor een schrijver heel belangrijk. Het staat goed op je CV. Het is goed voor jezelf vertrouwen, dat je boven iedereen uitstijgt en ook dat je dus geaccepteerd wordt. Gert-Jan won in 2013 de Delta Lloyd poëzieprijs van België, in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade en in 2015 Heel Nederland Schrijft .

photovisi-download-20

Kasper vraagt hem of de Afsluitdijk, die in zijn verhaal voor komt, te maken heeft met zijn ex. Er wordt hartelijk om gelachen, zo had Gert-Jan het nog niet gezien, maar inderdaad het was wel zo. Op het grote scherm draagt Gert-Jan nog twee korte verhalen voor.

Ook directeur Tijmen de Kok van de schrijversacademie komt iets vertellen over de academie. Dat is de prijs die de winnaar krijgt, een schrijfcursus van zo’n 14 maanden.

Dan wordt de publieksprijs uit gereikt en deze gaat naar Ria van Halderen met haar verhaal WEERZIEN.

photovisi-download-22

Voor de eerste en tweede prijs worden de schrijvers Daisy Bierenbroodspot en Jarron Kamphorst  naar voren geroepen. Beide lezen hun verhaal voor.

Jan Dijkgraaf voorzitter van de jury leest het jury rapport voor.

En de winnaar is  Daisy Bierenbroodspot. Zij wint de opleiding aan de schrijversacademie ter waarde van €2000,00.

De jury beoordeelde de verhalen op inhoud, creativiteit, originaliteit, leesbaarheid en de toepassing op het thema. Op heel nederland schrijft kun je de winnende verhalen terug lezen

http://www.heelnederlandschrijft.nl/page/actueel-15

Wat een avond, met heel veel prijzen en lanceringen werd er nog een klein feestje gevierd in de foyer van de Verkade fabriek.

Het was al laat en nadat wij alle 10 de boeken in ontvangst mochten nemen om te recenseren vertrokken wij weer richting het station.

photovisi-download-21

Heerlijk relaxed in de trein bekeken wij alle boeken nog eens rustig.

Iets na half 1 kwamen Anita en ik weer in Den Bommel aan, waarna Anita nog een half uurtje naar haar huis moest rijden.

Al met al een super leuke dag waarbij we met veel mensen hebben gesproken, wel met te weinig want wat had ik graag met iedereen gesproken, maar dat ging nu eenmaal niet. Leuke afspraken gemaakt en…….

Houd ons blog in de gaten, want er komen interviews en geweldige winacties

Groetjes Caroline en Anita

 

%d bloggers liken dit: