België in de Spotlights

Wij willen graag één keer per maand een Schrijver uit ons Buurland Vlaanderen flink in de spotlights zetten. Er lijkt qua boeken verkoop, een tastbare scheidslijn te zijn tussen Nederland en België . Wij vinden dit erg jammer.  

En willen daarom kijken of wij kunnen mee werken aan meer bekendheid voor de Vlaamse schrijvers in ons land.

Mustreads or Not gaat grensoverschrijdend

Hoog tijd voor een nieuwe Vlaming in de Spotlights

Christine Charliers in de Spotlights

Wie is Christine Charliers op haar eigen website verteld ze het volgende.

http://www.christinecharliers.be/

Ik ben geboren in 1981 en bracht mijn jeugd door in een dorpje vlakbij Leuven: Herent. We waren thuis met vijf kinderen. Ik was de oudste, na mij kwamen drie broers en een zus. Op de lagere school speelde ik veel met jongens, uit de klas, of ook wel met mijn neven, die we in het weekend vaak opzochten. Met meisjes vond ik het leuk om te springtouwen. Uit mijn rapporten blijkt wat voor kind ik was:

 • Ver weg met haar gedachten, moet vaak uit haar dromen gewekt worden.
 • Christine leest veel, maar liefst niet tijdens de les.
 • Braaf en lief maar dromerig.
 • Schrijven gaat niet met je hoofd op de bank.
 • Ze leest terwijl de les rekenen word uitgelegd.
 • Je gedachten moeten in de les zijn en niet zweven tussen hemel en aarde dan zul je beter kunnen.

Na de lagere school ging ik naar de PNL in Leuven (nu KA2 Ring). Daar heb ik twee jaar Moderne gedaan maar dat was te hoog gegrepen. Daarna ging ik naar de SIMA in Aarschot en heb daar Schoonheidsverzorging gestudeerd. Iets wat ik helemaal niet graag deed maar op dat moment wist ik niet wat ik wilde worden. Daar heb ik in 2000 mijn diploma van behaald, waar ik tot de dag van vandaag nog steeds niets mee doe. Een souvenir in de schuif.

Op de middelbare heb ik nooit veel gelezen. Ik vond de juiste boeken niet. Ik vond ze saai en er zat geen spanning in. Het lijstje dat we op school kregen met boeken om te lezen voor de boekbespreking was niet veel beter.

Na school ben ik in de GB (supermarkt) gaan werken. Daar vulde ik de rekken aan, deed de bakkerij en de kassa. Ook tegen mijn zin. Dat heb ik 5 jaar gedaan.

In 2003 ben ik getrouwd. Met mijn man David ging ik in een ander dorp wonen, dichtbij Diest. Ik heb nu drie kinderen, Lucas, Glen en Luna. Ik heb dus mijn handen vol!

Op Mustreads or Not hebben wij haar een aantal vragen gesteld ennnn twee van haar boeken gelezen. Hieronder vind je het interview en Moon haar mening over;

“In de Ban van de Wolf” en “Jacht op het Antiserum.

Deze Vlaamse schrijfster verdiend het om in de Spotlights te staan ..

Probeer eens een boek van haar, voor zowel YA als volwassenen heerlijke leesmomenten gegarandeerd.

Mustreads or not in Gesprek met..;Christine Charliers “Lees je mee en leer deze enthousiaste, eerlijke schrijfster beter kennen!”

 

Lees je mee en leer deze enthousiaste, eerlijke schrijfster beter kennen!”

photovisi-download-11

 • Voor degenen die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Christine Charliers?

Ik ben 35 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Lucas (11 jaar), Glen (9 jaar) en Luna (5 jaar). Zelf ben ik de oudste uit een nest van 5 kinderen. Ik heb nog 1 zus en 3 broers. Ik ga niet werken en blijf thuis voor de kinderen. Ik heb een hond, 2 katten, 3 gekko’s, vissen en kippen. Maar mijn lievelingsdier is de wolf. Ik vind het ontzettend mooie dieren en ze zorgen voor elkaar.

 photovisi-download-1

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je droom achter na gegaan?

Toen Luna 11 maanden was heb ik op een avond Word geopend. Deels uit verveling. Ik wilde naast de baby, mijn andere twee kinderen en het huishouden ook iets te doen hebben voor mezelf. Ik had die morgen rode kool gesneden en besloot gewoon daarover te gaan schrijven. Dat ging vrij vlot met muziek. Maar op een gegeven moment kwam ik vast te zitten, dus deed ik een online schrijfcursus. Dat hielp helaas niet echt, en ik smeet mijn werk aan de kant.

11523_649398045100816_1746071000_n

Negen maanden later leerde ik via Facebook Mark Galenkamp kennen. Hij is dichter en vond mijn schrijven mooi. Hij moedigde me aan om door te gaan met mijn manuscript. Maar ik bleef vast zitten en twijfelde of het wel goed was wat ik deed. Toen kwam Mark met het idee een schrijfcoach te zoeken. Die vond ik en 9 maanden later was het manuscript af. Ik ben het persoonlijk gaan afgeven bij Clavis. Exact een week later kreeg ik een uitnodiging om op gesprek te komen. Ik wist niet wat ik las. Onmogelijk als je weet hoelang sommige schrijvers zoeken naar een uitgever en ik had het geflikt in amper een week, zonder drie maanden wachttijd? Tien maanden later had ik mijn boek in handen. Het hilarische is dat ik het verschillende keren heb willen wissen omdat ik het niet goed genoeg vond en te raar.

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik ooit een boek zou schrijven, laat staan dat het uitgegeven zou worden. Op de lagere school vond ik het leuk om te lezen. Dat blijkt uit het commentaar dat op mijn rapporten staan:

Ver weg met haar gedachten, moet vaak uit haar dromen gewekt worden.

Christine leest veel, maar liefst niet tijdens de les.

Braaf en lief maar dromerig.

Schrijven gaat niet met je hoofd op de bank.

Ze leest terwijl de les rekenen word uitgelegd.

Je gedachten moeten in de les zijn en niet zweven tussen hemel en aarde dan zul je beter kunnen.

Op de middelbare school haatte ik lezen. Ik vond mijn goesting niet in boeken. Ik vond ze saai, er zat geen spanning in en als het er in zat duurde het gewoon te lang eer die kwam. Ik had het geduld er niet voor. Dat laatste ervaar ik nu nog soms waardoor ik na dertig pagina’s een boek aan de kant durf te gooien als het me niet aanstaat.
Rond mijn veertiende ging ik ’s avonds wandelen met mijn hondje. Ik nam mijn mp3 speler mee, en fantaseerde er lustig op los.

photovisi-download-3

Het was net een film, wat ik zag. Ik noem het nog steeds beelden. Ik ben terug beginnen lezen toen ik de film Twilight had gezien en ontdekte dat er een boek van was. Daarna waren de boeken van Pittacus Lore aan de beurt. Ik had de eerste film gezien en wilde weten hoe het verder ging.

photovisi-download-2

De verhaaltjes die we op school moesten schrijven waren altijd zeer goed. Ik had de hoogste punten van de klas. Terwijl anderen nog op dezelfde locatie zaten als ze een verhaal moesten afmaken, zat ik in een grot in de actie en had er al een heel andere draai aan gegeven dan mijn klasgenootjes. Dus de fantasie ontbrak niet. Alleen mijn spelling en grammatica waren zeer zwak. Dat is het nog steeds en ik denk dat het altijd zo zal blijven. Gelukkig trok de juf daar geen punten voor af en ging het om het verhaal.

 • Hoe enthousiasmeer jij jouw kinderen voor lezen, zijn het ook boekenfreaks of totaal niet? Zo ja, wat lezen ze dan? En wat bied jij ze bijvoorbeeld heel graag aan?

Ik bied ze eigenlijk niets aan. Ik ga elke dinsdagavond naar de bibliotheek. Luna gaat steeds mee. Lucas ook, maar op het moment zit die in een dip en leest niet meer. Glen heeft een hekel aan lezen. De dingen dat hij moet lezen voor school ter oefening doet hij niet. Als we zeggen dat het moet is het dik tegen zijn zin met soms een huilbui. Hij heeft het al gelezen in de schoolbus, zegt hij dan.

photovisi-download (4).jpg
Lucas leest de boeken van  Hij heeft al veel andere dingen geprobeerd maar dat lukt niet. Na dertig pagina’s gooit hij het aan de kant.
“Dat is niet spannend. Het duurt te lang eer er iets gebeurt. Het is saai,” krijg je dan als commentaar.
Luna die spurt de bib in, gooit haar jas doodleuk op de toonbank en rent naar de bakken met boekjes. Ze is ontzettend snel terug met een stapeltje van tien boeken. Zij grijpt vooral naar dierenboekjes.

images-6

 • Je hebt al meerdere YA geschreven, ga je verder in dit genre of heb je ook ideeën om een keer een Roman of Thriller te gaan schrijven?

Ik lees eigenlijk niet zo graag boeken voor volwassenen. Liever YA. Af en toe neem ik er een volwassen thriller tussen. Soms heb je bij die YA boeken dat het een flauw aftreksel is van een eerder boek dat je gelezen hebt. Weer rebellen, weer onderdrukking… Dan vliegt het boek en pak ik een volwassenenboek. Maar als schrijver ga ik door met YA.

photovisi-download-8Ik mis in volwassenenboeken het opstandige gedrag van pubers die de volwassenen tegen de haren in strijken. Soms mis ik dat nog in YA boeken. Dat koppige eigenwijze gedrag. Dat ze het beter weten dan de volwassenen en hun eigen zin doen, doordrijven. Ik vind dat geweldig in boeken. Vooral het gooien met deuren, stampen op de trap, boos worden, echt die opstandigheid. Ik hoop wel dat mijn eigen kinderen dat gedrag nalaten

photovisi-download-5.

 • Zou je je boeken graag zien worden verfilmd? Welk boek komt daar dan het best voor in aanmerking en welke acteur zou dan je hoofdpersonage mogen vertolken?


Wie zou dat niet graag willen? Al denk ik dat ze dat hier niet geflikt krijgen met de gedaanteverandering. Het eerste boek In de ban van de wolf zou logisch zijn als eerste verfilming. Ik heb geen idee wie in aanmerking zou komen voor de hoofdrol. Ik ken zo niet direct veertienjarige actrices. Maar voor Hector mag Timothy Olyphant het doen.

photovisi-download-6

 

 • Zoals je weet hebben wij een zwak voor de Vlaamse boeken en kunnen we ons blijven afvragen waarom het niet lukt om de Vlaamse boeken hier in Nederland in de winkel te krijgen. Denk je dat wij hier iets aan kunnen toevoegen als Bloggers op een social medium? Denk je dat de kracht van social media iets te weeg kan brengen om de grens die er ligt tussen Vlaamse en Nederlandse boeken wat te doen vervagen?

Ja, dat denk ik wel. Als ik op een Nederlandse blog een zeldzame recensie lees van een Vlaams boek zie ik meestal dat ze het jammer vinden dat er zoveel Vlaams in staat. En dan denk ik: Ja, maar wij als Vlamingen lezen ook Nederlandse boeken en snappen sommige Nederlandse dingen ook niet. Moeten we die boeken dan gaan vervlaamsen? Waar is dan de eigenheid van de auteur? Zowel het Nederlands als het Vlaams heeft zijn eigen leuke typische dingetjes.

photovisi-download-7

 

 • Van welke auteur ben je groot fan en is dat je grote voorbeeld?


Van Pittacus Lore van de Lorien Legacies. Uit dat eerste boek heb ik zijn voorbeeld gevolgd van de proloog omdat ik wist dat de uitgever meestal alleen maar de eerste pagina’s leest van een manuscript. Dus was het een kwestie van: Hoe grijp je de uitgever/lezer vast en hou je die in je greep zodat die het hele ding leest. Dat doet Pittacus Lore door een eerdere gebeurtenis die met het verhaal te maken heeft in zijn proloog te zetten en je zo nieuwsgierig te maken.download-29

 • Van welke schrijver heb je zelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?


Van Julie Kagawa en ik heb er nog geen enkel boek van gelezen. In een bevlieging gekocht voor de covers.
De Chaos-trilogie van Patrick Ness. Het zit vol onverwachte plotwendingen. Net als je denkt te weten hoe het in elkaar zit, zit je er compleet naast. Geweldig vind ik dat. De boeken zit ook vol met spanning en actie.

 photovisi-download-9

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?


De enthousiaste stem van mijn schrijfcoach horen vlak na het gesprek met de uitgever. Het was de eerste keer dat ik Alma hoorde. Ik wilde het nieuws niet mailen, dit moest ik haar gewoon zelf vertellen na negen maanden samen hard werken en mijn vele mailtjes. Ik moest haar gewoon laten weten dat al haar werk niet voor niets was en dat ze me knap bijgestuurd had. Ik hoop haar ooit te zien.

 download-46

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste, het verhaal tot stand zien komen of de research? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?


Het eerste boek deed ik negen maanden over, het tweede achttien maanden. Het research werk gebeurt tijdens het schrijven. Ik open Google als ik iets moet weten maar ik ben ook de wolven gaan bezoeken bij Peter Lennertz, eigenaar van de The Wolf Conservaion Association vzw die zich samen met vrijwilligers in zet voor de bescherming van de wolf in de Benelux. Ik heb daar een wolf aangeraakt, om te weten hoe de pels voelt. Voor deel twee ben ik ook op het politiekantoor gaan spreken met de hoofdinspecteurs over vermiste kinderen. Zij hebben mee helpen denken om een geloofwaardige oplossing te geven. Het leukste is het verhaal tot stand zien komen, vind ik.

11267167_10206460205921756_7307057936970869590_o.jpg

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuisfront ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?


Mijn man krijgt niets te zien. Af en toe stel ik hem een vraag onder het schrijven. Meestal gaat het dan om iets technisch rond een raam of om zijn mening of iets kan. Zo moest ik een manier vinden om te ontsnappen via het raam terwijl de klink er vanaf is. Ik vond geen manier, tot hij een schroevendraaier van de werkbank nam en naar een uitgebroken raam liep, het ding in het gat stak van de klink en draaide. Hij heeft mijn boeken ook nog niet gelezen. Dat zal hij ook nooit doen denk ik. Hij leest volwassenenboeken.

Elke letter die ik schrijf krijgt mijn schrijfcoach te zien. De eerste versie is per tien pagina’s, de tweede per dertig pagina’s en de laatste versie is het volledige boek. Af en toe moet ik gewoon herschrijven. Dan worden er genadeloos drie tot zes pagina’s geschrapt met een grondige reden. Ik weet dat ze dan gelijk heeft. Soms weet ik op voorhand dat ik zal moeten herschrijven maar waag me er dan toch aan. Alsof ik hoop dat ze het niet zal merken dat ik uit de bocht ben gegaan en er mee weg kan komen . De basis moet gewoon goed zijn.

 

 • Wat wil je mensen mee geven met jouw boek.


Vooral dat ze er van genieten. Ik heb al verschillende reacties gekregen van mensen die lezen haten, maar mijn boek dan in een dag of drie uitlezen. Ook steek ik er wetenschappelijke weetjes in zoals de vleugels van een vlinder, hoe die opgebouwd zijn, hoe een vlieg eruit ziet enz… Ik wil dat lezer geniet tijdens het lezen maar tegelijk ook iets bijleert op een leuke manier.

 download

 • Raad je alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heb je  nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.


Ja, waarom niet. Gewoon doen. Zoek naar een uitgeverij die het genre wat je geschreven hebt uitgeeft.
Qua tips. Ik vind dat altijd zo moeilijk omdat ik gewoon intuïtief schrijf en mijn schrijfcoach mijn geknoei wel rechttrekt. Wat ik zelf veel mis in boeken is karakterisering en originaliteit. Ik lees soms boeken waarbij ik denk: Oké, dat heb ik al eens gelezen zoiets, het is gewoon in een ander jasje gegoten. Het gaat weer over rebellen, weer onderdrukking enz…
Wat ik zelf geleerd heb is om niet in herhaling te vallen of teveel af te wijken van de hoofdlijn.

 

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobbyrecensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?


Meer aandacht aan onze boeken besteden. Een eerste boek krijgt zoveel aandacht en daarna zakt het serieus in. Ik zie dat er meer aandacht besteed wordt aan de buitenlandse bekende boeken die echt overhypt zijn. Ik doe mee met deel twee aan de Harland Award Roman prijs maar driekwart van de boeken die mee doen heb ik nog nooit gezien of voorbij zien komen op een blog. Je zou toch het omgekeerde verwachten omdat het van eigen bodem is?

2016-47-inzendingen-555x447
Qua beoordelingen van bloggers hecht ik er niet zoveel waarde aan. Sommigen steunen elkaar gewoon in hun recensie, vooral de jongere bloggers die heel hecht zijn met elkaar. Zogenaamde kopie-recensies. Al heel vaak gezien. Of recensies van amper drie zinnen.
Als een lezer mij een berichtje stuurt om te zeggen dat hij genoten heeft van mijn boek, dat het heel goed in elkaar zit en dat hij of zij de karakters zo leuk vindt, daar hecht ik meer waarde aan. Want dan is het doel bereikt en het gaat dan via mond op mond reclame. Bloggers kunnen de lezer wel prikkelen. Zij zijn de brug naar de lezer.

photovisi-download-10

Warme lees groet Christine 

photovisi-download (11).jpg

Moon haar mening over In de ban van de Wolf: 

In de Ban van de Wolf –Christine Chaliers “In één ruk uitgelezen, in de ban van Charliers”

In de Ban van de Wolf –Christine Chaliers

Een aangename kennismaking met deze Fantasy YA, in een ruk uitgelezen omdat wegleggen geen optie was! Heerlijk genoten.

download-24

De Achterflap

De veertienjarige Esther woont in een saai dorpje in de Pyreneeën en leidt een doodnormaal leven. Ze heeft een bijbaantje in de supermarkt, helpt haar moeder in het huishouden en wil met haar vriendinnen naar een feestje. Maar aan dat zorgeloze leventje komt een einde … Op een avond, als Esther alleen thuis is, dringen drie mannen het huis binnen en vallen haar aan. Ze spuiten een vreemde vloeistof in haar nek en bedreigen haar. Voor Esther weet wat er gebeurt, zijn ze weer verdwenen. De volgende dag is alles anders. Esther`s lichaam lijkt niet meer hetzelfde. Ze wordt sterker en sneller, en haar zintuigen zijn hypergevoelig – maar ze is niet veilig. De drie mannen maken jacht op haar … Wat willen ze in hemelsnaam?

Mening

De wolf in mij

Ontwaakt

Gedreven door instincten

Het volgen van gevoel

Op zoek gaan

Naar de waarheid……

Een prachtig vormgegeven boek ligt in mijn handen, een cover waar je echt warm voor kunt lopen. Een mysterieuze jonge vrouw, met prachtige ogen die je aankijken. Dit boek zou meteen mijn aandacht trekken als ik het tegen kom in de winkel.

“Geen telefoon opnemen en niemand binnenlaten”

Het verhaal is voor young adults, maar ook mijn interesse is meteen gewekt wanneer ik lees over de drie mannen die Esther in haar eigen huis overweldigen, en haar een vage chip in haar nek planten. Wat willen die mannen en waarom juist Esther. Hier raak ik van onder de indruk en ik merk dat ik door de korte vlot lezende hoofdstukken vlieg. Deze heerlijke stijl maakt het lezen tot een feest, korte hoofdstukken vol oplaaiende spanning.

Dat jongeren van dit soort Fantasie YA houden kan ik heel goed begrijpen, er zit een hele fijne spanning in, wat je geboeid houdt vanaf het begin, de gebeurtenissen die Esther doormaakt en de andere intrigerende karakters maken het verhaal af. De spanning verbaasd me, want soms is het zelfs voor mij best heftig, maar het staat me erg aan. Door de vlotte schrijfstijl en een verhaal wat gewoon goed in elkaar steekt lees je het boek in een sneltrein vaart uit.

Wat voor de young adult, een herkenning zal zijn is het puber gedrag van Esther, hoe zij vecht tegen de dingen die haar gebeuren, en de normale puberzaken die elke puber mee maakt, In de Ban van de wolf bevat dit alles en nog heel veel meer!

Het verhaal is op een empathische manier geschreven, Christine Charliers weet de juiste toon te zetten in haar boek je kunt je makkelijk inleven in de hoofdkarakters en de gevoelens zijn voelbaar tussen de regels door.

Voor de jeugd heel goed leesbaar en zelfs voor volwassenen een waar genot. Dit genre is voor mij nog niet heel bekend, maar deze Fantasie YA is een heel aangename kennismaking met Christine Charliers, haar energieke schrijfstijl en de manier hoe zij het verhaal opbouwt staan me enorm aan. De krachtige spanningsboog die je door het hele verhaal voelt, laat je pas los na de laatste woorden, gelukkig is er dan nog een vervolg want als lezer wil je weten hoe het verder gaat met Esther en Jonathan. Het half open einde maken je nieuwsgierig naar meer.

Kortom Christine Charliers heeft er een fan bij, haar krachtige, energieke schrijfstijl maken samen met de heerlijke spannende verhaallijn, In de Ban van de Wolf tot een heerlijk boek. Voor Jong en Oud.

 • Plot 4****
 • Spanning 4 ****
 • Schrijfstijl 5 *****
 • Leesplezier 5 *****
 • Psychologie 4 ****

Dik verdiende 4 ½ ster voor In de Ban van de Wolf.. binnenkort gauw verder met “Jacht op het Antiserum” waar ik nu al helemaal zin in kan krijgen

download-1

Moon haar mening over Jacht op het Antiserum:

Jacht op het Antiserum – Christine Charliers

“Christine bezit de macht om je geboeid te houden, door op het juiste moment een wending te brengen. Wat een fijne ervaring”

De achterflap

Esther worstelt steeds meer met haar wolveneigenschappen. Samen met Jonathan wil ze zo snel mogelijk een antiserum te pakken krijgen. Vooral op school heeft Esther het moeilijk, waar pestkop Sandra haar voortdurend in het nauw drijft.

Maar soms komen haar wolvendriften ook goed van pas, bijvoorbeeld wanneer ze haar vriendin Milla wil redden of wanneer ze op onderzoek uitgaat bij het louche bedrijf Crustonic. En dan ontdekken Esther en Jonathan waar Alexander is gebleven, de enige die een antiserum kan maken… Het tweede deel van de meeslepende trilogie. Een boek dat de wolf in je doet ontwaken, om het vervolgens in zijn geheel te verslinden

Mening

 Verloren

Eindeloos verloren

Hulpeloos verdwaald

Een uitweg zonder einde

Een weg zonder begin…..

Na in de ban van de wolf, was ik te nieuwsgierig om niet verder te gaan lezen in het vervolg. Jacht naar het antiserum het vervolg op In de ban van de wolf, hierin lees je heerlijk verder hoe het gaat met Esther en Jonathan. Vooral Esther maakt veel mee, en dit boek is nog een tikje spannender dan het eerdere boek van Christine. Zij bezit de kracht om net op het juiste moment een wending in het verhaal te brengen waardoor je door blijft lezen. Het enige probleem bij dit verhaal is dat je niet stoppen wilt/kunt wanneer je het in bed gaat lezen wordt het zeker nachtwerk.

Ik raad je aan de boeken op volgorde te lezen, het liefst achter elkaar dan is het voor de echte fans echt een feestje. In Jacht op het Antiserum is er weer veel spanning meer nog dan in het eerste deel, was het in het eerste deel vooral kennismaken met Esther, Jonathan, Hector en Milla in dit verhaal ga je verder mee op jacht. Ook in dit deel weet Christine heel goed het evenwicht te bewaren tussen een gewone puber met hun puber dingen en een enorm spannend avontuur van twee wolf-mensen. Op de juiste momenten geeft zij een draai aan het verhaal waardoor je geboeid blijft, met de juiste ingrediënten maakt zij van een Young Adult verhaal, zelfs voor de volwassenen een aangrijpend verhaal waarin je herkenning vindt en empathie voor de jonge Esther die veel mee maakt.

Na het lezen van beide boeken van Christine Charliers is zij een schrijfster die ik in de gaten ga houden, haar empathische schrijfstijl en haar onverwacht boeiende wendingen hebben mij vier dagen aardig in de ban weten te houden. Ik wil meer…..

In de ban van Christine Charliers, bedankt voor deze aangename leesmomenten

 • Plot 4 ****
 • Spanning 5 ****
 • Leesplezier 5 *****
 • Schrijfstijl 5 *****
 • Psychologie 5 *****

Christine laat zien met deze 4 1/2 ster dat zij schrijven kan, wat een fijne verhalen. Zij mag trots zijn op wat zij met deze twee boeken de lezer laat beleven… Ik kijk uit naar het derde deel van deze trilogiedownload-1

 Lieve Leesgroet Moon

 

photovisi-download (11).jpg

 

 

 

***************************************************************************************************

Sterre Carron in de Spotlights… 

Met het oog op de verschijning van Carta ..

 

3

Wie is Sterre Carron:

Sterre Carron (Antwerpen, 1957), een pseudoniem,[1] is een Vlaamse schrijfster van misdaadromans. Ze debuteerde als schrijfster in 2013 met Mara.

Carron had van in haar jeugd belangstelling voor criminologie maar belandde uiteindelijk in een opleiding tot vroedvrouw. Voor Artsen zonder Grenzen ging ze werken in Rwanda en toenmalig Zaïre. Ze keerde terug naar België waar ze een tijd in het Instituut voor Tropische Geneeskunde werkte. Haar detectives draaien rond Rani Diaz, een gevoelige maar humeurige politiehoofdinspecteur Bron: Wikipedia.

photovisi-download (35).jpg

Sterre is één van onze Favoriet schrijfsters vanuit België.. Afgelopen november ontmoette wij haar persoonlijk op de Boekenbeurs in Antwerpen. Wat een heerlijk spontane vrouw.Inmiddels heeft ze al zeven boeken geschreven over Hoofdinspecteur Rani Diaz. 27 maart 2017 komt haar nieuwste boek uit Carta.  Wij kijken er natuurlijk met smart naar uit.

Lees hier het kranten stukje over Carta.. Met wel heel bekende karakters..

Carta in de krant

sized_SterreCoverZwWit_(1)

Ben je nieuwsgierig geworden naar de boeken van Sterre?

photovisi-download-331

Hier vind je onze mening van alle boeken van Sterre Carron..Allemaal stuk voor stuk Mustreads.

***BOEK 1 Mara***

***BOEK 2 Tirtha***

***BOEK 3 Matsya ***

***BOEK 4 Trifla***

***BOEK 5 Indigo***

***BOEK 6 Indra***

***BOEK 7 Gotcha***

Wat een prachtige reeks van boeken .. Vinden jullie ook niet?

Op naar Carta …

Lieve groet Caro en Moon 

******************************************

Toni Coppers staat deze maand in de Spotligths

 Wie is Toni Coppers?

14079785_1457797897570606_8268031778683784757_n.png

Toni is een Vlaamse schrijver die furore maakt met zijn serie over Liese Meerhout, waar zelfs een televisie serie van is. Welke wij met veel plezier gevolgd hebben. Van Toni heb ik al meerder boeken mogen lezen, en ben groot fan. De schrijfstijl van hem staat mij enorm aan als ook de onderwerpen en de karakters die hij gebruikt in zijn boeken.

Info over de tv serie download-13

Naast Jo Claes, Belinda Aebi, Sterre Carron en Dirk Vanderlinden (ik kan wel door blijven gaan wij dragen de Vlamingen een heel warm hart toe) is dit zeker een schrijver waarvan je een boek gelezen moet hebben , natuurlijk moet je niets maar probeer het eens!!

Info over de schrijver Bron: Wikipedia

Hij debuteerde in 1995 met De Beha van Madonna, brieven van een reiziger, waarin hij literaire reisbrieven schreef aan vrienden en bekenden. In die tijd was Coppers reisjournalist voor Radio 1, en produceerde hij meerdere reisprogramma’s bij de openbare omroep, zoals Gewoonweg, Lopend Vuur en Het Landhuis.photovisi-download-17

In 2005 begon Coppers als thrillerschrijver met Dixit, het hilarische verhaal van communicatiegoeroe David Cleeffs, een jaar later gevolgd door de sequel op Dixit, Heilige Nachten. Het zijn eerder komische boeken dan thrillers, en ze nemen de wereld van de spindoctors, woordvoerders en ‘communicatiedeskundigen’ op de korrel. Beide boeken horen thuis in de Angelsaksische traditie van de farce, met schrijvers als Ben Elton of Stephen Fry als voorbeelden.

Met Niets is ooit (2008) maakt Coppers zijn debuut als volbloed thrillerschrijver. Niets is ooit is het eerste deel in een nieuwe thrillerreeks rond Liese Meerhout, inspecteur Kunstcriminaliteit in Brussel. De setting is de hedendaagse en kosmopolitische Europese hoofdstad. Het werd genomineerd voor de Hercule Poirot Prijs 2008. In mei 2009 verscheen Engel, het tweede deel uit de reeks. Het derde boek rond Liese Meerhout,De geheime tuin,verscheen in 2010, een jaar later gevolgd door Iris was haar naam. Beide boeken werden genomineerd voor de Diamanten Kogel. In Iris verlaat Liese Meerhout de wereld van de kunst: ze wordt commissaris bij de Crim, de moordbrigade van Brussel. Eind maart 2012 verscheen de vijfde misdaadroman rond Liese Meerhout, Stil bloed. Voor de eerste keer verlaat commissaris Meerhout de hoofdstad: het boek speelt zich bijna volledig af in Oostende. In 2013 verhuisde commissaris Liese Meerhout naar Antwerpen, waar ze bij de Moordbrigade aan de slag ging.

photovisi-download (16).jpg

In 2014 won Coppers de Hercule Poirotprijs voor zijn boek Dood water, het jaar daarop rijfde hij de Hercule Poirot-publieksprijs binnen voor De vleermuismoorden.

Recensie Moon Vleermuismoorden

In opdracht van VTM werd de Liese Meerhout-serie in Antwerpen verfilmd tot een tv-serie, getiteld Coppers. De 13-delige serie werd uitgezonden tussen begin januari en eind maart 2016, met in de hoofdrollen Hilde De Baerdemaeker, Luk Wyns, Bert Verbeke, Lotte Pinoy en Joris Hessels.

Toni Coppens heeft al meerdere boeken van Lies Meerhout geschreven en ik weet dat hij bezig is met een nieuw deel.. Daar kijken wij al reikhalzend naar uit .. Maar een kleine impressie van waar de boeken over gaan en wat wij ervan vinden vind je hier onder..

photovisi-download (19).jpg

Het laatst verschenen boek van Coppers over Lies Meerhout is

download-10

“In de naam van de vader”

Een zaterdagnacht, begin juni. Luc Michiels, een werkloze havenarbeider, wordt in ware maffiastijl geëxecuteerd. Op hetzelfde ogenblik verlaat Isaura de Mey, de negentienjarige dochter van een rijke vastgoedmagnaat, een exclusief polo-event in Brasschaat. Ze neemt een overdosis en pleegt zelfmoord.

Al vrij snel komen commissaris Liese Meerhout en haar team erachter dat Michiels een informant was voor de collega’s van de drugssectie. Werd Michiels verraden? Zit er een mol bij de politie? Seppe, het twaalfjarige zoontje van Michiels, is op de nacht van de moord teruggevonden op straat en spreekt sindsdien niet meer. Wat heeft de jongen gezien? 

Liese bijt zich vast in de zaak en onderzoekt ook de zelfmoord van Isaura de Mey, tot ergernis van haar bazen. Ze treft een compleet ontwricht gezin aan dat in hun dure villa blijkbaar meer dan één geheim koestert. Dan duiken er vreemde mannen op in de buurt van Seppe. Liese en haar team doen er alles aan om de dreiging weg te nemen, maar niet veel later is de kleine Seppe verdwenen…

Deze Mustread heeft Moon gelezen en gaf de onderstaande mening erover

Toni Coppers een heerlijke schrijver, een goede schrijver met een nieuw boek en dat is genieten. Wanneer ik begin In de Naam van de Vader, voelt het als thuis komen. Weer een ontmoeting met Liese Meerhout . En het mooie is dat schrijver Toni Coppers consequent is, hoe mooi weer dat gegeven ” keek ze op het oude horloge dat ze van haar vader had geërfd” In alle boeken die ik eerder van Coppers heb gelezen komt dit wel een keer terug, het raakt me zo`n klein zinnetje.

Ook dit verhaal is weer pakkend, het onderwerp is aangrijpend de zelfmoord van Isaura de Mey en de moord op Luc Michiels zouden ze iets met elkaar te maken hebben en het hoe en waarom houd je geboeid. Wanneer je eenmaal een boek van Coppers hebt opgepakt zou je het roerend met me eens zijn, eens een Coppers altijd een Coppers. Wanneer een boek uitkomt wil je deze gewoon lezen, je wilt weten hoe de karakters zich verder ontwikkelen. Coppers schrijft op zo`n pakkende overtuigende manier dat je de karakters bijna als familie gaat beschouwen.

Ook in, In naam van de Vader, ontwikkelt Liese Meerhout zich weer verder en de andere karakters van het team waar Liese commissaris is maken weer een nieuwe fase door, als vaste lezer groei je mee met de karakters. Gelukkig zijn voor de beginners de boeken heel goed los te lezen, je hoeft niet persé alle boeken achterelkaar te lezen. Maar zoals ik al eerder melde je wordt vanzelf fan en wilt ze dan allemaal lezen. Ook in dit boek van Coppers wordt er weel heel geleidelijk naar de plot gewerkt, gedegen speurwerk door het team van Liese en Michel maken dit boek tot een Mustreads. Meerdere malen word je door Coppers op het verkeerde been gezet en laat hij je twijfelen. Aan het einde neemt “In de Naam van de Vader” een wending die je als Coppers liefhebber laat schrikken. Dit beneemt je echt even de adem.

En zo hebben we bij Mustreads nog meer boeken van hem gelezen welke we binnenkort nogmaals delen op de Facebook pagina.. Want als je in de spotlights staat mag je best af en toe **Shinen.**.

 Caro haar mening over “Het Laatste Oordeel”

Moon haar mening over “De Hondenman’

Want van deze Vlaamse schrijver moet je ooit in je leven een boek gelezen hebben 

photovisi-download (15).jpg

 

***********************************************

 

Belinda Aebi Staat deze maand in de schijnwerpers….

Belinda is de tweede Vlaamse schrijfster die in de Spotlights staat op Mustreads or Not.

 

Ook Belinda is een schrijfster die veel te kort aandacht krijgt in Nederland. Ze is een veelbelovend schrijfster, en bezit een krachtige pen. De onderwerpen die zij in haar boeken bespreekt zijn vaak scherp en van deze tijd. Er worden geen doekjes om gewonden. De schrijfstijl van Belinda spreekt mij persoonlijk erg aan, ze bezit een bepaalde kracht om de spanning zo te laten oplopen dat je als lezer geboeid blijft. Door de originele, actuele onderwerpen, zijn de boeken uniek in zijn soort.

Dat ik inmiddels 3 van haar acht boeken heb gelezen en ik uitkijk naar Troebelwater, ze eigenlijk alle acht in de kast wil hebben staan gewoon omdat ik Fan ben. Wil wat zeggen.

Hopelijk kunnen we er samen voor zorgen dat deze Vlaamse schrijver ook hier in Nederland meer wordt gelezen want dat ze het verdient staat als een paal boven water.

 Hoe is Belinda haar schrijf carrière begonnen?

download-39

Belinda haar schrijf carrière begon toen zij de biografie van haar vader Manfred Aebi, in een boek te gieten, als kers op de taart, als vorm van
bewondering en appreciatie. Zo rolt in 2009 ‘Swiss Made’ van de pers, het relaas van een warme selfmade man, een retrospectieve van de groei van een horlogebedrijf doorspekt met spitante, familiale anekdotes.

Daar draait het om in dit leven, als je iets echt ‘wilt’, komt het wel, er is maar één voorwaarde, je moet het ‘hard genoeg’ willen. Ik heb op een dag mijn voeten onder tafel gestoken, mijn pc opgestart en mijn vingers op het toetsenbord gelegd. Ze lagen daar goed.

Het was werken, ik zag of hoorde haast niemand, maar het voelde als dikke fun.
Sindsdien schrijf ik dagelijks, soms enkele uren, vaak een hele dag.
Soms sta ik op, midden in de nacht, en schrijf een woord of enkele zinsflarden op, zonder het licht aan te steken, mijn notaboek met zijn onafscheidelijke balpen ligt naast mijn bed, ik kan het blindelings opschrijven.

Ik geniet van het fantaseren, van de vrijheid die ik heb in mijn hoofd, van het opzoeken van thema’s, van het gaan praten met mensen die er veel over weten.
Het meeste geniet ik natuurlijk van het bedenken van een plot, en dat zorgt vaak voor slapeloze nachten en een rothumeur. Tot ie er dan is, en alle puzzelstukjes in elkaar vallen, dat is het allermooiste moment, een zeepbel die plots open springt.

Bron: Biografie Belinda Aebi

Van Belinda verschenen eerder

 • 2009 Swiss Made
 • 2010 Dubbel Spel
 • 2011 Het geluid van Stilte
 • 2012 Het Container Meisje
 • 2013 DarkRoom
 • 2014 Zigeuner Bloed
 • 2015 Nepvlees
 • 2015 Blow Up
 • 2017 Troebel Water

 

photovisi-download (21).jpg

 In januari zal haar negende boek verschijnen Troebelwater

Belinda Aebi snijdt een nieuw hoofdstuk aan in haar carrière. In de afgelopen vijf jaar schreef ze zeven misdaadromans in de reeks rond de Gentse onderzoeksrechter Maud Gelderman, die tijdelijk on hold wordt gezet. ‘Troebel water’ is een originele standalone, waarin liefhebbers van spannende romans op hun wenken bediend worden met sublieme plottwists.

Kraanbestuurder Jos houdt van zijn vak en hij houd van de Schelde. Elke dag sluit hij ritueel af door vijf minuten met een verrekijker op te gaan in het ongeëvenaarde landschap waarin hij dagelijks werkt. Tot hij op een dag ‘iets’ opmerkt in het water. Een lijk… Wat volgt is een bizar onderzoek waarin alle sporen maar in één richting gaan: die van een doodlopend straatje. Alles wijst op een tragisch ongeval. Of niet?9200000059040888

 

De drie boeken die ik las van Belinda waren

Hier onder een korte impressie van mijn mening

photovisi-download-22

Nepvlees

Toen ik de achterflap las had ik totaal geen idee welke kant het op zou gaan, het onderwerp is heel verrassend en origineel, dit had ik zeker niet verwacht toen ik de flap las. Maar het onderwerp is origineel en juist hierdoor ook erg aantrekkelijk en tegelijkertijd gruwelijk om over te lezen. Het boek wordt naarmate je verder in het verhaal komt spannender en duidelijker, de spanning is erg goed opgebouwd en er komt eigenlijk elke keer weer een nieuwe wending bij waardoor je meer en meer mee gesleept raakt in het verhaal, ook krijg je meer en meer informatie waardoor je best wel even gaat na denken. Het boek heeft gewoon een heel zwaar onderwerp wat echt gebeurt blijkbaar en wat me wel even bezighoud, het is zo goed beschreven dat ik nieuwe dingen lees en ook een bepaalde afkeer krijg waarvoor ik normaal eerlijk gezegd toch mijn ogen sluit. De manier van schrijven van Belinda Aebi is goed, pakkend en origineel, en juist het onderwerp waar ze over schrijft is een problematiek wat gebeurt en wat je echt aan het denken zet, ik had nog nooit iets van haar gelezen maar daar gaat zeker verandering in komen.

Lang gaat de vraag door mijn hoofd, of de dader in het verhaal nu gestoord is of een held? Tot het einde aan toe blijf ik geboeid en weet Belinda Aebi mij te pakken, het boek waar ik in de eerste instantie niet zo`n goed gevoel bij had heeft me verbaast en mee gesleurd in een wereld waar ik geen weet van had. Kortom ik ben Fan, van deze Vlaamse schrijfster

“Zeg ben jij de Mosselman, de mosselman”

Dit versje blijft me gaande weg het verhaal bij, en ik krijg het gewoon niet uit mijn hoofd.

 • Al met al kan ik dit boek echt niet minder geven dan 5 sterren

 Zigeunerbloed

https://mustreadsornot.wordpress.com/2016/03/22/zigeunerbloed-belinda-aebi-4-sterren/

Blow Up

https://mustreadsornot.wordpress.com/2016/05/12/blow-up-van-belinda-aebi/

 

 

**********************************************************

De eerste Belg die hier gaat schijnen is ;

Dirk VanderLinden

De Chirusa Hyperlink Dirk VanderLinden9200000057904824

 • Auteur: Dirk Vanderlinden
 • Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
 • Nederlands
  258 pagina’s
  Borgerhoff & Lamberigts

De Achterflap

De Russische en Amerikaanse president ontmoeten elkaar voor het oog van de wereld om te tonen dat alles koek en ei is tussen de beide grootmachten. Op de achtergrond woedt echter een nieuwe Koude Oorlog, waarbij de Russen hun achterstand op het vlak van data- en dreigingsanalyse ten opzichte van de Amerikanen willen inhalen.

Om een versnelling hoger te schakelen, gaat het hoofd van de Russische Veiligheidsdienst in zee met een knappe Chinese spionne. Is dat een goede zet om zijn meesterlijke plan te doen slagen? En is de Chinese verleidster wel te vertrouwen? Tezelfdertijd stuurt de Huangdi Corporation uit Hangzhou haar directeur internationale ontwikkelingen naar Europa. Maar waarom neemt die zijn intrek in het kasteel van Gaasbeek en vanwaar zijn interesse in de geuze van brouwerij Lindemans?

Mijn Mening:

“Waarom noemen ze je Simonne? vroeg de Hoed”

Het vierde deel van The VanDiesel Company, is De Chirusa Hyperlink, al eerder las ik het eerste en het derde deel en ik genoot ervan. De Spanning, de opbouw en vooral de onderlinge relaties in de Company maken deze boeken Uniek. En dat is in het vierde deel niet anders. Heerlijk die onderlinge verhoudingen in The VanDiesel Company, de relatie van Walker en Annette komt onder vuur te staan. Annette maakt een persoonlijke crisis door en De Hoed schiet hen te hulp.. Willy die toch bang is voor concurrentie  van een Chinees.

De humor die VanderLinden onderliggend laat doorschemeren maken deze mannen boeken ook voor de vrouwen prima leesvoer. Niet alleen gaat het over de Russische Veiligheid en het Kasteel van Gaasbeek ook is er Romantiek, Humor, Spanning en een zeer mooie beschrijving van de omgeving van het Pajottenland. Maar ook de verhaallijn is goed opgebouwd en lang laat Dirk VanderLinden je in het ongewisse en kom je pas aan het einde in het boek achter de waarheid. Net als bij de andere boeken zijn de personages gebaseerd op personen uit het leven van de schrijver, al deze mensen hebben een rol in het verhaal. dit maakt het uniek, origineel maar vooral ook echt. De leden van The VanDiesel Company maken ook in De Chirusa Hyperlink weer genoeg mee en ieder heeft zijn eigen expertise, om het “probleem” te ontmantelen/ op te lossen.

Ditmaal reis je als lezer mee door Amsterdam, Pajottenland en dan vooral op het Kasteel van Gaasbeek en Moskou. De schrijver laat al deze steden/ streken perfect tot uiting komen, en je proeft de sfeer van deze steden/ streken tussen de regels door. Ook al waan je, je over de gehele wereld Dirk VanderLinden laat alles samenkomen. Door de personages en de verhaallijn is dit echt weer een heerlijk exemplaar van The VanDiesel Company elke keer leer je de leden van de Company meer en meer kennen en gaan ze onder je huid zitten. Maar niet alleen de leden groeien ook Dirk Vanderlinden groeit, De Chirusa Hyperlink is weer beter als zijn eerste boeken, was ik al fan nu zeker.

img-20160610-wa0056

Het boek neemt je mee over de gehele wereld, de verhaallijn is voor zowel vrouwen als mannen zeer aangenaam, door de humor en de ontwikkelingen tussen de personages welke eigenlijk gewoon uit het leven gegrepen kunnen zijn. Het unieke van deze serie is dat er van alles gebeurt maar de leden zouden zo je broer je zus, je buurman of je buurvrouw kunnen zijn.. Of de schrijver, welke je nu toch wel heel goed hebt leren kennen. Maar ook de avonturen die de leden in dit deel mee maken zijn zodanig goed uitgebreid beschreven dat je je geen moment hoeft te vervelen en je helemaal in het boek wordt gezogen en het uit is voor je het weet.

Natuurlijk voel ik mezelf zeer vereerd dat ik dit boek al een aantal maanden heb mee mogen lezen, dat ik in het dankwoord sta en dat mijn partner en ik in een hoofdstuk voorbij komen wandelen (blz.163/164). Maar dit laat ik natuurlijk los bij de beoordeling.

De Chirusa Hyperlink krijgt van mij 4 ½ ster

Lieve Leesgroet Moon

%d bloggers liken dit: